Οι εμπειρίες τριών ετών του Τάκη Φωτεινάκη στο Κατάρ

Ο Τάκης Φωρεινάκης ήταν από τους πρώτους προπονητές της χώρας μας, ο οποίος πήγε στο Κατάρ για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του μπάσκετ στην πολύ μικρή αυτή χώρα του Κόλπου.

Ο πρώην προπονητής του ΓΑΣ Κομοτηνή κλείνει πλέον τρία χρόνια στην Αραβική Χώρα και μιλώντας στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης (sepk.gr) κάνει αναφορά στον αναπτυξιακό πρόγραμμα του Κατάρ, το αγωνιστικό επίπεδο των μικρών ηλικιών στις οποίες είναι προπονητής, τον τρόπο ζωής στη χώρα αλλά και για την ελληνική παροικία και τις επιτυχίες που έχει φέρει.

Για τις εντυπώσεις που έχει αποκομίσει εργαζόμενος τα τελευταία 3 χρόνια στο Κατάρ και στην εθνική ομάδα των παίδων σχολίασε: “Είναι πολύ τιμητικό για μένα το γεγονός πως οι επικεφαλής της ομοσπονδίας μπάσκετ του Κατάρ με επέλεξαν ως προπονητή στην Εθνική ομάδα των Παίδων. Για να είμαι ειλικρινής, ήταν κάτι ξαφνικό που δεν μπορώ να πω πως περιλαμβανόταν στα τότε άμεσα πλάνα μου, να μετακομίσω επαγγελματικά στον Κόλπο και την Ασία γενικότερα. Για πρώτη φορά θα εργαζόμουν στο εξωτερικό και σε μια Εθνική ομάδα, μία σημαντική πρόκληση ύστερα από αρκετά χρόνια στους πάγκους στην Ελλάδα. Μετά από 3 χρόνια εδώ θα έλεγα ότι έχω τις καλύτερες εντυπώσεις από τη συνεργασία αυτή. Το Κατάρ έχει επενδύσει στον αθλητισμό και αγαπάει πολύ τα σπορ. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας του μπάσκετ, σεΐχης Saud Bin Abdulrahman Althani, αγαπάει πραγματικά το μπάσκετ, είναι τεχνοκράτης, οργανωτικός κι έχει μεγαλόπνοα σχέδια για το μπάσκετ στη χώρα. Ο σεΐχης μαζί με τον διευθυντή των Εθνικών ομάδων Ahmed Abdulhadi και ο Γενικός Διευθυντής Saadoun Alkuwari, με τους οποίους είχα την πρώτη επαφή όταν ήρθα στο Κατάρ, με έχουν βοηθήσει πολύ στη δουλειά μου και έχουν δείξει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου κάτι που είναι πολύ τιμητικό για μένα”.

Για τους στόχους που θέτει και το αναπτυξιακό πρόγραμμα που ακολουθεί, αναφέρει: “Ο πρωταρχικός στόχος που θέσαμε όταν ξεκίνησα να δουλεύω για την Εθνική ομάδα του Κατάρ ήταν η παραγωγή και η εξέλιξη νέων παικτών που θα πλαισιώσουν στο μέλλον την ανδρική ομάδα της χώρας. Ένας δεύτερος στόχος είναι η διεύρυνση της βάσης των αθλητών που θα βρίσκονται σε ένα πολύ καλό επίπεδο, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τις ομάδες τους άμεσα, αλλά και να αποτελούν την βάση από την οποία θα επιλέγονται παίκτες για τις Εθνικές ομάδες. Βασικός σκοπός ήταν και παραμένει η αξιολόγηση κι η αξιοποίηση των παιδιών που είναι από την χώρα ή γεννήθηκαν εδώ, με απώτερη επιδίωξη στο μέλλον οι εθνικές ομάδες να περιλαμβάνουν μόνο παιδιά τα οποία προέρχονται από την παραγωγική μας διαδικασία. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει μεγάλη πίεση για αποτελέσματα, καθώς όλοι οι παράγοντες δείχνουν διάθεση και επιθυμία να αναπτυχθεί το μπάσκετ και να βγουν νέοι αθλητές με ταλέντο. Πάνω σε αυτούς τους στόχους ουσιαστικά εργαζόμαστε όλο το χρόνο, με ατομικές κι ομαδικές προπονήσεις ακόμα και ανάμεσα στους αγώνες των παικτών με τις ομάδες τους. Φυσικά μετά το τέλος των πρωταθλημάτων πραγματοποιείται το κυρίως μέρος της προετοιμασίας μας για τις επερχόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις που συνήθως είναι στο τέλος του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα με την Εθνική Παίδων, λειτουργούν και οι Εθνικές ομάδες των Εφήβων, Παμπάιδων και Μίνι, με τον ίδιο τρόπο σε ετήσια βάση. Μετά από 3 χρόνια θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο, αφού νέα ταλέντα έχουν ξεπηδήσει από το πρόγραμμα και παράλληλα έχουν έρθει αποτελέσματα, όπως είναι η 2η και 4η θέση στα πρωταθλήματα του Κόλπου, αλλά και γενικότερα υπάρχει διάχυτη η ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του σχεδιασμού”.

