Οι κινήσεις Πανόπουλου και ο αιφνιδιασμός του Πανθρακικού μετά την αποχώρηση του ΟΠΑΠ από την χορηγία της Super League

Η απόφαση του ΟΠΑΠ να αποσύρει την χορηγία από το πρωτάθλημα της Super League φαίνεται ότι έχει φέρει τον απόλυτο αιφνιδιασμό σε διοικητικό επίπεδο στον Πανθρακικό, όχι όμως και στην Ξάνθη που δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια και κινείται φανερά αλλά και παρασκηνιακά για να εξασφαλίσει το καλύτερο για αυτήν αποτέλεσμα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως ανέφερε η Live Sport, η διοίκηση του ΟΠΑΠ αποφάνθηκε το βράδυ της Παρασκευής να προχωρήσει στην απόσυρση της κεντρικής χορηγίας για το πρωτάθλημα της Super League, ύψους περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ, πρόταση την οποία είχε καταθέσει ο Οργανισμός αλλά δεν αποδέχθηκε η Λίγκα, θέτοντάς την ωστόσο ως βάση συζήτησης.

Η βασική διαφωνία των δύο πλευρών φαίνεται πως είναι το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ για τον «πόλεμο» κατά της βίας, αφού ο ΟΠΑΠ εμμένει στο να χρηματοδοτεί απευθείας από το ταμείο του τα σχετικά προγράμματα, ενώ η διοίκηση της Super League ήθελε τα χρήματα να περνούν από το δικό της ταμείο και να έχει εκείνη τη διαχείριση. Μάλιστα, από την πλευρά του ΟΠΑΠ υποστηρίζεται ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο συνεταιρισμός έριξε κι άλλες απαιτήσεις στο τραπέζι, όπως την κατάργηση της αποκλειστικότητας στη χορηγία (να μπορούν δηλαδή να διαφημίζονται κι άλλες στοιχηματικές εταιρείες από κάποιες ΠΑΕ), αλλά και να μην έχει ο Οργανισμός το δικαίωμα να προβάλλει τα προϊόντα του μέσω της χορηγίας. Απαιτήσεις με τις οποίες ο ΟΠΑΠ είναι κάθετα αντίθετος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Αλέξης Πλατής αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Sport24, ο πρόεδρος της διοργανώτριας Γιώργος Μποροβήλος έστειλε την Δευτέρα επιστολή στον Οργανισμό με την οποία ζητάει συνάντηση προκειμένου να τεθεί επί τάπητος η πρόταση. Πρόκειται για την πρόταση που αρχικά η Λίγκα είχε απορρίψει και μάλιστα ομόφωνα αλλά προφανώς ελλείψει εναλλακτικών λύσεων, στο διοικητικό συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας που είχε τεθεί επί τάπητος το θέμα, την είχε χαρακτηρίσει ως βάση συζήτησης. Είναι άγνωστο πάντως, ποια θα είναι η απάντηση του ΟΠΑΠ.

Ήδη λέγεται ότι αρκετές ομάδες πλησίασαν ατομικά τον Οργανισμό για να ζητήσουν διαφήμιση στις φανέλες τους. Μάλιστα, ο Άρης Ασβεστάς στο SDNA αποκάλυψε ότι τη στιγμή αυτή, είναι περισσότερες από δέκα οι ομάδες της Super League που έχουν προσεγγίσει τον ΟΠΑΠ, ζητώντας ατομικές συμφωνίες, ανεξάρτητα αν δοθεί τελικά ή όχι η κεντρική χορηγία για το πρωτάθλημα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μία από τις ομάδες αυτές είναι η Ξάνθη ενώ ορισμένες από τις άλλες είναι ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Ατρόμητος, ο Αστέρας Τρίπολης, η Κέρκυρα, ο Παναιτωλικός και ο ΠΑΣ Γιάννινα!

Μάλιστα, η παρέμβαση του Χρήστου Πανόπουλου με την δημόσια έκκληση προς Αλαφούζο, Μαρινάκη, Μεσισσανίδη και Σαββίδη έγινε με φόντο τον ΟΠΑΠ, εκτιμά ο Σάββας Λιβάνιος στο idreamteam. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης με αυτήν την δήλωση ήθελε να πει με άλλα λόγια ότι “ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει τη δυνατότητα, μέσω της διαφήμισης στην φανέλα, να φέρει με τα… νερά του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ κάποιες μικρομεσαίες ΠΑΕ εντός του ΔΣ της Λίγκας. Και με αυτόν το τρόπο ο Ολυμπιακός δεν θα μπορεί να ελέγχει πλήρως το συμβούλιο του συνεταιρισμού με ότι αυτό συνεπάγεται”.

Είναι εξαιρετικά πιθανό, εξάλλου, να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και άλλες ομάδες, πλην Ολυμπιακού φυσικά, που έχει αποφασίσει να πάει κόντρα στην προοπτική του ΟΠΑΠ γενικότερα, για τους γνωστούς λόγους. Καμία αναφορά ωστόσο δεν υπάρχει από το ρεπορτάζ για τις κινήσεις του Πανθρακικού, ο πρόεδρος του οποίου Δημήτρης Τζελέπης τυγχάνει και αναπληρωτής πρόεδρος της Λίγκας. Είναι προφανές ότι ως προς το σημείο αυτό υπήρχε σχετικός αιφνιδιασμός και δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, για αυτό και η διοίκηση της Super League επανέρχεται στις συζητήσεις με τον ΟΠΑΠ.

Ο Οργανισμός από την άλλη, δεν έχει κανένα πρόβλημα να συζητήσει σε αυτό το ατομικό επίπεδο με κάθε ομάδα, με βάση την εμπορικότητά τους, τις προοπτικές, τη δυναμική της καθεμιάς κλπ. Αλλά σε τέτοιες ατομικές συζητήσεις, ο Πανθρακικός εφόσον μπει, ενδεχομένως να βγει χαμένος από τα όσα θα κερδίσει μέσω κεντρικής χορηγίας. Γενικά, αν ο ΟΠΑΠ φύγει από την κεντρική χορηγία, θα μπούμε στην λογική “ο σώζων εαυτόν σωθήτο”. Και θα έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τις κινήσεις του Πανθρακικού, όπως και της Ξάνθης άλλωστε, που πάντως σε αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος έχει καταφέρει όχι απλά να γλιτώσει αλλά να βγει και κερδισμένη…