ΕΚΑΣΑΜΑΘ: Τα συστήματα διεξαγωγής στα τέσσερα αναπτυξιακά πρωταθλήματα

Χωρίς σοβαρές αλλαγές θα διεξαχθούν τα πρωταθλήματα υποδομών της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, δηλαδή τα πρωταθλήματα μπάσκετ εφήβων, παίδων, νεανίδων και κορασίδων. Όλα θα χωριστούν σε ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια και θα ολοκληρωθούν με πλέι οφ.

Αν οι συμμετοχές σε κάθε πρωτάθλημα είναι από 20 και επάνω, τότε οι ομάδες θα χωριστούν με γεωγραφικά κριτήρια σε τέσσερις ομίλους. Θα προκριθούν στην επόμενη φάση οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου, θα διασταυρωθούν αρχικά χιαστοί οι πρώτοι με τους δεύτερους άλλων ομίλων στις δύο νίκες με πλεονέκτημα έδρας στους πρώτους και στη συνέχεια θα γίνουν σε ουδέτερα γήπεδα οι ημιτελικοί και στη συνέχεια ο μεγάλος τελικός.

Αν οι συμμετοχές σε κάθε πρωτάθλημα είναι από 15 ως 19 τότε θα σχηματιστούν τρεις όμιλοι με γεωγραφικά κριτήρια. Στην επόμενη φάση θα προκριθούν και πάλι οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν θα έχει πλέι οφ αλλά δημιουργία ενός ενιαίου ομίλου έξι ομάδων όπου χωρίς να μεταφέρουν αποτελέσματα, θα παίξουν όλοι με όλους με βαθμολογία για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Αν οι συμμετοχές σε κάθε πρωτάθλημα είναι από 14 και κάτω, τότε θα σχηματιστούν δύο όμιλοι, πάντα με γεωγραφικά κριτήρια. Και πάλι στην επόμενη φάση θα προκριθούν οι δύο πρώτοι. Αρχικά θα γίνουν αγώνες πλέι οφ στις δύο νίκες, με πλεονέκτημα έδρας στους πρώτους κάθε ομίλου που θα αντιμετωπίσουν τους δεύτερους. Οι νικητές των δύο αυτών σειρών θα κληθούν να παίξουν σε ουδέτερο γήπεδο τον τελικό.