Για το αγωνιστικό επίπεδο του Κατάρ στις μικρές ηλικίες, υποστηρίζει: “Το Κατάρ είναι μια πολύ μικρή χώρα που ο γηγενής πληθυσμός δεν ξεπερνά τους 280.000 ανθρώπους. Όπως αντιλαμβάνεστε ο αριθμός των αθλητών που παίζουν μπάσκετ είναι μικρός αναλογικά με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα. Ουσιαστικά σε δικά μας μεγέθη, είναι σαν να προσπαθείς να δημιουργήσεις εθνικές, με παίκτες μόνο από μία πόλη. Υπάρχουν αθλητές με ταλέντο, όμως, η ειδοποιός διαφορά με τις υπόλοιπες χώρες είναι το κίνητρο. Εδώ τα παιδιά έρχονται στο γήπεδο με μεγάλου κυβισμού πολυτελή αυτοκίνητα, προέρχονται από εύπορες οικογένειες και γενικότερα έχουν μεγάλη άνεση. Ήταν λοιπόν μεγάλο στοίχημα για μένα να ανακαλύψω το κίνητρο που θα τους έκανε να δουλέψουν συστηματικά και επαγγελματικά . Τελικά όπως σχεδόν πάντα, η επικοινωνία και η προσωπική επαφή με έφερε κοντά στους παίκτες, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουμε δημιουργήσει μια πολύ καλή φουρνιά παικτών, τους οποίους θέλουμε να διακριθούν στα επόμενα Ασιατικά πρωταθλήματα”.

Για τις διαφορές που παρατηρεί μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ στο αναπτυξιακό κομμάτι, αναφέρει: “Η Ελλάδα αποτελεί μια προηγμένη μπασκετικά χώρα, με μακροχρόνιες και ολοκληρωμένες αναπτυξιακές δομές που έχουν παράξει μεγάλους παίκτες και ομάδες. Το Κατάρ ξεκίνησε ουσιαστικά πρόσφατα να δημιουργεί υποδομές και αναπτυξιακό πρόγραμμα. Οι διαφορές των δυο χωρών υπάρχουν κι αφορούν τον αριθμός των παικτών που ασχολούνται με το μπάσκετ, τα σωματομετρικά προσόντα, τη μπασκετική κουλτούρα που έχει ο Έλληνας έχει πολύ αναπτυγμένη και γενικότερα υπάρχει πιο επαγγελματική προσέγγιση στην Ελλάδα. Στο Κατάρ, βέβαια, υπάρχει όπως είπα λιγότερη πίεση για το αποτέλεσμα στις ομάδες, με συνέπεια οι προπονητές να δουλεύουν περισσότερο στα βασικά του μπάσκετ. Για να επιβεβαιωθεί όσα προείπαμε -αναφορικά με την προσήλωση στην ανάπτυξη του αθλήματος από τις μικρές ηλικίες- αναπτύσσεται ταχύτατα με πρωτοβουλία του σεΐχη ο σχολικός αθλητισμός με το “School Olympics Program”. Αυτό αφορά αγώνα που γίνονται μέσα στη σχολική περίοδο και δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες παιδιά να έρθουν σε επαφή με το άθλημα. Μια ακόμα διαφορά είναι ότι ως προπονητές της Εθνικής ομάδας, ασχολούμαστε και προπονούμε όλο το χρόνο σε καθημερινή βάση τους αθλητές της εθνικής ομάδας, κάτι που έδωσε άμεσα αποτελέσματα γιατί ουσιαστικά δουλεύουμε τις ατομικές αδυναμίες των παικτών στα βασικά”.

