Μείναμε με το «αααααχ»! 58 πόντους πέτυχαν οι Εβρίτες, αλλά ένα μπλοκ στον Τζούριτς στέρησε την πρόκριση της Εθνικής στο Euro…

 

Με ένα μπλοκ επάνω στον συγκλονιστικό για ακόμα έναν αγώνα Τζούριτς, και αφού πρώτα χάσαμε πολλές ευκαιρίες να τελειώσουμε τη φάση, η Εθνική έχασε το τέταρτο σετ 26-28 και έτσι την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στην Πολωνία το 2017.

Για την ιστορία κερδίσαμε με 3-2 την ισπανία, αλλά αυτό που μέτρησε ήταν το χαμένο τέταετο σετ, που μας απέκλεισε από το Ευρωβόλει. Η Εθνική κατάφερε να γυρίσει το 0-1, προηγήθηκε 2-1 σετ και μάλιστα να πάρει προβάδισμα στο τέταρτο με 21-18, χάρη στα σερβίς του Τζιουμάκα. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι θα πάμε στο χρυσό σετ, κάναμε σωρεία λαθών (χαμένο σερβίς Τζιουμάκα, μπλοκ στον Τζούριτς, άσος στον Κουμεντάκη, μπλοκ στον Πρωτοψάλτη) και η Ισπανία προηγήθηκε 21-22.

Απο εκεί και πέρα η συνέχεια ήταν δυστυχώς τυπική διαδικασία που πήγε πόντο – πόντο και έφερε νικήτρια στο μπραντεφέρ την Ισπανία. Έτσι η Ελλάδα αποκλείστηκε για τέταρτη συνεχόμενη φορά από Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, κι όπως θυμόμαστε το… στοιχειωμένο μετάλλιο του 1987 στη Γάνδη, έτσι πλέον θα αναπολούμε την τελευταία παρουσία μας στο Ευρωβόλει της Σμύρνης, το 2009. Αν τα καταφέρουμε ξανά το 2019, μετρώντας μια ολόκληρη χαμένη δεκαετία για μια αρκετά ταλαντούχα γενιά.

Η πρόκριση όμως ίσως τελικά να μην κρίθηκε στην Κοζάνη αλλά στο Λας Πάλμας, όπου η Εθνική έχασε με κατεβασμένα χέρια 3-0 μετά από άθλια εμφάνιση, με αποτέλεσμα στην Κοζάνη να πρέπει να πάρει απνευστί τέσσερα σετ. Η Ισπανία δεν ήταν καλύτερη, κι αυτό φάνηκε όταν η Ελλάδα βρισκόταν μπροστά στο σκορ, αφού οι αντίπαλοι μας έκαναν συνεχόμενα λάθη. Τους δώσαμε όμως το δικαίωμα να πάρουν προβάδισμα στο σκορ και μετά από τρία χαμένα σετ μπολ,  κέρδισαν 26-28 το σετ της πρόκρισης.

Η Εθνική ξεκίνησε άσχημα αλλά πήρε μπρος με την αντικατάσταση του κακού Φράγκου από τον Ραφαήλ Κουμεντάκη στο τέλος του πρώτου σετ, ωστόσο αυτό μέτρησε πολύ στην ψυχολογία της Ισπανίας που προηγήθηκε αναπάντεχα και έπαιξε στη συνέχεια του ματς χωρίς άγχος, με την παρακαταθήκη τους ενός σετ. Απλά στο 5ο σετ παρά την ψυχολογική κατάρρευση (η πλειοψηφία των παικτών ήταν βουρκωμένοι) και το 3-6 των Ισπανών επιστρέψαμε και με μπλοκ του Κουμεντάκη για να πάρουμε μια πικρή νίκη γοήτρου.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Τζούριτς ολοκλήρωσε τον αγώνα με 27 πόντους (26/49 επ., 1 άσο),  ο Ανδρεάδης με 16 και εξαιρετικά ποσοστά (12/13 επ., 4 μπλοκ) και ο Κουμεντάκης με 15 (11/16 επ., 4 μπλοκ, 51% υπ. – 37% άριστες). Ωστόσο  αυτοί οι συνολικά 57 πόντοι δεν ήταν αρκετοί για να έρθεη η πρόκριση. Τα σετ 20-25, 25-22, 25-14, 26-28, 17-15