Έφυγε “πάμφτωχη” η λαϊκή φωνή Φωτεινή Μαυράκη

Η κηδεία της Φωτεινής Μαυράκη τελέστηκε με μέριμνα του γραφείου τελετών «Το Πρώτο» από την Κομοτηνή, αφού δε βρέθηκε κανένας για να καλύψει ούτε καν τα έξοδα. Η Φωτεινή Μαυράκη από 13 ετών ανέβηκε στο πάλκο όπου και έμεινε έως το 1996, ερμηνεύοντας επιτυχίες δίπλα σε Πάνο Γαβαλά, Μανώλη Αγγελόπουλο, Σπύρο Ζαγοραίο, Σωτηρία Μπέλλου

Μία δωρεάν κηδεία για μία παλαίμαχη του ελληνικού τραγουδιού. Σε ηλικία 69 ετών άφησε την τελευταία της πνοή στον Ίασμο Ν. Ροδόπης η Μαρία Κιορ Αλή Ογλού όπως ήταν το πραγματικό της όνομα ή Φωτεινή Μαυράκη το όνομα με το οποίο έγινε ευρέως γνωστή. Αργά το βράδυ του Σαββάτου, με πολλά προβλήματα υγείας και έχοντας για συντροφιά τον έναν από τους τρεις γιους της, μία από τις δημοφιλέστερες φωνές του πάλκου τη δεκαετία του ’60, σίγησε για πάντα. Η σχέση της με τον Ίασμο ανάγεται χρόνια πριν, όταν επέστρεψε εκεί, σε ένα σπίτι – ερείπιο, στο οποίο έμεινε για αρκετό διάστημα, ουσιαστικά μοιράζοντας το χρόνο της ανάμεσα σε Ίασμο και Θεσσαλονίκη.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΜΕ ΠΕΡΙΕΓΡΑΦΑΝ ΤΟ «ΔΡΑΜΑ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΦΩΝΗΣ»
Η άσχημη οικονομική της κατάσταση απασχόλησε και τα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης, που είχαν κάνει λόγο για «Το δράμα μιας μεγάλης λαϊκής φωνής». «Η Φωτεινή Μαυράκη, από τις δημοφιλέστερες φωνές του πάλκου τη δεκαετία του ’60, πρώτο όνομα πλάι στον Πάνο Γαβαλά, στον Μανώλη Αγγελόπουλο, στον Σπύρο Ζαγοραίο, στη Σωτηρία Μπέλλου, είχε βάλει στην άκρη την αξιοπρέπειά της και είχε αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Συγγενικών Δικαιωμάτων Τραγουδιστών «Ερατώ», προκειμένου να εξασφαλίσει το οξυγόνο που απαιτείται για τη μηνιαία θεραπεία της και το οποίο κοστίζει 500 ευρώ.

 «Έχω οικονομικό πρόβλημα για τον λόγο ότι χρειάζομαι σε 24ωρη βάση οξυγόνο, γιατί δεν έχω πνεύμονα» δήλωνε η ίδια το 2012 στην «Εspresso» αναφερόμενη στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Χτυπημένη από την επάρατη νόσο, με μισό πνεύμονα, προσπαθεί να βγάλει τον μήνα με τα μόλις 300 ευρώ που παίρνει από την Πρόνοια. Τα τρία της παιδιά, αν και της συμπαραστέκονται ηθικά, αδυνατούν να τη βοηθήσουν οικονομικά. Η τραγουδίστρια, με τα μεγάλα δισκογραφικά σουξέ, όπως «Μουσαφιραίοι είμαστε σε αυτή την κοινωνία», «Έφυγες αγάπη μου», «Απόψε κλαίει ο ουρανός», «Καθένας με τον πόνο του», «Χίλιες φωτιές» και «Επανέρχομαι», περιμένει πώς και πώς μία φορά την εβδομάδα την επίσκεψη της κοπέλας από την Πρόνοια για να αντλήσει δύναμη.

