Δύο περιπτώσεις Θρακιωτών πήγαν φέτος στη Βουλγαρία για αποτέφρωση

Την επιλογή της καύσης προ του θανάτου τους είχαν κάνει δύο πολίτες, κάτοικοι εν ζωή νομού Έβρου. Μάλιστα ο ένας εξ’ αυτών είχε φροντίσει να συμπληρώσει εν ζωή  τη δήλωση αποτέφρωσης, ενώ στη δεύτερη περίπτωση τη δήλωση αυτή υπέγραψε η σύζυγος του θανόντος

Δύο περιπτώσεις καύσης νεκρών απασχόλησαν το γραφείο τελετών Παπαδόπουλος στην Κομοτηνή εντός του 2014, ενώ αυξάνεται το ενδιαφέρον των πολιτών που διατυπώνουν ερωτήματα για την αποτέφρωση.

Μπορεί στην Ελλάδα του 2014 η καύση των νεκρών να παραμένει ακόμα ένα θέμα ταμπού, όμως στη γειτονική Βουλγαρία σε απόσταση μερικών δεκάδες χιλιομέτρων από τα ελληνικά σύνορα υπάρχει ένα δημόσιο αποτεφρωτήριο και εκεί έγινε ήδη η καύση δύο νεκρών από τη Θράκη. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα της 15ης Μαρτίου του 2006, η χώρα μας ακολούθησε τη νομοθεσία των άλλων χωρών-μέλη της Ε.Ε. σχετικά με την αποτέφρωση των νεκρών, ώστε να είναι δυνατή πλέον η καύση, για τους ημεδαπούς και αλλοδαπούς πολίτες της Ελλάδας και οι οποίοι δεν υπόκεινται στο έθιμο της ταφής, λόγω των θρησκευτικών τους παραδόσεων ή για λόγους προσωπικούς και άλλους.

Στα άρθρα 1 και 2 του προεδρικού διατάγματος αναφέρεται ότι «επιτρέπεται η αποτέφρωση νεκρών, ημεδαπών ή αλλοδαπών, των οποίων οι θρησκευτικές πεποιθήσεις επέτρεπαν τη μετά θάνατον αποτέφρωση. Προϋπόθεση για την αποτέφρωση είναι η προηγούμενη ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωση του θανόντος για τη σχετική επιθυμία του ή αντίστοιχη δήλωση συγγενών του, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, έως και τετάρτου βαθμού».

Παρά το γεγονός ότι στην χώρα μας έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος για την αποτέφρωση των νεκρών από το 2006, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα το 2009 και η κοινή Υπουργική Απόφαση το 2010, η δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε χαρτιά και μελέτες, παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν διατυπωθεί, εν μέσω φυσικά αντιδράσεων από θρησκευτικούς κύκλους.

Την επιλογή της καύσης προ του θανάτου τους είχαν κάνει οι δύο πολίτες της Θράκης, κάτοικοι εν ζωή νομού Έβρου. Μάλιστα ο ένας εξ’ αυτών είχε φροντίσει να συμπληρώσει εν ζωή τη δήλωση αποτέφρωσης, ενώ στη δεύτερη περίπτωση τη δήλωση αποτέφρωσης υπέγραψε η σύζυγος του θανόντος. Οι δύο περιπτώσεις απασχόλησαν εντός του τρέχοντος έτους το γραφείο τελετών «Παπαδόπουλος» στην Κομοτηνή. Συγκεκριμένα τον περασμένο Φεβρουάριο και τον περασμένο Μάιο, οπότε απεβίωσαν οι δύο ηλικιωμένοι άνδρες, που είχαν ζητήσει να αποτεφρωθούν. Η καύση τους πραγματοποιήθηκε στο δημόσιο κρεματόριο της Σόφιας στη Βουλγαρία, όπου διατίθεται η απαραίτητη υποδομή (κλίβανος αποτέφρωσης) και καθώς αποτελεί την πιο συμφέρουσα επιλογή ως προς την απόσταση και την τιμή.

Η Σόφια της Βουλγαρίας ή το Βουκουρέστι της Ρουμανίας είναι οι πλέον κοντινοί προορισμοί για όσους επιλέξουν τη διαδικασία της αποτέφρωσης από την περιοχή μας. Το γραφείο τελετών «Παπαδόπουλος», που έχει ήδη αποκτήσει εμπειρία, προετοιμάζει την μετάφραση των απαιτούμενων εγγράφων στο αρμόδιο γραφείο του υπουργείου Εξωτερικών στην γλώσσα της χώρας που θα μεταφερθεί η σωρός. Επικοινωνεί με το αποτεφρωτήριο για την ημερομηνία αποτέφρωσης. Αναλαμβάνει να προετοιμάσει κατάλληλα την σωρό και να την τοποθετήσει μέσα σε φέρετρο το οποίο ασφαλίζεται μέσα σε ειδικό κιβώτιο. Οργανώνει τη μεταφορά της σωρού στο αποτεφρωτήριο.

