Τρεις Κομοτηναίοι στο βάθρο του 14ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ζίου Ζίτσου

Στο βάθρο των νικητών του 14ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ζίου-Ζίτσου, που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων το περασμένο σαββατοκύριακο, ανέβηκαν τρεις αθλητές από την Κομοτηνή, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην 5μελή αποστολή του Πανθρακικού Αθλητικού Συλλόγου Ζίου-Ζίτσου.

 

Ο λόγος για τους Δημήτρη Σδράκα, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία των σωμάτων ασφαλείας, τον Κώστα Στοΐτση, που κατετάγη τρίτος στην ίδια κατηγορία, και τον Σερχάν Οσμάν, ο οποίος κατέκτησε το τρίτο μετάλλιο στο αγωνιστικό σύστημα fighting. Οι τρεις αθλητές, που είδαν τις προσπάθειές τους να καρποφορούν, στέλνουν πλέον τη θετική τους ενέργεια στη νεαρή συναθλήτριά τους, Κατερίνα Τελάκη, η οποία θα εκπροσωπήσει τον Σύλλογο στους αγώνες, που θα διεξαχθούν το προσεχές σαββατοκύριακο στις πιο μικρές κατηγορίες του πρωταθλήματος, με συμμετοχή πέραν των 1.000 αθλητών από όλη την Ελλάδα.

Ο Πανθρακικός Αθλητικός Σύλλογος Ζίου-Ζίτσου μετράει 25 χρόνια ζωής και έχει κατακτήσει πολλές διακρίσεις σε διασυλλογικά πανελλήνια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Το Ζίου-Ζίτσου, όπως παρατηρεί ο εκπαιδευτής του Συλλόγου, κ. Πάρης Μαρινέλης, εμφανίζει μεγάλη άνοδο αυτήν την εποχή στη χώρα μας, προκαλώντας το ενδιαφέρον ολοένα περισσότερων αθλητών. Και τούτο συμβαίνει, διότι «είναι το άθλημα, που ολοκληρώνει έναν αθλητή από όλες τις απόψεις».

Όπως εξηγεί ο κ. Μαρινέλης στην εφημερίδα “Παρατηρητής Θράκης”, «επειδή ο αθλητής μπορεί να «παίξει» με τα χέρια και με τα πόδια του, δηλαδή να ανταλλάξει γροθιές και κλωτσιές, επειδή μαθαίνει να παίζει ορθοπάλη, πώς δηλαδή να φέρει έναν αντίπαλο στο έδαφος, αλλά και πώς να παίξει πάλη στο έδαφος, ολοκληρώνεται ένας αθλητής όσον αφορά τις μαχητικές τέχνες». «Το Ζίου-Ζίτσου περιλαμβάνει όλες τις πιθανές εκδοχές του να αντιμετωπίσεις έναν αντίπαλο έξω στον δρόμο», συμπληρώνει, «δηλαδή χτυπήματα, πάλη και πάλη στο έδαφος».

Για την ενασχόληση με το Ζίου-Ζίτσου δεν υπάρχουν όρια ηλικίας, όπως διευκρινίζει ο κ. Μαρινέλης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι στους κόλπους του Συλλόγου δραστηριοποιούνται παιδάκια από ηλικία ακόμα και 4 ετών, τα οποία αποκτούν την πρώτη τους επαφή με τη φιλοσοφία των μαχητικών τεχνών μέσα από παιγνιώδεις πρακτικές εκπαίδευσης.

Στον αντίποδα, εμπόδια στην ενασχόληση και μετέπειτα στον πρωταθλητισμό έχουν ανακύψει τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας πολλών οικογενειών αθλητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σύλλογος της Κομοτηνής θα εκπροσωπηθεί μόνο από την Κατερίνα Τελάκη στο επικείμενο πρωτάθλημα μικρότερων κατηγοριών, για το λόγο αφενός ότι προέκυψαν κάποιοι τραυματισμοί αθλητών το τελευταίο διάστημα, κι αφετέρου όμως γιατί ορισμένοι αθλητές αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της συμμετοχής στην αποστολή για την Αθήνα.

«Οι γονείς δυσκολεύονται πάρα πολύ να φέρουν τα παιδιά τους στους αγώνες, γιατί τα έξοδα είναι σημαντικά», σχολίασε σχετικά (πάντα στον “Παρατηρητή”) ο κ. Μαρινέλης, για να επισημάνει ότι ο Σύλλογος προσπαθεί να κατεβάσει όσο γίνεται τη συνδρομή, σε επίπεδα τέτοια που να επιτρέπουν σε όλους να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο άθλημα.

«Προσφέρουμε όχι μόνο προπόνηση πάνω στο αντικείμενο», προσέθεσε, «αλλά προσπαθούμε να δουλέψουμε τον αθλητή ολοκληρωμένα, διευρύνοντας τις γνώσεις του με κάποιες πολύ σημαντικές ασκήσεις, με σεμινάρια πάνω σε διάφορα θέματα και προσκαλώντας διακεκριμένους δασκάλους για να μας δώσουν τα φώτα τους». «Έτσι ώστε να έχουμε έναν ολοκληρωμένο αθλητή, όχι μόνο σε ένα αλλά σε περισσότερα αθλήματα», συμπλήρωσε, «και γι’ αυτό έχουμε προσθέσει και το Τζούντο, το ΜΜΑ, ενώ θα προσθέσουμε στην πορεία και άλλα αθλήματα».