Κύπελλο Ελλάδος: Ανακοίνωση της ΕΠΟ για τη ΜΗ αναβολή της αναμέτρησης Ξάνθη – ΟΦΗ

 

Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει γιατί δεν μπορεί να αναβάλει τους αγώνες του Κυπέλλου Ξάνθη – ΟΦΗ και Πλατανιάς – ΠΑΣ Γιάννινα εξέδωσε η ΕΠΟ.

Όπως σας ενημερώσαμε και νωρίτερα (θυμηθείτε ΕΔΩ) η Ξάνθη μαζί με τους διαιτητές της αναμέτρησης θα πρέπει να παραταχθούν κανονικά στον αγωνιστικό χώρο στα Πηγάδια, αφού η ΕΠΟ σύμφωνα με τον Κανονισμό δεν μπορεί να αναβάλει τον αγώνα με τον ΟΦΗ.

Ο κανονισμός αναφέρει ότι η διοργανώτρια αρχή δεν μπορεί να αναβάλει αγώνες, κατά την διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών πριν από την σέντρα τους. “Για  τα  εθνικά πρωταθλήματα,  το  Κύπελλο  και  τα  πρωταθλήματα  υποδομής  των  Π.Α.Ε. η  αναβολή επιτρέπεται 24 ώρες τουλάχιστον πριν τη διεξαγωγή του αγώνα”, σημειώνεται στο άρθρο 10, παράγραφος 4 του ΚΑΠ.

Ο ΟΦΗ δεν μπόρεσε να ταξιδέψει το πρωί της Τετάρτης, αλλά η ΕΠΟ δεν μπορεί να αναβάλει τα παιχνίδια αφού είναι εντός του 24ωρου, το φύλλο αγώνα θα συνταχθεί κανονικά και για την τύχη τους είναι υπεύθυνη η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ που θα αποφασίσει τον ορισμό τους σε νέα ημερομηνία (πιθανότατα το διήμερο 24-25/1).

Στην ίδια παράγραφο σημειώνεται ότι: “Δεν   επιτρέπεται,   κατ’   αρχήν,   στη   διοργανώτρια   αρχή   η   αναβολή   αγώνα   λόγω ακαταλληλότητας  γηπέδου. Σε  εξαιρετικές,  όμως,  περιπτώσεις,  επιτρέπεται  η  αναβολή του λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ή λόγω ανωτέρας βίας”. Επειδή όμως, δεν διευκρινίζεται αν η αναβολή μπορεί να αποφασιστεί πριν ή κατά την διάρκεια του 24ωρου, υπάρχει νομικό κενό και τα χέρια της ΕΠΟ είναι δεμένα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στον ΚΑΠ ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, για το πρωτάθλημα της γ’ εθνικής για παράδειγμα, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός αφού αναφέρεται επί λέξη: “Η διοργανώτρια δύναται, κατά την κρίση της, να προβεί σε αναβολή προγραμματισμένου αγώνα,  ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ για  λόγους  ανωτέρας  βίας  (π.χ.  διακοπή συγκοινωνιών,  θεομηνία,  ακραία  καιρικά  φαινόμενα  κτλ.)  ενημερώνοντας  σχετικά  τα ενδιαφερόμενα σωματεία”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας:

Ύστερα από σχετικές ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ σχετικά με τους δύο αγώνες Κυπέλλου Ελλάδας της 3ης φάσης Ξάνθη-ΟΦΗ, Πλατανιάς-ΠΑΣ Γιάννινα, σας ενημερώνουμε ότι από την προηγούμενη Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017, οι υπηρεσίες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας προέβησαν σε όλες τις κανονιστικά προβλεπόμενες ενέργειες που οδήγησαν στην αναβολή 88 αγώνων 7 διαφορετικών διοργανώσεων δικής της ευθύνης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αναλυτικά, αναβλήθηκαν:

  • Τρεις αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας.
  • Είκοσι τρεις αγώνες του 1ου, 2ου, 3ου και 4ου ομίλων της Γ’ Εθνικής.
  • Τέσσερις αγώνες του Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας Γυναικών.
  • Πέντε αγώνες του 1ου και του 2ου ομίλου του Πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας Γυναικών.
  • Δεκατρείς αγώνες του 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 5ου και 6ου ομίλου του Πρωταθλήματος Γ’ Κατηγορίας Γυναικών.
  • Είκοσι αγώνες 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 5ου και 6ου ομίλου του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων Νέων.
  • Είκοσι αγώνες 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 5ου και 6ου ομίλου του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων Παίδων.

Συνεπώς, τις τελευταίες 6 ημέρες, τα αρμόδια τμήματα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία με τις ομάδες, τους αξιωματούχους των αγώνων και τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων για να αντιμετωπίσουν έγκαιρα διαφορετικές περιπτώσεις (π.χ. επικινδυνότητα αγωνιστικών χώρων, αδυναμία προσέλευσης ομάδων, αδυναμία προσέλευσης διαιτητών, επιβάρυνση ποδοσφαιριστών). Ταυτόχρονα, για τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό των ομάδων, η ΕΠΟ προέβη, στις περισσότερες περιπτώσεις, στον άμεσο επανακαθορισμό του αγωνιστικού προγράμματος.

Οι αποτελεσματικές ενέργειες των υπηρεσιών της ΕΠΟ, σε αρμονική συνεργασία με τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, απέτρεψαν την άσκοπη ταλαιπωρία 176 αποστολών ομάδων, 257 διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών διαιτησίας, 29 παρατηρητών αγώνων και, φυσικά, απροσδιόριστου αριθμού θεατών των αγώνων και εκπροσώπων των ΜΜΕ που επρόκειτο να εργαστούν στα γήπεδα.

Με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σκοπεύει να πράξει ανάλογα και τις προσεχείς ημέρες, έτσι ώστε να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και συνθήκες αγώνων σε όλους όσοι θα συμμετάσχουν ή σκοπεύουν να παρακολουθήσουν τους επικείμενους αγώνες δικής της οργανωτικής ευθύνης.

Όλες οι ενέργειές της είναι απόλυτα εναρμονισμένες με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, βάσει του οποίου ήταν αδύνατη η αναβολή των αγώνων Κυπέλλου Ελλάδας Ξάνθη-ΟΦΗ, Πλατανιάς-ΠΑΣ Γιάννινα, γι’ αυτό και για τους συγκεκριμένους αγώνες θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη κανονιστική διαδικασία.