Για την εμπειρία να εργάζεται σε μία χώρα όπως το Κατάρ, προσθέτει: “Το Κατάρ είναι μια απολύτως ασφαλή χώρα, ιδανική για οικογένειες, με τεράστιες υποδομές και ανάπτυξη. Οι ντόπιοι είναι πολύ φιλικοί, ιδιαίτερα με εμάς τους Έλληνες που μας αγαπούν πάρα πολύ. Στο Κατάρ ζουν και εργάζονται πάρα πολλοί ξένοι και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι αρμονικές. Υπάρχει διαφορετική κουλτούρα, αλλά θα έλεγα ότι υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες στην νοοτροπία των Αράβων με τους Έλληνες.Υπάρχουν πράγματα που σου προξενούν εντύπωση, όπως είναι η πολυτέλεια και τα ακριβά αυτοκίνητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι προκλητικό. Οι τιμές είναι παρόμοιες με την Ελλάδα με εξαίρεση το πετρέλαιο και τα ενοίκια. Στο Κατάρ γεμίζουμε το ρεζερβουάρ με 20 Ευρώ, ενώ στην Ελλάδα θα θέλαμε 120 Ευρώ, ενώ στην Ελλάδα μια γκαρσονιέρα κοστίζει 200-400 Ευρώ, στο Κατάρ αντίστοιχα κάνει 1000-2000 Ευρώ. Εδώ ουσιαστικά κάνουμε 3 καλοκαίρια, από Οκτώβριο ως και Απρίλη, ο καιρός αυτό το διάστημα είναι καταπληκτικός και όλοι βρίσκονται έξω στα πάρκα και στις παραλίες ή στις πισίνες. Από τον Μάιο ξεκινά η πολύ ζέστη. Αλλά κι εκεί υπάρχουν λύσεις αφού έχουν δημιουργήσει τεράστια malls, όπου μπορείς να βρεις ο,τιδήποτε θελήσεις. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί, όπως η κατανάλωση αλκοόλ δημόσια, αλλά όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία προσφέρουν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επίσης την περίοδο του ραμαζανιού, απαγορεύεται να φας και να πιεις οτιδήποτε δημόσια κατά την ημέρα. Γενικά, μετά από μια περίοδο προσαρμογής, η ζωή εδώ είναι καλή. Θεωρώ πως το ακόμα πιο σημαντικό αφορά στο γεγονός πως καταρρίπτονται πολλές εικόνες που λαμβάνουμε στην Ευρώπη ως προϊόν παραπληροφόρησης ή υπερβολής. Εδώ οι γυναίκες για παράδειγμα, σχεδόν όλες, οδηγούν, έχουν σημαντικό ρόλο καθώς εργάζονται στις περισσότερες υπηρεσίες. Επίσης, υπάρχει σεβασμός στην θρησκευτική διαφορετικότητα. Η ελληνική εκκλησία τώρα οικοδομείται αλλά λειτουργεί κανονικότατα”.

Για την ελληνική μπασκετική παροικία του Κατάρ και πως είναι η συνεργασία όλων, ανέφερε: “Πραγματικά έχουμε φτιάξει μία Ελληνική μπασκετική παροικία στο Κατάρ. Ξεκινώντας από την Εθνική ομάδα των ανδρών, όπου Head coach είναι ο Βασίλης Φραγκιάς με συνεργάτες τον Γιώργο Μπιτζάνη και τον Κώστα Μασούρα. Η συνεργασία μας είναι άριστη, ιδιαίτερα φέτος που ο coach Φραγκιάς μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω και εγώ με την Εθνική των ανδρών. Η δουλειά που γίνεται είναι υψηλού επιπέδου, άλλωστε αυτό μαρτυρούν και οι επιτυχίες της ομάδας. Δύο συνεχόμενες πρώτες θέσεις στα πρωταθλήματα του Κόλπου και η 6η θέση στο Ασιατικό πρωτάθλημα σε μία περίοδο που η ομάδα έκανε την πρώτη δραστική ανανέωση της ιστορίας της με παιδιά γεννημένα και μεγαλωμένα στο Κατάρ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Τα πάντα λειτουργούν σε επαγγελματικό επίπεδο με έμφαση στην λεπτομέρεια και θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω τον coach για την ευκαιρία και την τιμή που μου έδωσε να μάθω πολλά πράγματα δουλεύοντας δίπλα του. Βέβαια, για να λειτουργούν όλα στην εντέλεια χρειάζεσαι και την διοικητική υποστήριξη κι αυτή μας την προσφέρει απλόχερα ένας άλλος Έλληνας, ο Τάσος Μαγουλάς, ο οποίος σαν Supervisor σε όλες τις εθνικές ομάδες, έχει το κομμάτι του συντονισμού μας και την διευθέτηση όλων των λεπτομερειών για τις προπονήσεις, τα camps και τα τουρνουά που παίρνουμε μέρος. Πραγματικά η συνεργασία μας είναι εξαιρετική δουλεύοντας πολύ στην υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της περαιτέρω βελτίωσης του αναπτυξιακού προγράμματος. Ο κατάλογος των προπονητών στο Κατάρ, όπως ήδη γνωρίζετε δεν τελειώνει εδώ, καθώς στην πρωταθλήτρια τα 2 τελευταία χρόνια Αλ Ραγιάν βρίσκονται 3 Έλληνες, ο coach Κουφός, με συνεργάτες τον Θανάση Γιαπλέ και τον Βασίλη Μητσόπουλο. Η δουλειά που έχουν κάνει μιλά από τα άμεσα αποτελέσματα και την αναγνώριση από όλους τους συναδέλφους ασχέτως καταγωγής”.

Στο τέλος ο Φωτεινάκης αναφέρει: “Κλείνοντας θα ήθελα να πω, ότι οι Έλληνες προπονητές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους συναδέλφους τους άλλων χωρών και οι τελευταίες επιτυχίες σε συλλογικό κι Εθνικό επίπεδο στο εξωτερικό το αποδεικνύουν. Παράλληλα, κατανοώ πως η Ασία δεν αποτελεί την πρώτη μπασκετική επιλογή, όμως θέλω να τονίσω με ζέση πως αναφερόμαστε σε χώρες όπου υπάρχει πεδίο για έναν επαγγελματία να εργαστεί με όλα τα εχέγγυα, να φέρει αποτελέσματα και να προσφέρει την τεχνογνωσία του, παράλληλα με ένα άριστο επίπεδο ζωής”.