Κρίμα… Στα δικαστήρια η αντιδικία του Εθνικού με την οικογένεια του Σαμαρά…

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

– Δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση του Λιγκ Καπ “Νίκος Σαμαράς” και την συμμετοχή του Εθνικού Αλεξανδρούπολης στον τελικό της διοργάνωσης, δυστυχώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που μόνο κακό κάνουν στην έξωθεν καλή εικόνα που είχε δημιουργήσει ο σύλλογος σε αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό επίπεδο με την συνολική προσπάθειά του τα τελευταία χρόνια.

Αιτία είναι η αντιδικία που φέρεται να υπάρχει με την οικογένεια του Νίκου Σαμαρά σε σχέση με τις οφειλές του συλλόγου από την περίοδο που ο “αετός του Έβρου” κοσμούσε το ρόστερ της ομάδας – και εξαιτίας του συγκεκριμένου περάσματος μάλιστα ο Εθνικός απέσυρε την φανέλα του και την έχει τοποθετήσει ψηλά στο “Μιχάλης Παρασκευόπουλος”, σε ένδειξη σεβασμού της μνήμης του.

Είναι η τρίτη φορά που το ThrakiSportS αναγκάζεται να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη υπόθεση, την οποία έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι θεωρούμε ηθική υποχρέωση να παρακολουθήσουμε από κοντά και να κρατήσουμε “ζωντανή” μέσα από το ρεπορτάζ μας, ενημερώνοντας την κοινή γνώμη μέχρι  την επίτευξη (επιτέλους) κάποιας συμφωνίας – λύσης.

Ήταν αρχές Δεκέμβρη όταν για πρώτη φορά, χωρίς να κατονομάζεται η ομάδα, αναφέραμε εν συντομία τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης οφειλής στο Νίκο Σαμαρά, έπειτα από δημοσίευμα του Sportsfeed. Τότε είχαμε εκφράσει την ευχή και ελπίδα να μην χρειαστεί να υπάρξει δεύτερο δημοσίευμα και να λυθεί το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί άμεσα.

Το ζήτημα δεν λύθηκε και στις 4 Γενάρη, ημερομηνία της δεύτερης επετείου από τον θάνατο του Νίκου Σαμαρά, έπειτα από δημόσια δήλωση της συζύγου του Νίκου Σαμαρά στο Sport24, υπήρξε δεύτερο δημοσίευμα από το ThrakiSportS αναφορικά με το ζήτημα της οφειλής του Εθνικού στην οικογένεια του κορυφαίου παίκτη που ανέδειξε το βόλεϊ της Θράκης. 

Μόλις την περασμένη εβδομάδα το ThrakiSportS καυτηρίασε τις ευθύνες, τα λάθη και τις παραλείψεις της ΕΣΑΠ στην υπόθεση, με την αφορμή της διεξαγωγής του Λιγκ Καπ “Νίκος Σαμαράς”, μια διοργάνωσης που διοργανώνεται στη μνήμη του αλλά από την τελική φάση της οποίας έλαμψε δια της απουσίας της η οικογένεια του Νίκου Σαμαρά (αν και προσκλήθηκε, όπως ειπώθηκε, ένδειξη ενδεχομένως της πικρίας που υπάρχει για την συμπεριφορά κάποιων).

Πλέον ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η υπόθεση έχει “χοντρύνει” πολύ, παίρνοντας την δικαστική οδό. Σχετικές αποκαλύψεις έγιναν από το βράδυ της Παρασκευής στο Sportsfeed, αλλά το ThrakiSportS επέλεξε συνειδητά να μην αναδείξει τότε το θέμα, αναλογιζόμενο την κρισιμότητα του σαββατιάτικου αγώνα με τον Ολυμπιακό, ώστε να μην επηρεαστεί από τυχόν αναδημοσίευση στην Θράκη ο οποιοσδήποτε.

Πλέον όμως τα γεγονότα μας υποχρεώνουν να επανέλθουμε, καθώς υπάρχουν και νέες εξελίξεις που αποκαλύπτονται και πάλι από το Sportsfeed. Εξελίξεις που σίγουρα δεν τιμούν κανέναν, αφού έχουμε την πρωτοφανή κίνηση η οικογένεια του Νίκου Σαμαρά να διεκδικεί νομικά πλέον τα οφειλόμενα από τον σύλλογο και τον Εθνικό να προβαίνει και αυτός σε νομικές κινήσεις εναντίον αυτών των κινήσεων!!!

Πιο συγκεκριμένα, η δικηγόρος της Έλενας Δούκα (η σύζυγος του Σαμαρά) την περασμένη Δευτέρα κατέθεσε στην ΕΣΑΠ το κατασχετήριο εις χείρας τρίτου, εις βάρους του Εθνικού, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα παρακρατούνται τα χρήματα από τις χορηγίες που δικαιούται η ομάδα της Αλεξανδρούπολης. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η οικογένεια του Σαμαρά για να διασφαλίσει τα χρήματα που είχε κερδίσει με προσφυγή του όταν βρισκόταν εν ζωή ο Νίκος, παρατηρώντας ότι ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης από την ημέρα που αποκαλύφθηκε το θέμα “επισήμως δεν έκανε καμία κίνηση για να κλείσει το θέμα”.

