Ο Πανθρακικός ως… “δορυφόρος” του Ολυμπιακού και η Ξάνθη που “το παίζει Ελβετία αλλά…”

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για το παρασκήνιο του ποδοσφαιρικού μας πρωταθλήματος ήταν το προ εβδομάδας δημοσίευμα του Κώστα Καίσαρη στο Goal, γνωστού τα παλιότερα χρόνια από την κλασική στήλη του “Αποδυτηριάκια” στον Φίλαθλο.

Ένας από τους κορυφαίους ίσως αρθρογράφους και αναλυτές του ποδοσφαιρικού παρασκηνίου στην χώρα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Πανθρακικό ως… “δορυφόρο του Ολυμπιακού”, ο οποίος μάλιστα έχει μπει στο στόχαστρο από τους αντιολυμπιακούς κύκλους. Παράλληλα, χαρακτηρίζει την Ξάνθη ως… “Ελβετία”, για την ουδετερότητά της, προβλέποντας όμως ότι και αυτή θα κληθεί να διαλέξει στρατόπεδο.
Το δημοσίευμα παίρνει αφορμή από τις πρώτες κλήσεις κατηγορουμένων στον ανακριτή, αλλά επεκτείνεται και στα όσα συνέβησαν με την ανανέωση του συμβολαίου με τη Nova ως το 2019 αλλά και τις χορηγίες του ΟΠΑΠ. Διαβάστε το, έχει την αξία του:

AΡΧΙΣΕ να κερνάει καφέδες ο ανακριτής για την «εγκληματική οργάνωση». Παναθηναϊκός και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις του ποδοσφαίρου πάνε να σπάσουν την κεντρική τηλεοπτική διαχείριση. Ο ΟΠΑΠ μέσω Μελισσανίδη πάει να κλείσει την κάνουλα σε ό,τι έχει να κάνει με τη Σούπερλιγκ, αλλά όλα αυτά όμως γιαβάς-γιαβάς όπως λένε οι απέναντι στο Αιγαίο. Τα σπουδαία θα προκύψουν κατά πάσα πιθανότητα με το νέο έτος. Το 2016. Και δεν το λέω εγώ αυτό. Προκύπτει από τη διαδικασία.

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, να μαδάμε τη μαργαρίτα: Το «Goal» χθες έβγαλε φάτσα-φόρα στην πρώτη σελίδα τα ονόματα των οκτώ πρώτων που φώναξε ο Ανδρεάδης για καφέ. Στην πορεία θα σκάσουν και τα υπόλοιπα ονόματα και ο κόμπος σιγά σιγά θα φτάσει στο χτένι. Κατά τα τέλη Μαΐου, δηλαδή, μετά τις προθεσμίες που θα έχουν δοθεί όταν και θα αρχίσουν οι απολογίες. Με το ενδεχόμενο της προφυλάκισης.

Εχω ξαναγράψει ότι ο Ανδρεάδης δεν θεωρείται σκληρός ανακριτής. Αυτός άφησε ελεύθερους με περιοριστικούς όρους για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τον Βαγγέλη Φιλιππίδη (όπως είναι το κανονικό όνομά του, με το «Αγγελος» να πρόκειται για καλλιτεχνικό ψευδώνυμο) και το ζεύγος Γριβέα. Επειδή, όμως, ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται αν αρχίσεις να ανοίγεις και να διαβαίνεις τέτοιες μεγάλες πόρτες, παίρνεις τα μέτρα σου. Εξ ου η συνταξιοδότηση του Κουρίδη και η παραίτηση Σαρρή. Ωστε να μη θεωρηθούν «ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων».

Οτι αυτή η υπόθεση θα φτάσει κάποια στιγμή στο ακροατήριο είναι δεδομένο. Μόλις τελειώσει την ανάκριση ο Ανδρεάδης, θα στείλει τον φάκελο στον εισαγγελέα. Αυτός θα κάνει τις προτάσεις του στο δικαστικό συμβούλιο που θα αποφασίσει αν, ποιοι και με ποιες κατηγορίες θα πάνε στο ακροατήριο. Ο εισαγγελέας όμως θέλει τον χρόνο του, καθώς μάλιστα θα μεσολαβεί και το καλοκαίρι για να μελετήσει τη δικογραφία (ο εισαγγελέας των «στημένων» π.χ. τη μελετάει εδώ και δώδεκα μήνες). Κατά τον Σεπτέμβριο θα κάνει την εισήγησή του στο δικαστικό συμβούλιο. Το οποίο θα αναθέσει την υπόθεση σε εισηγητή. Ο οποίος εισηγητής σαν δικαστικός λειτουργός, έχει κι άλλες δουλειές.

