Έρανος στα τζαμιά της Θράκης για τους πρόσφυγες της Ειδομένης – 20 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας 

“Έδωσε εντολή η συνείδηση μας”. Αυτό τόνισε ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή εξηγώντας γιατί η μουφτεία μαζί με άλλους φορείς αποφάσισαν να στηρίξουν τους πρόσφυγες που περιμένουν καρτερικά το πέρασμα τους προς την Ευρώπη, παραμένοντας στην Ειδομένη του Κιλκίς. Ειδικότερα η μουφτεία Κομοτηνής και η μουφτεία Ξάνθης, σε συνεργασία με τις Διαχειριστικές Επιτροπές Μουσουλμανικών Περιουσιών Κομοτηνής και Ξάνθης, πραγματοποίησαν έρανο για την στήριξη και την συμπαράσταση των δοκιμαζομένων προσφύγων της Ειδομένης. Με το ποσό που συγκεντρώθηκε αγοράστηκαν, είδη πρώτης ανάγκης βάρους 20 τόνων, όπως γάλατα μακράς διαρκείας, τρόφιμα, φρούτα, φάρμακα, είδη υγιεινής και ρούχα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια εστάλη στον προορισμό της με 7 φορτηγά και 3 ημιφορτηγά χθες το πρωί. “Ευχαριστούμε θερμά το λαό μας που δεν άφησε μόνους αυτούς τους αδικημένους ανθρώπους, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή αφήνοντας υποχρεωτικά πίσω τις πατρίδες τους.

Ευχόμαστε στον Ύψιστο Θεό να τους δώσει δύναμη και κουράγιο καθώς και μια καλύτερη ζωή”, ήταν το μήνυμα του μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ

“Στέλνουμε την βοήθεια μας στους αδικημένους ανθρώπους, που υποχρεώθηκαν να αφήσουν πίσω τις πατρίδες τους. Ευχαριστούμε εγκάρδια όσους συνέβαλαν στον έρανο και όλοι όσοι εργάστηκαν στην εκστρατεία για να συγκεντρωθούν αυτά τα είδη”, είπε ο μουφτής Κομοτηνής μεταφέροντας ένα εδάφιο από το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων “όποιος κάνει καλοσύνη για τα αδέρφια του, τον συνάνθρωπο του, αυτή η καλοσύνη θα τον συναντήσει, θα τον βρει”.

Οι άνθρωποι μπορεί να ξεχωρίζουν λόγω εθνικότητας και θρησκείας μεταξύ τους, αλλά όπως επεσήμανε ο μουφτής “στην ουσία είμαστε όλοι αδέρφια”. “Ο καλύτερος άνθρωπος είναι αυτός που βοηθάει τον συνάνθρωπο”, είπε ο μουφτής ευχαριστώντας τους λαούς της Κομοτηνής και της Ξάνθης και ευχόμενος “ο πόλεμος να τελειώσει άμεσα. Ζητάμε ευημερία και ειρήνη από το Θεό”. Ο έρανος διήρκησε δύο εβδομάδες. Οι πιστοί μέσα από τα τζαμιά κλήθηκαν να προσφέρουν τον οβολό τους, προκειμένου να αγοραστούν είδη πρώτης ανάγκης και να αποσταλούν στους πρόσφυγες της Ειδομένης.

“Συνεργαστήκαμε από το Α έως το Ω” για το σκοπό αυτό”, είπε ο μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, σημειώνοντας τα εξής: “θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να βοηθήσουμε τους αδικημένους συνανθρώπους μας. Όλοι μας είμαστε τα παιδιά του Αδάμ και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον”. Να σημειωθεί ότι η προσπάθεια στήριξης των προσφύγων δε σταματά εδώ. Όσοι τώρα επιθυμούν να βοηθήσουν, μπορούν να απευθύνονται στα τζαμιά και να προσφέρουν, είτε είδη πρώτης ανάγκης, είτε χρήματα για τον έρανο που συνεχίζεται, γιατί οι ανάγκες είναι πολλές.

Πηγή: www.xronos.gr