Πολύς κόσμος στο συλλαλητήριο για τη Γάζα που έγινε στην Ξάνθη

Μεγάλη ήταν οι συμμετοχή του κόσμου από την Ξάνθη στο συλλαλητήριο της Παρασκευής ενάντια στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα της Παλαιστίνης.

Στο συλλαλητήριο που συγκέντρωσε περίπου 1.200-1.300 άτομα συμμετείχαν στη συντριπτικής τους πλειοψηφία άνθρωπο από τη μειονότητα. Όμως καθώς το κάλεσα της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Μειονότητας και του Αχμέτ Μετέ απευθυνόταν σε όλο το κοινό, υπήρξαν και κάποιοι λίγοι διαδηλωτές από τη πλειονότητα.

Η πορεία που ξεκίνησε από την Κεντρική Πλατεία πέρασε από την οδό Μιχ. Καραολή, την οδό Μπρωκούμη και την 28ης Οκτωβρίου πριν καταλήξει και πάλι στην Πλατεία. Συμμετείχαν ο Αχμέτε και άλλη θρησκευτικοί παράγοντες της μειονότητας, βουλευτές και πρώην βουλευτές από τη μειονότητα, και, κυρίως, νέοι. Κυριάρχησα Παλαιστινιακές και Ελληνικές σημαίες, συνθήματα στα Ελληνικά και τα Τουρκικά, πανώ σε τέσσερις γλώσσες (Ελληνικά, Τουρκικά, Αγγλικά και Αραβικά) ενάντια στην αιματοχυσία που σημειώνεται στη Γάζα ενώ κάποια πανό επιτίθονταν στο Ισραήλ για τη στάση του στο Παλαιστινιακό.

Δεν υπήρξαν πολιτικές ή θρησκευτικές ομιλίες και απλώς πραγματοποιήθηκε η πορεία στους δρόμους. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την εκδήλωση ο Βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ανέφερε ότι σκοπός της διαδήλωσης, με βάση το κάλεσμα των διοργανωτών, ήταν να υπάρξει μια έκφραση της αγανάκτησης των πολιτών για τους θανάτους των αμάχων και των παιδιών στη Γάζα χωρίς πολιτικό καπέλωμα ή διάσταση και σημείωσε ότι ο κοινή γνώμη του πλανήτη πρέπει να επιβάλει τη γνώμη της για να σταματήσει η τραγωδία στη Δυτική Όχθη.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι συμμετείχαν σχεδόν μόνο μειονοτικοί στην πορεία ανέφερε ότι η πορεία διοργανώθηκε από τη συγκεκριμένη Επιτροπή γιατί οι νέοι, κυρίως, της μειονότητας θέλησαν να διαμαρτυρηθούν καθώς υπήρξε ιδιαίτερη ευαισθησία λόγω της περιόδου του ραμαζανιού. Εκτίμησε ότι θα μπορούσαν και θα ήθελε  να συμμετέχουν περισσότεροι πλειονοτικοί στην πορεία αλλά δεν έδωσε άλλη διάσταση και περιόρισε τη σημασία της πορείας στη διαμαρτυρία για τα γεγονότα στη Γάζα.

Οι παρατηρητές εκτίμησαν ότι η πορεία, ενδεχομένως, να είχε και το χαρακτήρα καταμέτρησης δυνάμεων για τη δυνατότητα παρέμβασης που έχουν στελέχη της μειονότητας στο εσωτερικό της και, προφανώς, κρίθηκε επιτυχημένη υπ” αυτή την έννοια για τους διοργανωτές της.

 

Πηγή: www.xanthipress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here