Ξενάγηση στο Φάρο ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων

Tη δυνατότητα να επισκεφτούν και το Φάρο της Αλεξανδρούπολης θα έχουν οι πολίτες ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων. Το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί τους Φάρους από τις 10:00 π.μ. έως τις 2:00 μ.μ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού, την Κυριακή 17 Αυγούστου 2014 στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας θα δοθεί η δυνατότητα επίσκεψης από το κοινό, από τις 10.00 έως 22.00, σε 12 Φάρους σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτούς ανήκει και ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης.

Έτσι το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί το Φάρο από τις 10:00 π.μ. έως τις 2:00 μ.μ. την προσεχή Κυριακή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναφορικά με την σημασία των Φάρων και των υπολοίπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη Ναυσιπλοΐα καθώς και για την προσφορά των Φαροφυλάκων.

Οι Φάροι, τους οποίους μπορούν να επισκεφτούν εκείνη τη μέρα οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα, είναι οι εξής:
α. Αλεξανδρούπολης
β. Κακής Κεφαλής Ευβοίας
γ. Ακρ. Μαλέα Λακωνίας
δ.Ακρ. Ταίναρο Λακωνίας
ε.Κοκκινόπουλο Ψαρρών
στ. Φάρος Κόπραινας Άρτας
ζ. Καστρί Οθονών
η. Κόρακα Πάρου
θ. Μουδάρι Κυθήρων
ι. Ντάνα Πόρου
ια. Σίγρι Μυτιλήνης
ιβ. Τρίκερι Μαγνησίας

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναφορικά με την σημασία των Φάρων και των υπολοίπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη Ναυσιπλοΐα καθώς και για την προσφορά των Φαροφυλάκων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών γιά τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοϊα, αλλά και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Την ημέρα αυτή οι φάροι είναι ανοιχτοί για το κοινό, με την πραγματοποίηση διάφορων εκδηλώσεων. Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων γιορτάζεται φέτος σε 350 φάρους, που ανήκουν σε 50 χώρες του κόσμου.

Πηγή: e-evros.gr, sansimera.gr