Η Αμφίπολη προχωρά, η Δοξιπάρα στον Έβρο «κόλλησε»…

Την στιγμή που το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη είναι στραμμένο στις ανασκαφές του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, τα σπουδαία και εδώ και χρόνια ανακαλυφθέντα ευρήματα του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, στο βορειότερο άκρο της Ελλάδας, παραμένουν ακόμη διασκορπισμένα και κάτω από στέγαστρα, αφού το μουσείο που θα τα στεγάσει έχει «κολλήσει» απελπιστικά. Σαν να μην έφτανε αυτό, λόγω έλλειψης προσωπικού, η ξενάγηση πολυμελών ομάδων επισκεπτών έχει καταστεί αδύνατη, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να πηγαίνει ως τη Ζώνη άδικα…

Έχουν περάσει, πια, 12 ολόκληρα χρόνια, από την στιγμή που η αρχαιολογική σκαπάνη της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης έφερε στο φως τα εντυπωσιακά ευρήματα του ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης, που προκάλεσαν πανελλήνιο και διεθνές ενδιαφέρον, με επισκεψιμότητα που αγγίζει τα 2.000 άτομα το μήνα, κατά τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα των ευρημάτων, το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε, το Νοέμβριο του 2003, τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου στην περιοχή του τύμβου. Δυστυχώς όμως από τότε μέχρι σήμερα η δημιουργία μουσείου που θα στεγάσει, θα προστατέψει τα ευρήματα και θα αναδείξει την περιοχή σαν ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, καρκινοβατεί. Μόλις τον περασμένο Μάιο, το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε την προμελέτη του μουσείου της Δοξιπάρας, θέτοντας ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και την εκπόνηση εξειδικευμένων μελετών, όπως μουσειολογικής, μουσειογραφικής, ηλεκτρομηχανολογικής, φωτισμού, πυρασφάλειας.

Έτσι, το θέμα έχει κολλήσει στις μελέτες και στις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ όσοι γνωρίζουν καλά την υπόθεση κάνουν λόγο για ένα απίστευτο αλαλούμ, στο οποίο εμπλέκονται υπουργείο, περιφέρεια ΑΜΘ και Θέμις Κατασκευαστική, για την οποία αυτό είναι το πρώτο έργο με το οποίο επεκτείνει τη δραστηριότητά της πέραν του μέχρι σήμερα αντικειμένου της, που σχετίζεται αποκλειστικά με τις υποδομές του Υπουργείου Δικαιοσύνης (δικαστικά μέγαρα και καταστήματα κράτησης).

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», η «ψυχή» των ανασκαφών στη Ζώνη και επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Διαμαντής Τριαντάφυλλος, σημειώνει πως η μοναδική πρόσφατη εξέλιξη αφορά στην ανανέωση της σύμβασης μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας ΑΜΘ και Θέμιδος, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στις μελέτες, ώστε να βγουν τα τεύχη δημοπράτησης και να ενταχθεί το έργο στο νέο ΕΣΠΑ. Ωστόσο, καμία ουσιαστική πρόοδος δεν αναμένεται να υπάρξει πριν τον Νοέμβριο.

«Έχει σημειωθεί τεράστια καθυστέρηση, δυστυχώς. Ουσιαστικά, δεν εργαζόμαστε από το 2009, αναμένοντας τη δημιουργία του μουσείου», σημειώνει ο κ. Τριαντάφυλλος.

Παρ’ όλα αυτά, το ενδιαφέρον για τα ευρήματα παραμένει μεγάλο, με την επισκεψιμότητα να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Τριαντάφυλλος, η ξενάγηση μεγάλων ομάδων επισκεπτών είναι αδύνατη, λόγω έλλειψης προσωπικού!

«Το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει μεγάλες ομάδες επισκεπτών, όπως σχολεία ή πούλμαν με εκδρομείς, καθώς τα ευρήματα είναι διασκορπισμένα στα στέγαστρα και υπάρχει δυσκολία. Εντωμεταξύ, από τους 7 εναπομείναντες εργαζόμενους, τέλη του έτους αποχωρούν άλλοι 2. Έχουμε ενημερώσει την Εφορεία και έχουμε ζητήσει να γίνει έστω πρόσληψη εποχικού προσωπικού, μένει να δούμε τι θα αποφασίσει το υπουργείο».

 

Πηγή:  http://gnomionline.gr