«Κάθε εβδομάδα έρχεται σπίτι μία κοπέλα από την Πρόνοια. Έχω και τρία παιδιά που μου στέκονται, αλλά έχουν μεγάλες οικογένειες και είναι πνιγμένα στα δάνεια. Τότε που δούλευα ήμουν συνεπής και πλήρωνα, αλλά τώρα δεν είμαι σε θέση…» λέει και ξεσπάει σε δάκρυα. Ωστόσο, δεν το βάζει κάτω. Το παλεύει με όσες δυνάμεις τις έχουν απομείνει: «Μπαινοβγαίνω στα νοσοκομεία, πότε στο αντικαρκινικό στον “Αγιο Σάββα”, πότε στου Μεταξά ή στο Θριάσειο. Κάθε λίγο και λιγάκι πέφτει το οξυγόνο και παθαίνω λοιμώξεις του αναπνευστικού…».

Ένα πλάσμα γεμάτο ευαισθησίες, η Φωτεινή Μαυράκη νοιώθει άσχημα για την κατάστασή της, γιατί όσο εργαζόταν ήταν πάντα κυρία σε όλες τις υποχρεώσεις της και τώρα αδυνατεί να αντεπεξέλθει. Πέρασαν κιόλας 17 χρόνια από τότε που ανέβηκε στο πάλκο για τελευταία φορά κι όμως, οι θαυμαστές της ακόμα τη θυμούνται», έγραφαν τα δημοσιεύματα το 2012.

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ
Άνθρωποι του Ιάσμου γνώριζαν για την ύπαρξή της, άλλοι την είχαν επισκεφτεί και άλλοι την είχαν βοηθήσει, προσφέροντας της ό,τι μπορούσαν για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Ο Ηλίας Μπούκας από τον Ίασμο είχε συναντηθεί μαζί της και μετά την είδηση του θανάτου της έγραψε στο προσωπικό του μπλογκ: «έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Φωτεινή Μαυράκη. Μία γυναίκα που τα τελευταία χρόνια ζούσε στον Ίασμο με κάποιες έκτακτες εξορμήσεις που και που στη Θεσσαλονίκη. Σε άσχημη οικονομική κατάσταση αλλά και με πολλά προβλήματα υγείας προσπαθούσε με πολλές “τεχνικές” να τα βγάλει πέρα καθώς ήταν και περήφανη και δεν ήθελε να της λείπει κάτι.

Η εικόνα της ήταν τόσο κακή που κανείς δύσκολα πίστευε ότι ήταν αυτή. Το ίδιο έπαθα κι εγώ καθώς πολλές φορές προσπαθούσα να δω κάτι ή να μου πει κάτι ώστε να πεισθώ γι’ αυτό.”Εγώ είμαι μου έλεγε”. Το μόνο που είχε ήταν 2-3 κασέτες. Το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν οικειοποιήθηκε κάποια άλλη το όνομα αποδεικνύει πως μιλάμε για την πασίγνωστη τραγουδίστρια της δεκαετίας 60, με πολλές επιτυχίες αλλά και με εμφανίσεις δίπλα σε μεγάλα ονόματα της εποχής. “Με φάγανε οι δισκογραφικές” έλεγε, πράγμα που λένε πολλές φίρμες εκείνης της εποχής».  Μετά τη δημοσιοποίηση της τραγικής οικονομικής της κατάστασης είχε γίνει προσπάθεια να βγει κατ’ εξαίρεση από το υπουργείο Πολιτισμού τιμητική σύνταξη για τη Φωτεινή Μαυράκη. Όμως την πρόλαβε ο θάνατος. Η κηδεία της τελέστηκε στις 11 το πρωί κηδεύτηκε στον Ίασμο, με μέριμνα του γραφείου τελετών «Το Πρώτο» από την Κομοτηνή, αφού δε βρέθηκε κανένας για να καλύψει ούτε καν τα έξοδα.

Πηγή: www.xronos.gr