Μονοψήφιο το ποσοστό των “αιώνιων” φοιτητών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

«Εμείς έχουμε το μικρότερο ποσοστό των αιώνιων φοιτητών. Είμαστε το μοναδικό πανεπιστήμιο που έχει μονοψήφιο ποσοστό λιμναζόντων φοιτητών και δεν μας δημιουργεί κανένα πρόβλημα», δηλώνει ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Αθανάσιος Καραμπίνης.

Ο ίδιος τόνισε πως «έχουμε μπει σε μία λογική να λέμε στα παιδιά να μην καθυστερούν, τα παιδιά βλέπουν ότι γίνεται δουλειά και άρα δεν έχουμε ιδιαίτερες καθυστερήσεις και δεν χρειάστηκε να διαγράψουμε πολλούς. Άρα αυτοί που θα επανέλθουν θα είναι λίγοι. Το ποσοστό είναι γύρω στο 6-7%. Υπάρχουν όμως κεντρικά πανεπιστήμια στα οποία το ποσοστό των λιμναζόντων φοιτητών είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των ενεργών. Εκεί δεν ξέρω αν είναι πρόβλημα λειτουργικότητας του πανεπιστημίου, αλλά κάποιος μπορεί να συζητάει και τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της παρέμβασης. Τα κονδύλια στα πανεπιστήμια δίνονται με βάση τον αριθμό των ενεργών φοιτητών».

Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για ενοποίηση Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. επιφυλάχθηκε λέγοντας ότι υπάρχει μια στρέβλωση και πως τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν διακριτικούς ρόλους. «Δυστυχώς κάπου ως χώρα έχουμε καταργήσει αυτή τη διακριτικότητα. Είμαστε όλοι απαραίτητοι! Υπήρχε μια τάση τα εκπαιδευτικά τεχνολογικά ιδρύματα να εξισωθούν στα «χαρτιά» με τα πανεπιστήμια. Αυτό είναι λάθος, γιατί είναι άλλος ο ρόλος τους. Ο ρόλος τους είναι να γεμίσουν την τεχνολογική εκπαίδευση με αποφοίτους, που η χώρα μας δεν έχει τεχνολόγους. Όλα τα παιδιά θέλουν να τελειώνουν ένα πανεπιστήμιο και δυστυχώς τον τεχνολογικό τομέα τον έχουμε αφήσει κενό. Δυστυχώς εμείς το έχουμε λίγο απαξιώσει. Υπήρχε πάντοτε μία τάση και από το εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και από όλους γενικά… «όλοι πανεπιστήμια». Στα Τ.Ε.Ι. και στα Α.Ε.Ι. υπάρχουν και καλά και λιγότερο καλά τμήματα. Δε μπορούμε έτσι άκριτα ούτε να τα ενώσουμε ούτε να τα καταργήσουμε. Νομίζω πως κανείς θα πρέπει να κάτσει να το δει τμήμα προς τμήμα, κι αν χρειάζεται να το ενισχύσει».

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων που συγκαλείται στις 8 και 9 Ιανουαρίου, οπότε οι πρυτάνεις αναμένεται να συζητήσουν αναλυτικά τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Πηγή: http://www.xronos.gr/