Σφοδρή επίθεση του πρώην προέδρου ΕΠΣ Ξάνθης Ν. Σπυριδόπουλου στον νυν Γ. Πανίδη μέσω επιστολής 1.238 λέξεων!!!

 

Με μια ανοιχτή επιστολή προς τα σωματεία και τους φιλάθλους της Ξάνθης που εκτείνεται σε 1.238 λέξεις ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης Νίκος Σπυριδόπουλος επιτίθεται στον νυν πρόεδρο Γιώργο Πανίδη, αφήνοντας σοβαρά υπονοούμενα.

Ο Σπυριδόπουλος, που υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα καταδικάστηκε σε φυλάκιση μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του ο Πανίδης, υποστηρίζει ότι η διοίκηση του τελευταίου ενεργεί εκδικητικά εναντίον του ιδίου προσωπικά και ασχολείται «με τι τρόπο θα σπιλώσει το όνομά μου».

Υποστηρίζει ότι υπήρξαν σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με το ψηφοδέλτιό του και παραιτήθηκαν εξαιτίας των πρακτικών διώξεων, που κορυφώθηκαν με την απόλυση Τσιπίδη από την γραμματεία της Ένωσης (δεν την κατονομάζει αλλά την φωτογραφίζει).

Προσθέτει ακόμα ότι ο διορισμός ορκωτού λογιστή για έλεγχο των οικονομικών της ΕΠΣ δεν απαιτούσε μόνο απόφαση ΔΣ της Ένωσης αλλά της ΕΠΟ, καταγγέλοντας ακόμα ότι ο ορκωτός λογιστής δεν κάλεσε κανέναν από την προηγούμενη διοίκηση, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις ή διευκρινήσεις, ούτε καν τον ταμία της Ένωσης.

Υποστηρίζει  ακόμα ότι χάθηκαν κάποια έγγραφα την επομένη της εκλογής της νέας διοίκησης που αφορούσαν πρόχειρα πρακτικά ΔΣ της προηγούμενης. Τέλος, αναφέρεται σε ορισμένα από τα πραγματικά περιστατικά του δικαστηρίου που έγινε και τον έκρινε ένοχο για απιστία.

Καταλήγοντας, υποστηρίζει ότι ο Γιώργος Πανίδης θέλει να ποινικοποιήσει την συμμετοχή στα κοινά κάποιων απλών ανθρώπων «που έδωσαν την ψυχή τους για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του τόπου» και «που τιμήθηκαν από τα σωματεία με την εκλογή τους στα όργανα της Ένωσης», ενώ αφήνει υπόνοιες «για την νόμιμη και βάσει κανονισμών και καταστατικού λειτουργία του νέου Δ.Σ.».

Αναλυτικά, η ανοιχτή επιστολή του Νίκου Σπυριδόπουλου προς τηνφίλαθλη οικογένεια έχει ως εξής:

 

Με την επιστολή μου αυτή απευθύνομαι προς την ποδοσφαιρική και φίλαθλη οικογένεια του νομού μας, αλλά και προς κάθε ενδιαφερόμενο, για τις ενέργειες που έχουν λάβει χώρα από την νέα διοίκηση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης.

Υπηρέτησα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού μας, ως Πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου Ατρομήτου Χρύσας και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Σ. Ξάνθης. Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου εργάστηκα και αγωνίστηκα αδιαλείπτως, για την βελτίωση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στα πλαίσια του <<ευ αγωνίζεσθε>> και γενικά για την πιστή τήρηση και εφαρμογή του καταστατικού της Ένωσης, αλλά και της Ε.Π.Ο. Στην προσπάθειά μου αυτή είχα αρωγούς και τα εκάστοτε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, στα οποία είχα απεριόριστη εμπιστοσύνη και λειτουργούσαμε συλλογικά. Επίσης σημαντική και καθοριστική ήταν η αρωγή των υπαλλήλων της Ένωσης, αλλά και των μελών των ποδοσφαιρικών σωματείων μας.

Η νέα διοίκηση της Ε.Π.Σ., με την ανάληψη των καθηκόντων της, αντί να ασχοληθεί μ΄ αυτά, ασχολήθηκε με τις διοικήσεις των προηγούμενων ετών και εμού προσωπικά, θεωρώντας ότι ήταν στις υποχρεώσεις της να σπιλώσει πρόσωπα που πρόσφεραν τα μέγιστα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού μας, ενεργώντας εκδικητικά εναντίον τους, αν και ο ίδιος ο νέος πρόεδρος δήλωσε δημόσια ενώπιον του δικαστηρίου, ότι δεν αμφισβητεί την τιμιότητα και εντιμότητά μου.

