Τα σενάρια πρόκρισης του Εθνικού στην Ευρώπη! Κίνδυνος να δεχτεί μόνο 15 πόντους και να… αποκλειστεί

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Ζαχαρίας Μπαλτζής

–  Καμία απολύτως πρακτική αξία δεν έχει το σετ που κατέκτησε ο Εθνικός στην Ελβετία. Αν και είχε ειπωθεί ότι το σύστημα του χρυσού σετ θα αλλάξει, τελικά τίποτα δεν έγινε και έτσι ισχύει ο ίδιος κανονισμός που εφαρμόστηκε και πέρυσι και ο οποίος χάρισε μεν μια πρόκριση στον Εθνικό στην Λευκορωσία, αλλά του στέρησε και μια άλλη στις Βρυξέλλες απέναντι στην Ασέ Λένικ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι στα παιχνίδια με την Tv Σόνενβερτ ισχύει το σύστημα της βαθμολογίας. Ως γνωστόν, τρεις βαθμούς δίνει η νίκη με καθαρό σκορ 3-0 ή 3-1 και δύο αυτή στο ταϊ μπρέικ με 3-2, ενώ έναν βαθμό παίρνει όποιος χάνει αγώνα στο πέμπτο. Στα διπλά παιχνίδια μετράει λοιπόν η βαθμολογία και σε περίπτωση ισοβαθμίας παίζεται η πρόκριση σε χρυσό σετ δεκαπέντε πόντων.  

Στην πράξη τώρα, από την στιγμή που ο Εθνικός έχασε με 3-1 στην Ελβετία, η Σονενβερτ έχει τρεις βαθμούς και οι Εβρίτες κανέναν. Στον επαναληπτικό στην Αλεξανδρούπολη απαιτείται καθαρή νίκη με 3-0 ή 3-1 για να στείλουν το παιχνίδι στο χρυσό σετ. Σε οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα αποκλείονται. Επομένως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσουν ή για την ακρίβεια να χάσουν δύο σετ στον αγώνα. Στην περίπτωση αυτή αυτομάτως αποκλείονται.

Τώρα, υπάρχει και ένα ακραίο αλλά θεωρητικά υπαρκτό σενάριο που δίνει την πρόκριση στους Ελβετούς ακόμα και αν σημειώσουν λιγότερους από 20 πόντους στο παιχνίδι της Αλεξανδρούπολης και αποδεικνύει το παράδοξο του όλου συστήματος. Ποιο είναι αυτό; Έστω ότι ο Εθνικός μπαίνει σαν σίφουνας και καθαρίζει τα τρία πρώτα σετ εύκολα με 3-0 χωρίς να χάσει ούτε πόντο. Έστω ότι έρχονται 25-0, 25-0, 25-0 (λέμε τώρα…). Νομίζετε ότι ο Εθνικός προκρίνεται επειδή πήρε σετ στην Ελβετία; Κάνετε λάθος. Όπως προαναφέραμε, σε αυτήν την περίπτωση πάμε σε χρυσό σετ. Αν λοιπόν το κατακτήσουν αυτό το χρυσό σετ, που παίζεται στους 15 πόντους, οι Ελβετοί, ακόμα και με ένα οριακό σκορ 15-13, προκρίνονται αυτοί στην επόμενη φάση ακόμα και αν έχουν χάσει με κατεβασμένα τα χέρια στα προηγούμενα τρία σετ.

Απίστευτο; Κι όμως, αυτός είναι ο κανονισμός που ισχύει. Κοντολογίς, οι Ελβετοί προκρίνονται σε κάθε περίπτωση αν κερδίσουν δύο σετ στο παιχνίδι της Αλεξανδρούπολης, όποια κι αν είναι αυτά, ή ακόμα και αν κερδίσουν μόνο ένα, εφόσον αυτό είναι το τελευταίο του αγώνα (το χρυσό δηλαδή). Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα χρειαστεί υπομονή και ψυχραιμία για την πρόκριση. Ότι τα πάντα θα είναι ανοιχτά, ακόμα και αν  στα πρώτα τρία σετ ο Εθνικός ισοπεδώσει τους Ελβετούς. Είναι ξεκάθαρο ότι η Σόνεβερτ δεν είναι καλύτερη ομάδα από τον Εθνικό, αρκεί ωστόσο να παίξει το παιχνίδι του, να μην κυριευθεί από άγχος και να έχει καθαρό μυαλό στις επιλογές του…