Απαγόρευσαν στους αθλητές του Ιππικού Ομίλου Κομοτηνής την συμμετοχή στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Με λαμπρότητα τελέστηκε σε όλη την Θράκη ο εορτασμός της εθνικής επετείου του «Όχι», ωστόσο στην Κομοτηνή υπήρξε εντονότατη διαμαρτυρία επειδή δεν δόθηκε άδεια να συμμετάσχει στην παρέλαση ο τοπικός Ιππικός Όμιλος με τα άλογα και τους αναβάτες τους, την ώρα που δόθηκε η σχετική άδεια σε άλλους αθλητικούς συλλόγους και σωματεία πολεμικών τεχνών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιππικός Όμιλος Κομοτηνής αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «οι ιθύνοντες ξεχνούν ότι τα άλογα και οι όνοι αποτέλεσαν το κυριότερο μέσο μεταφοράς και ανεφοδιασμού των στρατευμένων μας που αγωνίζονταν στις βουνοκορφές των ορεινών περιοχών της πατρίδας μας, ενώ σήμερα έχουν γίνει τα επικίνδυνα ζώα που μπορεί να αναστατώσουν και να αναταράξουν την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης».

Ο Ιππικός Όμιλος Κομοτηνής ειρωνικά σχολιάζει ότι «οι σύλλογοι των πολεμικών τεχνών, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι γυμναστικοί σύλλογοι ανήκουν σε άλλη κατηγορία συλλόγων από τον δικό μας», αφήνοντας υπόνοιες για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ακόμα, υπενθυμίζει ότι σε άλλα μέρη της χώρας, όπως στον Πειραιά, το Κιλκίς, την Λαμία και την Μάνη, οι ιππικοί όμιλοι παρελαύνουν υπερήφανοι, όπως όλοι οι σύλλογοι. Καταλήγει ότι από την στιγμή που δεν μπορουν να παρελάσουν οι πρωταθλητές-μέλη του με τα άλογά τους, «μάλλον τελικά ο μόνος επικίνδυνος σύλλογος σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ένας ο Ιππικός Όμιλος Κομοτηνής».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Για πολλοστή φορά ο Ιππικός Όμιλος Κομοτηνής προσπάθησε να πάρει την άδεια συμμετοχής του στην εθνική παρέλαση που πρόκειται να διεξαχθεί την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η ευθυνοφοβία των ιθύνοντων αποκλείουν τον σύλλογο μας από την εκδήλωση αυτή μνήμης του έθνους μας. Αν και προφορικά πριν λίγους μήνες μας εξέφραζαν την θετική τους σκέψη για το εγχείρημα αυτό.

Βλέπετε οι σύλλογοι των πολεμικών τεχνών, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι γυμναστικοί σύλλογοι ανήκουν σε άλλη κατηγορία συλλόγων από τον δικό μας. Ξεχνώντας οι ιθύνοντες ότι τα άλογα και οι όνοι αποτέλεσαν το κυριότερο μέσο μεταφοράς και ανεφοδιασμού των στρατευμένων μας που αγωνίζονταν στις βουνοκορφές των ορεινών περιοχών της πατρίδας μας και ξαφνικά έχουν γίνει τα επικίνδυνα ζώα που μπορεί να αναστατώσουν και να αναταράξουν την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης.