Αναφέρω τη λέξη «εκδικητικά», γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσα να εξηγήσω τις δύο μηνύσεις που κατέθεσε εις βάρος μου προσωπικά, ενώ γνωρίζει ότι ως Πρόεδρος της Ένωσης εκτελούσα τις αποφάσεις του Δ.Σ. και δεν λειτουργούσα ατομικά και αυτόβουλα. Στο σημείο αυτό να αναφέρω και την άνευ λόγου και αιτίας και με συνοπτικές διαδικασίες απόλυση υπαλλήλου της Ε.Π.Σ., μετά από είκοσι πέντε έτη ευδόκιμης υπηρεσίας, απόλυση την οποία είχε προαναγγείλει και διαρρεύσει στον τοπικό τύπο πολύ πριν την υλοποιήσει.

Ενημερωτικά αναφέρω ότι όταν κάποια μέλη της διοικήσεώς του, του ζήτησαν να ανακαλέσει την ανωτέρω απόφασή του, αυτός αρνήθηκε κι έκτοτε τα μέλη αυτά έθεσαν την παραίτησή τους και δεν ασχολήθηκαν με διοικητικά της Ένωσης.

Μέχρι σήμερα δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο της προσωπικής επίθεσης και σπίλωσης του ονόματός μου, καθ΄ ότι την βραδιά των εκλογών κι αφού ευχήθηκα στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο δύναμη και επιτυχία στο έργο του, αυτός μου ζήτησε να τον συνδράμω στο έργο του, προφανώς αναγνωρίζοντας την πολυετή εμπειρία μου και γνωρίζοντας ότι δεν θα ήμουν αρνητικός στην παροχή βοήθειας.

Κι ενώ περίμενα για να του παράσχω κάθε γνώση μου, αυτός άλλαξε τις κλειδαριές από τα γραφεία, αν και είχαμε παραδώσει τα κλειδιά στην γραμματεία περιμένοντας για την παραλαβή από τον ίδιο, αυτός ασχολήθηκε με τι τρόπο θα σπιλώσει το όνομά μου.

Και τον βρήκε, κατηγορώντας με ότι δεν έχει συμπληρωθεί το βιβλίο πρακτικών του Δ.Σ., ενώ γνώριζε ότι τηρούνταν πρόχειρα πρακτικά σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. και μετέπειτα καθαρογραφόταν στο επίσημο βιβλίο, το οποίο πρόχειρο πρακτικό, ως δια μαγείας εξαφανίστηκε από τα γραφεία της Ε.Π.Σ. με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Εν συνεχεία όρισε ορκωτό λογιστή για έλεγχο των οικονομικών, με απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης, και όχι όπως ορίζει το άρθρο 38 του Καταστατικού, δηλαδή με απόφαση της ΕΠΟ. Να σημειωθεί ότι ο ορκωτός λογιστής δεν κάλεσε κανέναν από την προηγούμενη διοίκηση, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις ή διευκρινήσεις. Δεν κάλεσε καν τον καθ΄ ύλην αρμόδιο, ήτοι τον ταμία της Ένωσης, παρά προέβη στην έκθεσή του μόνο από δικές του εκτιμήσεις.

Δεν αντιλέγω στον οικονομικό έλεγχο της διοικήσεως που είχα την τιμή να προεδρεύω. Αντιλέγω στην χωρίς λόγο και αιτία σπίλωση της προσωπικότητάς μου. Αντιλέγω στην αμφισβήτηση της τιμιότητας και εντιμότητάς μου.

Ζήτησα με αίτησή μου να λάβω γνώση της έκθεσης του ορκωτού λογιστή, αλλά αρνήθηκε να μου την χορηγήσει με το αιτιολογικό ότι είναι απόρρητη. Δεν ίσχυε βέβαια το ίδιο για τον πρώην ταμία της Ένωσης, ήτοι τον κ. Χατζηγεωργίου, ο οποίος την γνώριζε πολύ πριν κατατεθεί η πρώτη μήνυση εις βάρος μου και εις βάρος του κ. Σάββα Υφαντίδη.

Με την μήνυση αυτή ασκήθηκε εις βάρος μας ποινική δίωξη για απιστία, εν ολίγοις ότι δεν καταχωρήσαμε στα λογιστικά βιβλία εσόδων εξόδων της Ε.Π.Σ. παραστατικά στοιχεία που αφορούσαν έσοδα από επιχορηγήσεις της ΕΠΟ για τις μικτές ομάδες και για διπλή εγγραφή τιμολογίου αγοράς κυπέλλων.

Κατά την ορισθείσα δικάσιμο ο μεν Σάββας Υφαντίδης κρίθηκε αθώος, ενώ εγώ ένοχος. Επιπροσθέτως παραπέμφθηκε η δικογραφία στον κ. Εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθεί αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη κατά του ταμία, μια ενέργεια που κατά την ταπεινή μου άποψη, φρονώ πως έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή.

Δεν θα κρίνω την απόφαση του δικαστηρίου, διότι πρέπει να την σεβαστώ. Απλώς θα παραθέσω ορισμένα στοιχεία για την υπόθεση.

