Έξαλλοι οι Βασίλης Τοροσίδης, Ντέμης Νικολαΐδης και ποντιακά σωματεία της Θράκης με την άρνηση της γενοκτονίας από Φίλη

Σε μείζον πολιτικό θέμα με αντιδράσεις και από τον αθλητικό χώρο έχει εξελιχθεί η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για τη γενοκτονία των Ποντίων, την οποία χαρακτήρισε «αιματηρή εθνοκάθαρση, αλλά όχι γενοκτονία με την αυστηρά επιστημονική έννοια του όρου».

Η επίμαχη δήλωση έγινε κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Star και στον (θρακιώτη στην καταγωγή) δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Από το πρωί προκλήθηκαν σφοδρότατες αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας.

Από αυτές δεν έλειψε και ο αθλητισμός. Ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Βασίλης Τοροσίδης, που κατάγεται από ένα ποντιακό χωριό όπως ο Πετεινός και ποτέ δεν έκρυψε την υπερηφάνειά του για την καταγωγή του, φέρεται εξαιρετικά εκνευρισμένος με την δήλωση του υπουργού Παιδείας σε ιδιωτικές του συζητήσεις με προσωπικούς του φίλους. Αν και δεν αρέσκεται να συζητά για πολιτικά ζητήματα, το συγκεκριμένο φαίνεται ότι άγγιξε ευαίσθητες χορδές.

Το ίδιο συμβαίνει και με δεκάδες άλλους αθλητές εντός και εκτός Θράκης, που καταδικάζουν τις δηλώσεις. Ενόχληση φέρεται να υπάρχει και από την πλευρά του αλεξανδρουπολίτη παλαίμαχου άσου και πρώην προέδρου της ΑΕΚ Ντέμη Νικολαΐδη, που συνήθως έχει ψύχραιμη αντιμετώπιση σε αυτά τα θέματα, αλλά ποτέ δεν απουσίαζε από σημαντικές εκδηλώσεις σε σχέση με τον ποντιακό ελληνισμό, συμμετέχοντας σε πολλές εκδηλώσεις.

Αμήχανα αντιμετώπισαν την εξέλιξη και τα ποντιακά αθλητικά σωματεία της Θράκης, με την ΠΑΕ Ποντίων Κομοτηνής να εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες μέσω του προέδρου της Μιχάλη Κακουλίδη ακόμα και νομικών κινήσεων εφόσον δεν ανασκευάσει τις συγκεκριμένες του δηλώσεις ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τυπικά είναι και ο πολιτικός προϊστάμενος του Αθλητισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το υφυπουργείο Αθλητισμού μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού έχουν υπαχθεί στο υπερυπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και επικεφαλής όλων αυτών είναι ο Νίκος Φίλης.  Ο ίδιος ο υπουργός πάντως έκανε λόγο μέσω «πηγών που πρόσκεινται σε αυτόν» για εκπεφρασμένη προσωπική του άποψη αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη θέση του Ελληνικού κράτους είναι όχι μόνο η αναγνώριση της γενοκτονίας με σχετικήαπόφαση της Βουλής των Ελλήνων αλλά και η τιμωρία οποιουδήποτε την αρνείται. Ο προέδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Χαράλαμπος Αποστολίδης χαρακτήρισε τον κ. Φίλη «προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη» και πως «κινείται στα όρια της εθνικής προδοσίας».

Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από την συμπολίτευση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ ρεποστάζ αθηναϊκών ιστοσελίδων μεταφέρουν εντονότατη ενόχληση για την δήλωση αυτή και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, τον καλούν να αποπέμψει τον υπουργό του 45 βουλευτές της ΝΔ ανάμεσα στους οποίους και ο Εβρίτης Αναστάσιος Δημοσχάκης (πατέρας της πρώην πρωταθλήτριας κολύμβησης Ζωής Δημοσχάκη).