Βάσεις 2014: Σε ποιες σχολές αναμένεται σφαγή αριστούχων

Στα ύψη οι βάσεις 2014 με άνοδο να καταγράφεται σε τέσσερα από τα πέντε επιστημονικά πεδία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής. Σε «σφαγή» αριστούχων που έγραψαν καλά αλλά δεν θα καταφέρουν να μπουν στις σχολές πρώτης επιλογής του, οδηγεί η εκτίναξη των βάσεων στις περιζήτητες σχολές.

 

 Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής θα γίνει στα τέλη Αυγούστου και προβλέπεται, σύμφωνα με το Εθνος, να φέρει «σφαγή» μεταξύ χιλιάδων αριστούχων καθώς εξαιτίας της αύξησης κατά 40% φέτος του αριθμού των αριστούχων τα μόρια εισαγωγής στις λεγόμενες περιζήτητες σχολές αναμένεται να εκτιναχθούν και κατά συνέπεια να αποκλείσουν ένα τεράστιο ποσοστό υποψηφίων που κατάφερε να αναρριχηθεί στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα. Η μεγαλύτερη αύξηση αριστούχων καταγράφεται στην τεχνολογική κατεύθυνση, ενώ συνολικά ο αριθμός των υποψήφιων που πήραν βαθμολογία από 18 ως 20, άριστα δηλαδή, είναι φέτος σχεδόν 7.500 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η αύξηση του ποσοστού των αριστούχων στα μαθήματα της θετικής κατεύθυνσης φτάνει ως και το 50%.

Όπως ανέφερε η «Ημερησία του Σαββάτου» οι βάσεις 2014 στις υψηλόβαθμες σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων κινούνται ανοδικά ξεπερνώντας και τα 700 μόρια. Επίσης, αρκετές πανεπιστημιακές σχολές ανοίγουν τις «πύλες» τους με λιγότερα από 12.000 μόρια, όπως και πολλά χαμηλόβαθμα τμήματα ΤΕΙ, αναμένεται να σημειώσουν μεγάλη πτώση που μπορεί να αγγίξει και τα 2.350 μόρια.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη άνοδος, περίπου 700-800 μορίων, εκτιμάται ότι θα σημειωθεί στις πολυτεχνικές και φυσικομαθηματικές σχολές, ενώ στα ύψη εκτινάσσονται οι ιατρικές. Στην Ιατρική Αθηνών, π.χ., αναμένεται να απαιτηθούν περί τα 19.260 μόρια για την εισαγωγή, όταν πέρυσι, πρώτη φορά από το 2002, η βάση είχε πέσει στα 18.916 μόρια. Μικρότερη εκτιμάται ότι θα είναι η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στις νομικές και φιλολογικές σχολές, καθώς και στις οικονομικές σχολές.

Στον αντίποδα, πτώση των βάσεων αναμένεται να σημειωθεί σε αρκετές μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές πανεπιστημίων, ενώ «βουτιά» θα κάνουν τα περισσότερα τμήματα ΤΕΙ, όπου, στα πλέον χαμηλόβαθμα, π.χ. Τουριστικών Επαγγελμάτων, αναμένεται να υπάρξουν και κενές θέσεις. Η πτώση των βάσεων θα είναι σημαντική στα πανεπιστημιακά τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου με τη βάση, για παράδειγμα, στο Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών στη Φλώρινα να διαμορφώνεται στα 10.840 μόρια έναντι 12.004 μόρια πέρυσι. Και στο 5ο επιστημονικό πεδίο, όμως, στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο η βάση αναμένεται να πέσει 420 μόρια και να διαμορφωθεί στα 12.278 μόρια, ενώ στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 8.955 μόρια έναντι 10.605 μόρια πέρυσι με την πτώση να αγγίζει τα 1.650 μόρια. Μικρότερη αναμένεται η πτώση των βάσεων στα χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου, καθώς και στα περισσότερα τμήματα ΤΕΙ του 3ου επιστημονικού πεδίου.

Πηγή: dikaiologitika.gr