Τη Νίκη της Σαμοθράκης επισκέφθηκαν μαθητές του νησιού στο Λούβρο

Το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά 12 μαθητές από το νησί, που επισκέφθηκαν το μουσείο του Λούβρου.

Πριν λίγες ημέρες, το άγαλμα επέστρεψε στη θέση του στο μουσείο, μετά από 10 μήνες στα χέρια των συντηρητών, που το καθάρισαν και επιδιόρθωσαν τις φθορές 2.200 χρόνων.

«Όλο το μεγαλείο μπροστά μου. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε από κοντά τη Νίκη που γι’ αυτήν είμαστε τόσο περήφανοι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ζαφειρία Συκά, μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου.

Την παρουσίαση του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης στην ελληνική αποστολή ανέλαβε ο Λουντοβίκ Λουγκιέρ, ερευνητής του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων. Ο ίδιος ανέλαβε και την ξενάγηση της αποστολής στο χώρο συντήρησης του αγάλματος έπειτα από ειδική άδεια πρόσβασης που δόθηκε για τους μαθητές.

Η Νίκη της Σαμοθράκης έφερε πιο κοντά το νησί με το μουσείο του Λούβρου και έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίηση δράσεων, με στόχο την ανάδειξη του νησιού. Ο δήμαρχος Σαμοθράκης Γιώργος Χανός επισήμανε πως η συνεργασία μεταξύ μουσείου και δήμου ξεκίνησε, ουσιαστικά, πέρυσι και φέτος προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προβολή του νησιού μέσω δράσεων ανάδειξης με κεντρικό «πρόσωπο» τη Νίκη της Σαμοθράκης.

Η φιλοξενία της δράσης των παιδιών, διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χανός, έχει ενταχθεί στο έργο Συντήρηση και Αποκατάσταση του Μνημείου από το Μουσείο του Λούβρου.

Πέραν αυτού, το νησί της Σαμοθράκης βρήκε στο πρόσωπο του έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και της προέδρου της ActionAid Ελλάς Αλεξάνδρας Μητσοτάκη άλλους δύο συμμάχους στην προσπάθεια περαιτέρω προβολής του, επισήμανε ο κ. Χανός. Όπως εξήγησε, οι μαθητές και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής συναντήθηκαν με τον κ. Γαβρά και την κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι συζήτησαν με τους εκπροσώπους του δήμου την προοπτική δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ για τη Σαμοθράκη, υπό την εποπτεία του κ. Γαβρά.

Στις συζητήσεις, επίσης, τέθηκαν και άλλα θέματα για την ανάδειξη και την προβολή της Σαμοθράκης.

Η αποστολή ταξίδεψε αρχικά για την Αθήνα, όπου συμμετείχε σε ένα εκπαιδευτικό – περιηγητικό πρόγραμμα της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, ενώ ξεναγήθηκε και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο δήμαρχος Σαμοθράκης Γιώργος Χανός και ο πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού Παναγιώτης Παπάς. Τους μαθητές συνόδευσαν οι διευθύντριες του δημοτικού σχολείου Καμαριώτισσας και του γυμνασίου Σαμοθράκης και δύο εκπαιδευτικοί.

Στο πρόγραμμα των μαθητών συμπεριλήφθηκε και ξενάγηση στο μουσείο γαλλικής τέχνης d’Orsay.

Πηγή: tanea.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here