Μανούλα έγινε η Εβρίτισσα πρωταθλήτρια Ζωή Δημοσχάκη

Γράφει ο Κουτσοballης

–  Μια τρισευτυχισμένη μανούλα είναι εδώ και μερικές εβδομάδες η εβρίτισσα πρώην πρωταθλήτρια της κολύμβησης Ζωή Δημοσχάκη. Έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι. Μάλιστα, ο μπόμπιρας ζύγιζε όταν γεννήθηκε 3.750 γραμμάρια και χαίρει άκρας υγείας!

 

Ο ερχομός του πελαργού μάλιστα αποτέλεσε το ευχάριστο γεγονός, που έκανε τον πατέρα της Αναστάσιο, πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και υποψήφιο ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ., να παρατήσει τον προεκλογικό του αγώνα και να αφιερωθεί στα καθήκοντά του… παππού.  

Με καταγωγή από τη Θράκη και με ιδιαίτερη αδυναμία στο χωριό του πατέρα της, το Ισαάκιο του Διδυμότειχου, η Ζωή Δημοσχάκη, παρότι γεννήθηκε στην Αθήνα, συχνά αναφέρεται στον Εβρο και δηλώνει ότι είναι Θρακιώτισσα και περήφανη για την καταγωγή της.

Από τον πατέρα της κληρονόμησε το παράστημα, την επιμονή και την πειθαρχία που απαιτεί η ζωή του αθλητή και κυρίως του πρωταθλητή. Γι’ αυτό και η πορεία της στις πισίνες τόσο του Ολυμπιακού όσο και των παγκόσμιων αθλητικών διοργανώσεων ήταν επιτυχημένη, αφού όχι μόνο άγγιξε το όνειρό της, αλλά ως αθλήτρια έμεινε στην ιστορία του υγρού στίβου σαν το «ιπτάμενο δελφίνι», που έκανε περήφανους τους Θρακιώτες με τις πρωτιές που κατέκτησε.

Προκαλώντας ωστόσο μεγάλη έκπληξη, με μια επιστολή της το 2009 αποφάσισε να εγκαταλείψει τις πισίνες, στα 24 της, και ενώ φαινόταν ότι είχε μπροστά της αρκετά ακόμα χρόνια πλούσιας καριέρας, ικανή να διεκδικήσει ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις. Εκτοτε ασχολείται με το αντικείμενο των σπουδών της, έχοντας ως επιπλέον πλεονέκτημα την εμπειρία της στον πρωταθλητισμό και τις γνώσεις της στην Κλινική Διαιτολογία και Διατροφή. 

Επιπλέον, δύο φορές κλήθηκε να παρουσιάσει τα ετήσια βραβεία του ΠΣΑΤ για τους καλύτερους αθλητές και αθλήτριες της χρονιάς και είναι γεγονός ότι τα πήγε περίφημα και σε αυτόν τον ξεχωριστό ρόλο.

Η Ζωή αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες κολυμβήτριες και αποχώρησε με σχεδόν γεμάτο το ράφι των διακρίσεων που κατέκτησε, αν και σε μικρή ηλικία. Στο ιστορικό της έχει πολλούς μεσογειακούς, πανευρωπαϊκούς, παγκόσμιους και Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και πολυάριθμα μετάλλια και πανελλήνια ρεκόρ, κυρίως στα αγωνίσματα του ελεύθερου.

Μετείχε σε δύο διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων (Σίδνεϊ 2000, Αθήνα 2004). Μάλιστα, ήταν η αθλήτρια που είχε απαγγείλει τον όρκο του αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα. Αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στις νεάνιδες το 2001 και μεσογειονίκης την ίδια χρονιά, ενώ κατέχει ακόμη τα πανελλήνια ρεκόρ στα 200 μ. και στα 400 μ. ελεύθερο, τόσο σε 50άρα όσο και σε 25άρα πισίνα.

Ωστόσο, όπως και η ίδια λέει πλέον, το σπουδαιότερο μετάλλιο της καριέρας της είναι πλέον ο δύο μηνών γιος της…