Όπως επισημαίνεται, “παράγοντας του Εθνικού επικοινώνησε με την δικηγόρο της οικογένειας και πρόσφερε ένα ποσό από προσωπικά του χρήματα, ωστόσο αυτή η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή, κι  αυτό γιατί πρώτον κανείς δεν ζήτησε ελεημοσύνη και δεύτερον ο επίσημος Εθνικός ποτέ δεν πήρε θέση ως όφειλε στο συγκεκριμένο θέμα”Όπως αναφέρει και το Sportsfeed, “αν υπήρχε διάθεση για να τακτοποιηθεί το ζήτημα, ο επίσημος Εθνικός με δύο απλές κινήσεις καλής θέλησης θα το είχε κλείσει χωρίς την παραμικρή παρενέργεια” αλλά “από τη στιγμή όμως που το θέμα πήγε δια της νομικής οδού η έξωθεν καλή μαρτυρία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα”.

Πριν προβεί στην κίνηση της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου προς την ΕΣΑΠ, η οικογένεια του Νίκου Σαμαρά στις 19 Ιανουαρίου επέδωσε στον Εθνικό επιταγή με τα ποσά που οφείλονται και μετά την παρέλευση του τριημέρου (όπου η ομάδα της Θράκης είχε το δικαίωμα να καταθέσει αίτημα ανακοπής και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης), στις 26.01, την περασμένη Δευτέρα δηλαδή, κατατέθηκε στην ΕΣΑΠ κατασχετήριο εις χείρας τρίτου (βάσει του οποίου η λίγκα είναι υποχρεωμένη να παρακρατήσει το ποσό της οφειλής από τα ποσά των χορηγιών που δικαιούται ο Εθνικός από αυτήν).

Το γεγονός ότι ο Εθνικός δεν προχώρησε στην αίτηση ανακοπής εκλήφθηκε αρχικά ως μία κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της ομάδας, ωστόσο σήμερα προέκυψε νέα εξέλιξη, όπως την αποκαλύπτει και πάλι το Sportfeed. Ο Εθνικός στις 30.01 (έντεκα ημέρες μετά την επίδοση της επιταγής) κατέθεσε αίτηση ανακοπής (η οποία όμως δεν συνοδεύεται από την ανάλογη αίτηση αναστολής με χορήγηση προσωρινής διαταγής) αναφέροντας ότι το ποσό που οφείλεται είναι πολύ μικρότερο από αυτό που διεκδικεί η σύζυγος του Σαμαρά.

Η πλευρά του αθλητή διεκδικεί το ποσό των 8.350 ευρώ περίπου (εκεί έχει φτάσει μαζί με τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα ενώ το αρχικό κεφάλαιο είναι περίπου 6.500) αποδεχόμενη ότι έχει πληρωθεί ήδη 3.600 ευρώ (1.600 ευρώ πριν τον θάνατο του Σαμαρά και 2.000 ευρώ μετά). Ο Εθνικός στην αίτηση του υποστηρίζει ότι το ποσό που διεκδικεί η Έλενα Δούκα είναι αναληθές, ωστόσο αυτό γίνεται με καθυστέρηση δύο ετών. Η αίτηση ανακοπής έχει οριστεί για τις 10 Μαρτίου και εκεί τα δικαστήρια αναμένεται να δώσουν τη λύση. 

Δεν είναι όμως τραγικό να φτάνουν στα δικαστήρια ο Εθνικός με την οικογένεια του Νίκου Σαμαρά για μια τέτοια οφειλή; Δεν αποτελεί ασέβεια στην μνήμη ενός αθλητή – σύμβολο, την φανέλα του οποίου ο Εθνικός έχει σηκώσει ψηλά στο “Μιχάλης Παρασκευόπουλος”; Δεν μπορούσε όλη αυτή η διαδικασία να μην πάρει τη νομική οδό, αλλά μέσα από μια συνάντηση ή έστω ένα τηλεφώνημα, να βρεθεί η χρυσή τομή χωρίς να αποκτήσει το θέμα την δημοσιότητα που έχει πάρει και που μόνο κακό κάνει σε όλους;

«Δύο χρόνια με κοροϊδεύουν και δεν με έχουν πάρει ένα τηλέφωνο παρά μόνο βρίσκουν νομικά τερτίπια για να μην πληρώσουν», φέρεται να δήλωσε η Έλενα Δούκα – Σαμαρά. Κρίμα και για το γεγονός ότι φτάσαμε στο σημείο να γίνεται μια τέτοια δήλωση και για το γεγονός ότι καταλήγει στα δικαστήρια μια διαμάχη ομάδας της Θράκης με την οικογένεια του κορυφαίου ίσως βολεϊμπολίστα που ανέδειξε το θρακιώτικο βόλεϊ, και κυρίως για το γεγονός ότι η υπόθεση εδώ και μερικές ώρες αποτελεί το κύριο θέμα σε αρκετές αθλητικές ιστοσελίδες (όχι μόνο του βόλεϊ), “τσαλακώνοντας” καί την μνήμη του Νίκου Σαμαρά καί την έξωθεν καλή εικόνα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης…