Με παιδιά από τις ακαδημίες της Ξάνθης ο τελικός Άρη-ΠΑΟ και η Εθνική ξανά στην Θράκη το καλοκαίρι πριν το Ευρωμπάσκετ

 

Πλέον όλα ξεκαθάρισαν. Ο πολύπαθος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος Μπάσκετ ανάμεσα στον Άρη και τον Παναθηναϊκό θα διεξαχθεί στο Αλεξάνδρειο Μέλαθλο της Θεσσαλονίκης.

Η ΚΑΕ Άρης είναι ικανοποιημένη και μιλά για μεγάλη νίκη. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός δηλώνει και αυτή ικανοποιημένη, αφού επισήμως ήθελε να γίνει ο τελικός στην Βόρειο Ελλάδα. Η ΕΟΚ δηλώνει και αυτή ικανοποιημένη που βρέθηκε η χρυσή τομή με συμφωνία και των δύο ομάδων. Και ποιος βγήκε τελικά χαμένος από όλη αυτήν την ιστορία; Μα φυσικά η Ξάνθη και γενικά η Θράκη μας, που βρέθηκε στο επίκεντρο της πανελλήνιας αθλητικής επικαιρότητας για έναν μη αθλητικό και σε κάθε περίπτωση όχι ευχάριστο λόγο.

Η ζημιά έγινε και λένε οι παλιοί «ω γέγονε γέγονε». Όμως ουκ ολίγοι είχαν υποστηρίξει ότι υπήρχαν περιθώρια για να διορθωθεί το λάθος, με τον ορισμό του αγώνα στο Αμοιρίδειο. Μέχρι και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος εξέδωσε σχετικό ψήφισμα και μάλιστα ομόφωνα, δηλαδή το συνυπέγραψε και ο Καμίνης της Αθήνας και ο Μπουτάρης της Θεσσαλονίκης. Παρόλα αυτά η ΕΟΚ μάλλον ήταν πολύ… εγωίστρια για να πάρει πίσω την εξ αρχής άρνησή της να φέρει τον τελικό στην Ξάνθη. Και ας έλεγε ο ίδιος ο Βασιλακόπουλος ότι πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις και δικαιούται η Ξάνθη να διοργανώσει έναν τελικό.

Ο ισχυρός άνδρας της ΕΟΚ το μεσημέρι απέστειλε επιστολές συγνώμης στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο και τον δήμαρχο Ξάνθης Μπάμπη Δημαρχόπουλο, αναγνωρίζοντας έστω και με αυτόν τον τρόπο το λάθος των δηλώσεών του, έστω και αν στην ουσία εξακολουθεί να υπερασπίζεται την άποψή του ακόμα και σε αυτές τις επιστολές. Ωστόσο η ζημιά που υπέστη η Ξάνθη και γενικά η Θράκη είναι πολύ μεγάλη για να μπορεί να καλυφθεί από μια συγνώμη. Η δήλωση ότι λόγω μειονότητας δεν μπορεί η περιοχή να διοργανώσει έναν τελικό μπάσκετ, έστω και αν δεχθούμε ότι έγινε με το πρόσχημα της προστασίας της περιοχής, είναι από μόνη της δυσφημιστική.