τη διαδικασία της καύσης μπορούν να παραστούν συγγενείς και οικείοι του θανόντος, όπως μας ενημερώνει σχετικά ο Σταύρος Σαραντίδης ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών «Παπαδόπουλος». Μάλιστα στο δημόσιο αποτεφρωτήριο της Σόφιας, όπου έγινε η καύση των δύο νεκρών από τη Θράκη, διατίθεται μεταφράστρια, προκειμένου οι συγγενείς να ενημερωθούν για τη διαδικασία, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα πραγματοποίησης θρησκευτικής τελετής.

Ο χρόνος που χρειάζεται για την ολοκλήρωση της καύσης δεν ξεπερνά τη 1 με 1.30 ώρα. Η εναπομείνασα τέφρα συλλέγεται και παραδίδεται στους οικείους του νεκρού εντός ειδικής τεφροδόχου. Το συνολικό βάρος της εναπομείνασας τέφρας είναι περίπου 2 με 3 κιλά, προϊόν της καύσης της σωρού, η οποία είναι εντελώς καθαρή και ακίνδυνη ακόμα και εάν η σωρός έπασχε από τυχόν μολυσματικές ασθένειες μιας και πραγματοποιείται κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Η αποτέφρωση των νεκρών τυγχάνει σήμερα μεγάλης προτίμησης σε όλο τον κόσμο για πολλούς λόγους: Απαλλάσσει τις οικογένειες των νεκρών από το θλιβερό γεγονός της υποχρεωτικής εκταφής της σωρού, καθώς και από τα αρνητικά συναισθήματα που σου προκαλεί η μακάβρια θέα των οστών και σε πολλές περιπτώσεις η ατελής αποσύνθεση της. Δεν είναι πλέον απαραίτητα τα έξοδα της κατασκευής και συντήρησης ενός τάφου.

Αποφεύγεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (γης, και υδροφόρου ορίζοντα) των νεκροταφείων τα περισσότερα των οποίων είναι, δυστυχώς, εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων κ.ά. Οι περιπτώσεις αποτέφρωσης νεκρών στην περιοχή μας προς το παρόν είναι ελάχιστες, αλλά το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, όπως διαπιστώνει ο κ. Σαραντίδης «ρωτάει πολύς κόσμος και επειδή έχουμε βάλει στοιχεία στο διαδίκτυο παίρνουν τηλέφωνο για πληροφορίες ακόμα και από την Αθήνα». Να σημειωθεί τέλος ότι το γραφείο τελετών Παπαδόπουλος στην Κομοτηνή παρέχει τη δυνατότητα λήψης γενετικού υλικού, πριν την καύση του νεκρού, ώστε να υπάρχει εσαεί η  γενετική ταυτότητα στη διάθεση των οικείων. 

Η λήψη DNA από τη σωρό πριν γίνει η καύση προκειμένου να αποτυπωθεί η γενετική ταυτότητα. Η γενετική ταυτότητα κάθε ανθρώπου είναι ο προσωπικός του συνδυασμός DNA που του χαρίζει τη μοναδικότητά του. Αυτή η γενετική υπογραφή είναι το απόλυτο μέσο ταυτοποίησης ενός ατόμου καθώς δεν αλλοιώνεται στο χρόνο ούτε μπορεί να αλλάξει.


Πηγή:  http://www.xronos.gr

Материалы по теме:

Μαθητές από τον Έβρο πρώτοι σε διαγωνισμό μαθηματικής και λογικής σκέψης
  Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι μαθητές Αντώνης Φούρφαρο, Χρήστος Παυλίδης και Απόστολος Κουζούκος της Γ΄ Λυκείου του 4ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης κατάφεραν για δεύτερη συνεχόμενη ...
Στις 23 Ιανουαρίου το πρώτο μπλόκο αγροτών στη Ροδόπη
  Αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συλλόγου Νέας Καλλίστης και Περιφέρειας πήρε μέρος στις 17 Δεκεμβρίου 2016 στη σύσκεψη που διοργάνωσε στη Λάρισα το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ...
Παρέμβαση Αστυνομίας γιατί άνοιξαν εκκλησία και ύψωσαν την ελληνική σημαία στην Αλεξανδρούπολη
Έρευνες διενεργεί η Αστυνομία για να ταυτοποιήσει τους πιστούς που είχαν εισβάλει το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Πόταμος της Αλεξανδρούπολης, ...
«Κύκλωμα» πορνείας ψαρεύει φοιτήτριες του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου
Νεαρές και συνάμα εμφανίσιμες φοιτήτριες του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης φαίνεται πως έχει βάλει στο μάτι «κύκλωμα» πορνείας, το οποίο τις προσεγγίζει μέσω διαδικτύου.    ...
Αρνήθηκαν σε καρκινοπαθή να ταξιδέψει με πλοίο από την Σαμοθράκη για το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης!
Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε γιατρός, που προκαλεί αίσθηση και αφορά στην περίπτωση καρκινοπαθούς ασθενούς, κατοίκου της Σαμοθράκης, ο οποίος ήθελε να πάει στο ...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here