Οι 10 συνέπειες του Grexit σε Ξάνθη, Πανθρακικό, ερασιτεχνικές ομάδες και Θρακιώτες παίκτες

Από την πολιτική και την οικονομία το περιμέναμε, στο ποδόσφαιρο φαίνεται ότι θα το ζήσουμε. Το Grexit είναι προ των πυλών, με αφορμή την διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδος με απόφαση Κοντονή που θεωρήθηκε παρέμβαση της Πολιτείας στο αυτοδιοίκηστο του ποδοσφαίρου.

Η συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής με τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Κωστάκη Κουτσοκούμνη, που βρέθηκε στην Αθήνα ως απεσταλμένος τριμελούς αντιπροσωπίας της FIFA, παρόντος και του Ξανθιώτη προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Γκιρτζίκη οδηγήθηκε σε απόλυτο ναυάγιο και πλέον αναμένουμε ίσως και την άλλη εβδομάδα μαντάτα διεθνούς ποδοσφαιρικής απομόνωσης της Ελλάδας.

Αν αυτό συμβεί, θα ακολουθήσει ένα ντόμινο συνεπειών που δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστες Ξάνθη, Πανθρακικό, τους Θρακιώτες ποδοσφαιριστές με πρώτο και καλύτερο τον Βασίλη Τοροσίδη, ακόμα και τον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη αλλά σε τελική ανάλυση και τις ερασιτεχνικές ομάδες και των τριών νομών της Θράκης.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή ξεκινώντας από την πιο άμεση αλλά και γνωστή συνέπεια, που θα είναι ο αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις. Όταν λέμε ομάδων, εννοούμε όλες τις ομάδες, σε εθνικό ή συλλογικό  επίπεδο.

Πρώτον, καμία Εθνική, οποιουδήποτε φύλου ή ηλικίας δεν θα μπορεί να αγωνίζεται σε διεθνείς διοργανώσεις. Κοινώς, η Εθνική Ανδρών του Βασίλη Τοροσίδη και του Πέτρου Μάνταλου θα αποβληθεί αυτόματα από τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018, αλλά και οι μικρότερες Εθνικές Ομάδες, στις οποίες μετέχουν επίσης θρακιώτες παίκτες όπως ο Μανώλης Σιώπης, ο Δημήτρης Γούτας, ο Γιώργος Ξενιτίδης, ο Γιώργος Τζελέπης και πάει λέγοντας.

Δεύτερον, κανένας σύλλογος δεν θα μπορεί να παίξει επίσημο ή φιλικό παιχνίδι με ξένη ομάδα. Αν η Skoda Ξάνθη καταφέρει να εξασφαλίσει εισιτήριο στην Ευρώπη, θα μείνει ανεπικύρωτο. Αυτή είναι η μία αρνητική εξέλιξη για την Skoda Ξάνθη, σε υποθετικό σενάριο. Το ίδιο φυσικά ισχύει για όλους: Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό ή τον Πανιώνιο του Μαρίνου Ουζουνίδη.

Τρίτον, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η έξοδος στην Ευρώπη σε μελλοντικές χρονιές, όταν θα επανέλθει η τάξη, αφού χωρίς συμμετοχές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η Ελλάδα θα κατρακυλήσει στη σχετική βαθμολογία της UEFA και θα κινδυνεύσει να χάσει την δεύτερη ομάδα στα προκριματικά του Champions League ή ακόμα και την τρίτη ομάδα στο Europa League. Όπως γίνεται αντιληπτό, άλλο να βγαίνουν Ευρώπη πέντε και άλλο τρεις.

Τέταρτον, εννοείται πως επίσης θα απαγορεύονται διεθνή φιλικά εντός ή εκτός Ελλάδας. Αυτό είναι κάτι που δεν θα επιτρέπει στις ελληνικές ομάδες να κάνουν σωστή και σοβαρή προετοιμασία- και επηρεάζει αν κρίνουμε απο τον τελευταίο ένα χρόνο πρωτίστως την Ξάνθη, αλλά και τον Πανθρακικό, ακόμα και τους Έβρο Σουφλίου, Εθνικό Αλεξανδρούπολης αλλά και τις ερασιτεχνικές ομάδες που διοργανώνουν φιλικά με τουρκικούς ή βουλγαρικούς συλλόγους.