Ετσι φτάνουμε στο 2016 που λέγαμε. Οτι κάποιοι θα κάτσουν στο σκαμνί, είναι δεδομένο. Το κρίσιμο έχει να κάνει με τις κατηγορίες. Αν σε στείλουνε για πλημμέλημα, χαιρετίσματα στις φασκομηλιές. Δεν τρέχει κάστανο. Αν σε τυλίξουνε όμως σε μια κόλλα χαρτί για κακούργημα, δεν μπορείς πλέον να σταθείς στο ποδόσφαιρο. Και για τυπικούς μάλιστα λόγους. Αν μάλιστα οι κακουργηματικά κατηγορούμενοι είναι πολλοί και πάνε πακέτο για σύσταση «εγκληματικής οργάνωσης», αλλάζουν γενικότερα τα ποδοσφαιρικά δεδομένα. Συσχετισμοί και ισορροπίες. Ταυτόχρονα, κάποιοι θα ξεμπλέξουν και θα φύγουν από πάνω τους οι λεκέδες. Θα περιμένουμε.

Οπως θα πρέπει να περιμένουμε και πολύ περισσότερο, μάλιστα, σχετικά με την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών που πάνε να σπάσουν Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ. Να τα κάνουμε, λοιπόν, πενηνταράκια: Στόχος δεν είναι τόσο η Nova, που δεν αφήνει τους δημοσιογράφους να σχολιάζουν τις φάσεις και νευριάζει ο Αλαφούζος. Λες κι αν τις σχολίαζαν θα ήταν (όλοι) αντικειμενικοί.

Στόχος είναι οι Κομπότηδες. Αυτοί που θεωρούνται δορυφόροι του Ολυμπιακού και διαμορφώνουν πλειοψηφία στη Σούπερλιγκ: Πανιώνιος, Πλατανιάς, Κέρκυρα, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανθρακικός, Καλλονή. Ο ΟΦΗ που ήταν σ’ αυτό το μπλοκ ξεψύχησε όπως ξεψυχάει και ο Εργοτέλης. Ατρόμητος-Σκόντα-Παναιτωλικός που το παίζουν Ελβετία θα υποχρεωθούν να διαλέξουν στρατόπεδο. Οπως και ο Αστέρας που πατάει σε δύο βάρκες.

Αν, λοιπόν, από το καλοκαίρι του ’17, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ την κάνουνε για ΟΤΕ μεριά, η πίτα της Nova δεν θα μείνει ούτε η μισή σε σχέση με σήμερα. Και για τον Ολυμπιακό, νο πρόμπλεμ. Τα λεφτά του θα τα πάρει. Οι μικροί είναι που θα κινδυνεύουνε να πάνε από ασιτία. Η συνέχεια ακριβώς από κάτω.

ΤΟ θέμα με τον ΟΠΑΠ είναι πιο άμεσο κι έχει τον ίδιο ακριβώς στόχο. Ετσι ή αλλιώς, τα λεφτά που δίνει ο ΟΠΑΠ, για χορηγία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είναι πολύ υψηλά σε σχέση με τα δεδομένα της αγοράς. Αν όντως τους κλείσει την κάνουλα, ούτε τα μισά δεν θα βρούνε. Κι αυτό επίσης έχει να κάνει με τους μικρούς. Ο Ολυμπιακός δεν έχει πρόβλημα. Την UNICEF έχει βάλει και, αντί να εισπράττει, πληρώνει κι από πάνω. Οι μικροί στο ποδόσφαιρο, όπως έχω ξαναγράψει, είναι σαν τις μύγες που κολλάνε απάνω στη λάμπα.

Τρέχουνε, ποιος θα προλάβει πρώτος να κάνει τεμενάδες στον εκάστοτε ισχυρό. Η εξήγηση του Μελισσανίδη, μέσω του ΟΠΑΠ, είναι απλή: «Αφού, κύριε τάδε, είσαι σήκω πάνω-κάτσε κάτω σε ό,τι λέει ο Ολυμπιακός, τέρμα τα λεφτά από τον ΟΠΑΠ». Τραβήξου να βρεις χορηγία από την ελεύθερη αγορά και κόψε τον λαιμό σου. Ο ΟΠΑΠ, ωστόσο, θα μπορεί να κάνει μεμονωμένες συμφωνίες. Με όσους είναι καλά παιδιά. Να τους δώσει χορηγία, λεφτουδάκια δηλαδή, για να τη βγάλουνε. Οπως έκανε τα παλιά καλά χρόνια ο Κόκκαλης με το Ξυστό. Κι εκεί θα δεις πώς φεύγουνε οι Κομπότηδες από το ΝΑΤΟ για το Σύμφωνο Βαρσοβίας, μέσα σε πέντε λεπτά.