Η μειονότητα και γενικά η πολυπολιτισμικότητα είναι πλούτος για την Θράκη και εμείς οι Θρακιώτες τον θεωρούμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Αν φοβάται ο κ. Βασιλακόπουλος ότι η αστυνομία δεν θα μπορέσει να ελέγξει τα φασιστικά στοιχεία που τυχόν θα παρεισφρύσουν μέσα στους «στρατούς», όπως τους αποκαλεί, των οπαδών των δύο ομάδων, δεν έχει παρά να δεσμευθεί από τώρα ότι θα φέρει το καλοκαίρι ξανά την Εθνική Ομάδα στην Θράκη. Στην Ξάνθη εν προκειμένω. Για να προετοιμαστεί ενόψει του Ευρωμπάσκετ στα Πηγάδια, όπου ο Πανόπουλος έχει δημιουργήσει ένα αθλητικό κέντρο – στολίδι που εμπιστεύονται και σύλλογοι του εξωτερικού και είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να το διαθέσει δωρεάν, όπως έκανε και πριν δυο χρόνια. Όπως και θα πρέπει να φέρει και άλλες διοργανώσεις, Εφήβων, Νέων κλπ και όχι μόνο να τις στέλνει στον Βόλο και στην Κρήτη, όπως σταθερά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Αλλά πριν φτάσουμε στο καλοκαίρι, υπάρχει το σήμερα. Υπάρχει ο τελικός. Εντάξει, ορίστηκε στην Θεσσαλονίκη, αλλά όλοι συμφωνούν ότι αυτό συνέβη γιατί παίχτηκε αυτό το άσχημο παιχνίδι σε βάρος της Ξάνθης. Οι Ξανθιώτες και γενικά οι Θρακιώτες που το επιθυμούν, πρέπει να έχουν προτεραιότητα για την εξασφάλιση εισιτηρίων για αυτό το παιχνίδι, που συνιστά πάνω από όλα γιορτή για το μπάσκετ. Είτε μιλάμε για οπαδούς του Παναθηναϊκού, είτε για φίλους του Άρη, είτε για απλούς εραστές του καλού μπάσκετ. Η ΕΟΚ θα όφειλε συμβολικά να δώσει μέσω της ΕΚΑΣΑΜΑΘ πχ 50-100 προσκλήσεις στα σωματεία της Θράκης και δη της Ξάνθης, να δοθούν στα παιδιά των ακαδημιών της Ασπίδας και του Αρίωνα που με προσεκτικές ανακοινώσεις εξήγησαν ότι μαθαίνουν μαζί τα μυστικά του μπάσκετ ο Γιάννης και ο Χασάν, η Ελένη και η Αϊσέ. Και να τους δοθεί η δυνατότητα μαζί να παρακολουθήσουν από κοντά και ένα τόσο μεγάλο ματς. Και για να μην παρεξηγηθούμε, επαναλαμβάνουμε, να δοθούν προσκλήσεις από την Ομοσπονδία όχι σε «στρατούς« οπαδών αλλά στα θρακιωτάκια που ασχολούνται ήδη με το μπάσκετ και ανήκουν στις ακαδημίες των ομάδων έχοντας εκδώσει δελτίο σε αυτές. Θα ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η Ομοσπονδία σε αυτές τις συνθήκες για να διορθώσει κάπως τα όσα προκάλεσε ο πρόεδρός της, έστω και άθελά του όπως δηλώνει ο ίδιος.

Αλλά επειδή δεν είναι σίγουρο ότι θα θελήσει να διαθέσει με αυτόν τον τρόπο κάποιες από τις προσκλήσεις της η Ομοσπονδία, ας το φροντίσουν και οι δύο φιναλίστ. Θα είχε πρόβλημα η ΚΑΕ Παναθηναϊκός να ορίσει από τώρα ότι από τα 1.000 πχ εισιτήρια που θα πάρει, συμβολικά τα 50 θα διατεθούν σε οπαδούς του που έλκουν την καταγωγή τους από την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη ή ακόμα και την Ορεστιάδα; Ένδειξη σεβασμού θα ήταν. Και αν για τον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει καμία ηθική υποχρέωση, για την διοίκηση του Άρη υπάρχει. Αν διεξάγεται ο τελικός στην Θεσσαλονίκη, αυτό οφείλεται στην Ξάνθη και το ξέρει πολύ καλά η διοίκησή του. Ηγέτης της ΚΑΕ είναι ένας Ξανθιώτης. Ο Νίκος Λάσκαρης έχει ηθική υποχρέωση, αν δεν αποφασίσει κάτι τέτοιο η ΕΟΚ όπως θα ήταν το πρέπον, να διαθέσει έστω συμβολικά, 50 τουλάχιστον εισιτήρια από όσα δικαιούται η ΚΑΕ Άρης, για να πάνε στον τελικό της Θεσσαλονίκης ισάριθμα ΠΑΙΔΙΑ από τις ακαδημίες μπάσκετ της Ξάνθης. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει για τους συμπατριώτες του, που διεκδικώντας να γίνει ο τελικός στον τόπο τους, τον βοήθησαν να πετύχει την μεγαλύτερη «διπλωματική» νίκη της διοίκησής του.

Να γεμίσει ένα πούλμαν με αγόρια και κορίτσια, χριστιανόπουλα και μουσουλμανάκια, που μαζί με τους προπονητές τους θα ζήσουν την εμπειρία του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος, παρόλο που αυτός δεν θα διεξαχθεί στην πόλη τους, αν και ήταν η μόνη που το είχε ζητήσει. Μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις από τους «στρατούς» των οπαδών, που λέει και ο Βασιλακόπουλος, ωστόσο όποιος το τολμήσει, είτε λέγεται Λάσκαρης, είτε Βασιλακόπουλος, είτε… Γιαννακόπουλος, θα κερδίσει την ευγνωμοσύνη αυτών των παιδιών που μελλοντικά θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του αθλήματος. Και τουλάχιστον θα χρυσώσει κάπως το χάπι για την αρνητική προβολή της Θράκης μας στα μίντια τις προηγούμενες τρεις ημέρες…