Γιαυτό και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που όπως μας απάντησε σε σχετικό γραπτό αίτημα μας το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι η αρμόδια αρχή για την κατάρτιση του προγράμματος των εκδηλώσεων της Εθνικής εορτής, έστειλε αίτηση στον Τελετάρχη της πολιτικής παρέλασης για το αν συνηγορεί για την ένταξη μας στο πρόγραμμα, ο τελετάρχης ο οποίος είναι αρμόδιος μόνο για την διεξαγωγή της παρέλασης και όχι για το ποιος θα μετέχει, μας ζητήθηκε να απαντήσει εγγράφως ο Διευθυντής της Αστυνομίας ότι η Αστυνομία θα διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης, πράγμα αδύνατον να μπορεί ο Αστυνομικός Δ/ντης να υπογράψει μία τέτοια επιστολή δικαίως βέβαια διότι η αστυνομία περιφρουρεί και επεμβαίνει όταν χρειάζεται και απαιτείτε αλλά δεν μπορεί εκ τον προτέρων να διασφαλίσει και μάλιστα εγγράφως το οτιδήποτε ανεξαρτήτως συμμετοχής του συλλόγου μας ή όχι και τα παραδείγματα είναι πολλά και τρανταχτά σε ατυχή γεγονότα ή προμελετημένα. Ο μόνος που μπορεί να διασφαλίσει κάτι τέτοιο είναι η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου τα οποία στην αίτηση μας για την συμμετοχή μας αναφέραμε αναλυτικά την περιφρούρηση της διμοιρίας μας με μέλη γνώστες της ιππικής τέχνης και της γήτευσης των αλόγων. Εξάλλου τα μέλη μας που θα παρέλαζαν είναι μέλη έμπειρα στην ιππασία, καταξιωμένοι αθλητές αγώνων και όλη αυτή η κίνηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ μας θίγει φωτογραφίζοντας με ανορθόδοξο τρόπο ότι τα άλογα μας θα αναστατωθούν και οι αναβάτες δεν θα μπορέσουν να τα χαλιναγωγήσουν προκαλώντας αναστάτωση την ώρα της παρέλασης.

Ξεχνάνε βέβαια, αν και τους το υπενθυμίσαμε αρκετές φορές, ότι ο Ιππικός Όμιλος Κομοτηνής ήταν αυτός που συμμετείχε σε εκδήλωση του Δήμου Κομοτηνής με την αναβίωση της απελευθέρωσης της πόλη που εκεί δεν υπήρχε καμία οριοθέτηση του χώρου όπως υφίσταται στην παρέλαση, όπου εκεί ο κόσμος έραιναν τους ιππείς με ροδοπέταλα και αρώματα, όπου εκεί καμία αστυνόμευση δεν υπήρχε και ο κόσμος πλησίαζε τα άλογα χωρίς να προκληθεί το οτιδήποτε και τώρα ξαφνικά ο Ιππικός Όμιλος Κομοτηνής έχει γίνει ο σύλλογος που πρέπει να πάρει ειδική άδεια για να παρελάσει διότι τα ζώα του είναι επικίνδυνα & τα έφιλλα μέλη του δεν θα μπορέσουν να τα χαλιναγωγήσουν. Το πόσο επικίνδυνα και το πόσο μη έμπειροι είναι οι αναβάτες τους, μέλη του συλλόγου μας, το έχουμε αποδείξει πολλάκις στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία.

Από τον Ανάν στον Καϊάφα λοιπόν με ευθυνοφοβία και ατελείωτη γραφειοκρατία όταν σε άλλα μέρη της χώρας και αναφέρουμε ενδεικτικά Β Πειραιά, Κιλκίς, Λαμία, Μάνη οι ιππικοί όμιλοι παρελάζουν υπερήφανοι όπως όλοι οι σύλλογοι.

Από την άλλη μεριά απορούμε πως παρελάζουν όλοι αυτοί οι σύλλογοι, γυμναστικοί, πολεμικών τεχνών, πολιτιστικοί όταν του Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι κάθετο στο ποιοι συμμετέχουν στις παρελάσεις (σωματεία αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων και οδηγών) την στιγμή που δεν δίνεται άδεια στον σύλλογο μας ερωτούμε τους αρμόδιους όλοι αυτοί οι άσχετοι με βάση το Υπουργείο με ποια άδεια και με ποιόν τρόπο συμμετέχουν στις παρελάσεις και απορρίπτεται συνεχώς η δική μας αίτηση και επίσης θα θέλαμε να μας πούνε οι ιθύνοντες αν ζητάνε την διασφάλιση της κάθε παρέλασης από την Αστυνομία διότι ποιος μας εγγυάται ότι ο οποιοσδήποτε δεν μπορεί να μπει στον χώρο της παρέλασης και να αρχίσει να πυροβολεί!!! Μάλλον τελικά ο μόνος επικίνδυνος σύλλογος σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ένας ο Ιππικός Όμιλος Κομοτηνής.

Ευχαριστούμε όλους τους υπαλλήλους του Δήμου & της Περιφέρειας που ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό του συλλόγου μας ανεξαρτήτως έκβασης του αιτήματος μας».