Ο Θρακιώτης της Μπενφίκα και οι άλλοι 4 Έλληνες των «Αετών της Λισαβόνας»

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Παναγιώτης Τζαμπαζλής 

–  Η ομάδα βόλεϊ του Εθνικού αντιμετωπίζει την Μπενφίκα για τα προημιτελικά του Challenge Cup και με αυτήν την ευκαιρία, το ThrakiSportS αναζήτησε τους Έλληνες που έχουν γίνει «Αετοί της Λισαβόνας». Στο βόλεϊ δεν υπάρχει κανένας, ούτε στα άλλα αθλήματα που καλλιεργεί ο σύλλογος, έχουμε όμως πέντε Έλληνες στο ποδόσφαιρο και μάλιστα ο πρώτος από αυτούς ήταν… «Θρακιώτης».

 

 

Ο λόγος για τον Τριαντάφυλλο Μαχαιρίδη. Ο δραμινός ποδοσφαιριστής αναδείχθηκε ουσιαστικά από την Skoda Ξάνθη, η οποία τον απέκτησε από τον Πανδραμαϊκό τον Ιανουάριο του 1993. Έπαιξε 9 φορές την πρώτη του σεζόν σκοράροντας και ένα γκολ απέναντι στον Πανιώνιο. Την επόμενη είχε 15 συμμετοχές και την τελευταία του περίοδο στην ομάδα της Θράκης, το 1995-96, αγωνίστηκε 24 φορές σημειώνοντας ένα τέρμα με αντίπαλο τον Αθηναϊκό.

Ακολούθησε η μεταγραφή στην ΑΕΚ (συμπαίκτης με τον Ντέμη Νικολαΐδη) και τον ΠΑΟΚ, από όπου μετακινήθηκε στην Μπενφίκα το 1999. Ο Μαχαιρίδης έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα των «Εncarnados», σε μια μεταγραφή που ανακοινώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς και ξεπέρασε τα 200.000.000 σε δραχμές.

Ο «Ντάφι», όπως ήταν το παρατσούκλι του, αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Γιουπ Χάινκες. Στις 9 Ιανουαρίου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο μεγάλο ντέρμπι της Λισαβόνας κόντρα στην Σπόρτινγκ. Στα 26 του χρόνια τότε, ο Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης παρέμεινε για μία σεζόν στην Λισαβόνα αγωνιζόμενος 16 φορές με τους «Αετούς» της. Ωστόσο ο πορτογαλικός σύλλογος κατετάγη τρίτος εκείνη την σεζόν.

Ακολούθησαν άλλοι τέσσερις έλληνες ποδοσφαιριστές. Τον Δεκέμβριο του 2003 την σκυτάλη πήρε ο Τάκης Φύσσας, που παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2005 κατακτώντας με την Μπενφίκα πρωτάθλημα (2004) και Κύπελλο (2005). Μάλιστα, το τελευταλίο κατακτήθηκε με δικό του γκολ στον τελικό απέναντι στην Πόρτο. Ο νυν τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού συνολικά φόρεσε τη φανέλα της Μπενφίκα 30 φορές και ήταν βασικός και αναντικατάστατος στο δεύτερο μισό της σεζόν 2003-2004.

Το καλοκαίρι του 2005 μεταπήδησε στην Μπενφίκα ο Γιώργος Καραγκούνης. Υπέγραψε τριετές συμβόλαιο και τέθηκε υπό τις οδηγίες του Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος τον εμπιστεύθηκε άμεσα στην ενδεκάδα. Με τον Καραγκούνη να αγωνίζεται για περίπου 30 λεπτά, η Μπενφίκα άφησε εκτός νυμφώνος την κάτοχο του Champions League Λίβερπουλ, ενώ εν συνεχεία αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά. Το καλοκαίρι του 2006 ήρθε η πρόσληψη του μετέπειτα ομοσπονδιακού προπονητή της Ελλάδος Φερνάντο Σάντος, η οποία λειτούργησε ευεργετικά για τον “τυπάρα” που συνέθεσε μία εξαιρετική τριπλέτα στον χώρο του κέντρου με τους Κατσουράνη και Πετίτ.

Βλέπετε, το καλοκαίρι του 2006 ο Γιώργος Καραγκούνης απέκτησε παρέα, καθώς ο Φερνάντο Σάντος εμπιστεύθηκε δεύτερο Έλληνα στην Μπενφίκα. Ο «Κατσούρ» αποχώρησε από την ΑΕΚ έναντι 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο και έμεινε στην Λισαβόνα για τρεις σεζόν. Πέτυχε σημαντικά γκολ και καθιερώθηκε άμεσα ως παίκτης-κλειδί για την Μπενφίκα. Με τους «Κάρα» και «Κατσούρ» στην σύνθεσή της, η Μπενφίκα έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

 

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο περασμένο καλοκαίρι, που εντελώς ξαφνικά ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την παραχώρηση του Ανδρέα Σάμαρη στους «Αετούς της Λισαβόνας», ο οποίος είναι και ο μόνος Έλληνας που αγωνίζεται αυτήν την στιγμή στον σύλλογο. Δεν αποκλείεται δε, ως Έλληνας, να βρεθεί το βράδυ της Τρίτης στην εξέδρα του κλειστού γυμναστηρίου της Μπενφίκα για να δει από κοντά τον αγώνα του τμήματος βόλεϊ της ομάδας του με τον Εθνικό, δεδομένου ότι δεν έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις (το Σάββατο η Μπενφίκα νίκησε την Εστορίλ 6-0 με τον Ανδρέα Σάμαρη να αγωνίζεται ως βασικός και ξαναπαίζει πλέον το προσεχές Σαββατοκύριακο).