Πέμπτον, εννοείται ότι δεν θα επιτρέπεται η συμμετοχή ελληνικών ομάδων, ακόμα και σε επίπεδο ακαδημιών, σε διεθνή τουρνουά του εξωτερικού ή ο ερχομός ομάδων από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, το παιδικό της ΑΕ Ξάνθης θα πήγαινε στην Σμύρνη, αλλά δεν θα είχε αυτό το δικαίωμα. Ούτε οι θρακιώτες παίκτες όπως ο κομοτηναίος Θανάσης Γιανναράκης ή ο εβρίτης Στέφανος Βαρσαμίδης που βρέθηκαν με τις ακαδημίες Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στα τουρνουά του Άγιαξ και της Μπολώνια την τελευταία εβδομάδα.

Έκτον, κανένας ξένος ποδοσφαιριστής δεν θα μπορεί να μεταγραφεί στην Ξάνθη, τον Πανθρακικό και γενικά οποιαδήποτε ελληνική ομάδα, αφού η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται από την FIFA για να αποσταλούν οι μπλε κάρτες. Επίσης, όσοι ήδη έχουν συμβόλαια, θα μπορούν εύκολα να προσφύγουν στην FIFA και να αποκτήσουν χωρίς αποζημίωση την ελευθέρας τους, προκειμένου να επιστρέψουν στον… ποδοσφαιρικό πολιτισμό.

Έβδομον, αντιστοίχως κανένας έλληνας ποδοσφαιριστής ή γενικά ποδοσφαιριστής σε ελληνική ομάδα δεν θα μπορεί να μεταγραφεί σε ομάδα του εξωτερικού. Άρα ούτε οι ομάδες θα μπορούν να έχουν έσοδα από μεταγραφές όπως πχ του Λοντίγκιν στην Ζενίτ ή παλιότερα του Στίβ Μπέλεκ στην Ουντινέζε, κυρίως όμως δεν θα έχουν τέτοια δυνατότητα οι παίκτες, αφού οι μπλε κάρτες τους για να φτάσουν στο εξωτερικό περνούν από την ΕΠΟ που δεν θα αναγνωρίζεται. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα και οι Έλληνες παίκτες που ήδη αγωνίζονται στο εξωτερικό, όπως ο Βασίλης Τοροσίδης στην Ρόμα.

Όγδοον, γενικά θα αλλάξει το καθεστώς των μεταγραφών, όπως το γνωρίζουμε τώρα. Αυτό όμως ίσως έχει και μια θετική συνέπεια, ιδίως για τις ομάδες της Ξάνθης και του Πανθρακικού που δίνουν έμφαση στις ακαδημίες τους, αφού σε παιδιά αυτών θα αναγκαστούν να βασιστούν σε μεγάλο βαθμό οι ομάδες για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, τομέα στον οποίο έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με ομάδες που δεν καλλιεργούν τις ακαδημίες τους.

Ένατον, μαζί με το Grexit θα χαθούν και οι επιχορηγήσεις που δίνονται από UEFA και FIFA στην ΕΠΟ αλλά και απευθείας στις ομάδες, όπως για παράδειγμα αυτές της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που αποκαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έστειλε για τις ακαδημίες των ομάδων της Super League και αντιστοιχούν σε 100.000 ευρώ για κάθε ομάδα (άρα και για Ξάνθη και Πανθρακικό). Γενικά, από την ομοσπονδία και τις ελληνικές ομάδες χάνονται όλα τα δικαιώματα των μελών της FIFA και της UEFA και οι εισπράξεις από αναπτυξιακά προγράμματα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πάει ως επιχορήγηση στις ερασιτεχνικές ομάδες.

Δέκατον, ακόμα και σε διοικητικό επίπεδο, το ποδόσφαιρό μας και η ΕΠΟ χάνουν την δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της FIFA και της UEFA, την οποία κατέχει αυτή τη στιγμή ο Ξανθιώτης Γιώργος Γκιρτζίκης ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Η ΕΠΟ μέσω του Γκιρτζίκη δεν θα μπορεί να κάνει προτάσεις για την ατζέντα του Κογκρέσου της FIFA και της UEFA και ως εκ τούτου δεν θα δύναται να προτείνει υποψήφιους για την προεδρία των FIFA / UEFA, καθώς και για μέλη σε Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες Επιτροπές.

Και όλα αυτά τα εφιαλτικά, όπως είναι αναμενόμενο, θα έχουν ως συνέπεια να πέσει κατακόρυφα η αγοραστική αξία του ήδη υποβαθμισμένου προϊόντος «ελληνικό ποδόσφαιρο», με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους χορηγούς των ομάδων, την αναζήτηση κεντρικού χορηγού στην Super League ή ακόμα και τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τόσο για τις επαγγελματικές ομάδες όσο και για την ΕΠΟ και μέσω αυτής, όλων των ομάδων της χώρας.