Για το αδίκημα της απιστίας απαιτείται γνώση και θέληση του δράστη να προκαλέσει βλάβη στην περιουσία του παθόντος. Απαιτείται δηλ. άμεσος δόλος, δεν αρκεί ο ενδεχόμενος, ούτε τελείται από αμέλεια ή παράλειψη. Περαιτέρω σκοπός οφέλους του δράστη ή άλλου δεν απαιτείται.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Καταστατικού της Ένωσης, μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Ταμία είναι να τηρεί το βιβλίο διαχείρισης, δηλαδή το καθολικό εσόδων-εξόδων. Ο τότε Ταμίας, ήτοι ο κ. Χατζηγεωργίου κατάθεσε ενώπιον συμβολαιογράφου, (πριν την άσκηση της μήνυσης και η κατάθεσή του αυτή συμπεριλήφθηκε στη μήνυση), ενώπιον της κ. ανακρίτριας και ενώπιον του Δικαστηρίου, ότι αυτός ήταν ο Ταμίας, αυτός καταχώρησε τα σχετικά παραστατικά στο βιβλίο εσόδων εξόδων, αυτός διαχειρίστηκε τα έσοδα από τις μικτές ομάδες, αυτός πλήρωσε την εταιρία για τα κύπελλα με μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό της Ε.Π.Σ. σε δικό της λογαριασμό, ουδεμία γνώση και ανάμιξη είχε ο Πρόεδρος, ο οποίος είναι άνθρωπος έντιμος και ουδέποτε θα ζημίωνε την Ένωση. Στο ίδιο περιεχόμενο ήταν και οι καταθέσεις των λοιπών μαρτύρων.

Σύμφωνα με το άρθρο 38, ελεγκτικό όργανο της Ε.Π.Σ. είναι η Εξελεγκτική Επιτροπή, η οποία αφού λάβει τον ισολογισμό και απολογισμό από τον Ταμία, συντάσσει την έκθεσή της, την οποία καταθέτει στο Δ.Σ. και αυτό την περιλαμβάνει υποχρεωτικά στην ημερήσια διάταξη της Γ.Σ. προκειμένου αυτή να αποφασίσει για την έγκρισή της ή όχι. Επί προεδρίας μου, καμία έκθεση δεν απορρίφθηκε. Επιπλέον οι ισολογισμοί στέλνονται προς έγκριση και στο αρμόδιο τμήμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Επί προεδρίας μου εγκρίθηκαν όλοι.

Για την δεύτερη μήνυση του νυν Προέδρου, πληροφορήθηκα την ημέρα του ανωτέρου δικαστηρίου. Αυτή στρέφεται κατ΄ εμού προσωπικά, κατά του Σάββα Υφαντίδη και κατά των μελών των Εξελεγκτικών Επιτροπών από το 2002 μέχρι το 2014, διότι <<δήθεν>> παρουσίαζαν στη Γ.Σ. προς έγκριση εσφαλμένες εκθέσεις.

Μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στρέφεται πάλι εναντίον μου κι ενώ γνωρίζει ότι η Εξελεγκτική Επιτροπή είναι ανεξάρτητο όργανο, το οποίο εκλέγεται από τη Γ.Σ., δεν υπόκειται στον έλεγχο του Δ.Σ., αλλά μόνο της Γ.Σ.

Κατηγορεί τον αείμνηστο Πρόεδρο της Εξελεγκτικής Επιτροπής Γεώργιο Τοπτσίδη, ο οποίος έχαιρε της απολύτου εμπιστοσύνης όλων των σωματείων της Ένωσης, τα οποία επί σειρά ετών των εξέλεγαν, παμψηφεί, στη θέση του Προέδρου.

Δεν κατηγορεί όμως τον ταμία της Ε.Π.Σ., ήτοι τον καθ΄ ύλην αρμόδιο για την τήρηση των λογιστικών βιβλίων της Ένωσης, για την σύνταξη του ισολογισμού και απολογισμού, πάνω στα οποία βασίστηκε και η Εξελεγκτική Επιτροπή για την σύνταξη της έκθεσής της.

Είναι δυνατόν να θέλεις να ποινικοποιήσεις την συμμετοχή στα κοινά κάποιων απλών ανθρώπων, άνευ λόγου και αιτίας, που έδωσαν την ψυχή τους για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του τόπου μας, που τιμήθηκαν από τα σωματεία με την εκλογή τους στα όργανα της Ένωσης, για να πετύχεις τι; Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να απομακρύνεις τέτοιους ανθρώπους από τη συμμετοχή τους στα κοινά.

Εκτιμώ ότι με την λογική αυτή θα παίρνεις μόνος σου αποφάσεις στο Δ.Σ. της Ε.Π.Σ., μαζί με τους υπαλλήλους σου.

Θα επανέλθω για την νόμιμη και βάσει κανονισμών και καταστατικού λειτουργία του νέου Δ.Σ.

Καλή χρονιά σε όλους.

Σπυριδόπουλος Νικόλαος

Πρώην Πρόεδρος ΕΠΣ Ξάνθης