Μουσείο με κειμήλια της Εθνικής ετοιμάζει ο Βασίλης Τοροσίδης

Αποστολή στο Αρακαζού της Βραζιλίας: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Αποτελεί εδώ και επτά χρόνια μια από τις σταθερές αξίες της Εθνικής Ομάδας. Κάνει εξαιρετικό Μουντιάλ στην Βραζιλία, όπως είχε κάνει και πριν τέσσερα χρόνια στη Νότιο Αφρική. Έχει γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι βέρο Θρακιωτόπουλο, αγαπά όσο τίποτα την πατρίδα του αν και έχει ξεπεράσει εδώ και μια δεκαετία τα στενά της όρια. Και σκοπεύει να δημιουργήσει σε αυτήν ένα Μουσείο! Ένα ποδοσφαιρικό μουσείο, με κειμήλια από τις επιτυχίες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, στις οποίες έχει συμμετάσχει.

Ο Βασίλης Τοροσίδης μετά το παιχνίδι με την Ακτή Ελεφαντοστού έπλεε σε πελάγη ευτυχίας για την πρώτη πρόκριση στην ιστορία της Ελλάδας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όπως τέσσερα χρόνια πριν, όταν με δικό του γκολ είχε οδηγήσει την Εθνική στην πρώτη της νική everστην διοργάνωση, αυτήν επί της Νιγηρίας. Τότε είχε την ψυχραιμία, την στιγμή που όλοι πανηγύριζαν, να πάρει την μπάλα του αγώνα στον οποίο είχε σκοράρει και να την κρύψει σε μία τσάντα. Μετά έβαλε όλους τους συμπαίκτες του να υπογράψουν και αποκάλυψε το σχέδιό του: να δημιουργήσει κάποια στιγμή στην Ξάνθη ένα Μουσείο με κειμήλια από την προσωπική και όχι μόνο πορεία του στην Εθνική Ομάδα.

«Η Θράκη είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή της χώρας και χρειάζεται κάτι τέτοιο», έλεγε και ξαναέλεγε μέσα του, αλλά για να πετύχει να στήσει το Μουσείο που ονειρευόταν ώστε και με αυτόν τον τρόπο να την στηρίξει, χρειάζονταν και άλλα κειμήλια, πέρα από εκείνη την ιστορική μπάλα που βρίσκεται κάπου στο σπίτι του, στον Πετεινό. Για να γίνει όμως ένα μουσείο, θα χρειαστούν και άλλα «πολύτιμα αντικείμενα». Και ένα αντικείμενο γίνεται «πολύτιμο» όταν έρχονται επιτυχίες. Όπως αυτή με την Ακτή Ελεφαντοστού.

«Είμαι πλέον 29 ετών, έχω ζήσει διοργανώσεις όπως το Μουντιάλ του 2010, τα Euroτου 2008 και του 2012. Οι εμπειρίες σε αλλάζουν σαν άνθρωπο, σε αλλάζουν και σαν ποδοσφαιριστή. Ξέραμε ότι αν νικήσουμε, θα γράφαμε με χρυσά γράμματα το όνομά μας στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως συνέβη και κόντρα στη Νιγηρία, όταν πετύχαμε την πρώτη μας νίκη. Τώρα όμως είναι διαφορετικά. Είναι πρόκριση», σχολίασε στην μεικτή ζώνη μετά το τέλος του αγώνα.

«Είναι αυτή η μεγαλύτερη εμφάνιση της Εθνικής, όσο καιρό είσαι εσύ μέλος της;», ρώτησε το ThrakiSportSτον Βασίλη για να λάβει την εξής απάντηση: «Σίγουρα πάντως είναι η μεγαλύτερη νίκη. Μια πρόκριση τεράστια. Πιστεύω ότι ήμασταν καλύτεροι. Και με τις ευκαιρίες και τα δοκάρια, όλα όσα έγιναν. Στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού ήμασταν καλύτεροι. Δείξαμε μετά το 1-1 ότι έχουμε ψυχικά αποθέματα και δυνάμεις, παρόλο που η ζέστη ήταν αφόρητη. Ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Όλα τα παιδιά έδειξαν ψυχή και πάθος. Δείξαμε ότι θέλαμε να προκριθούμε, να δώσουμε και εμείς από την μεριά μας μια χαρά στους Έλληνες. Πιστεύω να χάρηκαν αυτήν την πρόκριση και ελπίζω να τους κάνουμε να χαρούν ακόμα περισσότερο. Συνεχίζουμε. Αυτό έχει σημασία. Βάζουμε το κεφάλι κάτω και συνεχίζουμε».

Σε ερώτηση αν η εμφάνιση ήταν η απάντηση της ομάδας σε όσου την κατέκριναν για το αμυντικό της παιχνίδι, ο Τόρο σχολίασε: «Δεν έχω να δώσω καμιά απάντηση. Αλίμονο. Είμαστε η Ελλάδα. Έχουμε το dna. Μην το ξεχνάμε αυτό, γιατί δυστυχώς πολύς κόσμος το ξεχνάει. Είμαστε μια χώρα μικρή που τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε κάνει άλματα. Έχουμε δείξει αυτό όχι μόνο στην Ανδρών αλλά και σε Ελπίδες και Νέους, Συμμετέχουμε σε τελικούς. Έχουμε μεγάλη βελτίωση. Ελπίζω αυτό να βοηθήσει τα νέα παιδιά και στο μέλλον, να βοηθήσει την Εθνική Ομάδα, γιατί και εμείς δεν θα παίζουμε πάντα. Να έρθουν νέα παιδιά και να έχουν και καλύτερες συνθήκες από εμάς…». Άλλωστε, έχοντας αυτό το μότο, έχει και ο ίδιος πρωταγωνιστήσει στην ανάδειξη νέων ταλέντων από την περιοχή του, με την δημιουργία της Ακαδημίας «Ευστάθιος Τοροσίδης», στις εγκαταστάσεις της οποίας θα πρέπει να αναμένουμε και την δημιουργία του Μουσείου όταν και όποτε ο Βασίλης κρίνει ότι υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός αντικειμένων για να εκτεθούν σε αυτό.

Όσο για το… κειμήλιο που φρόντισε να πάρει από τον αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού για αυτό το Μουσείο που ετοιμάζει; «Εεεε, την φανέλα του Ζερβίνιο», απάντησε, μάλλον ξαφνιασμένος λίγο από την ερώτηση. Του συμπαίκτη του στην Ρόμα, που μάλιστα έτυχε να περνά εκείνη την στιγμή που μίλαγε σε εμάς τους δημοσιογράφους από την μεικτή ζώνη. «Θα γίνει πλάκα στα αποδυτήρια της Ρόμα, διότι κανείς δεν πίστευε ότι εγώ θα επιστρέψω πιο αργά, αλλά αν προσθέσουμε και τον αποκλεισμό της Ιταλίας, βλέπω ότι άλλοι επιστρέφουν πιο αργά και εγώ θα γυρίσω στην Ρώμη… τελευταίος», είπε ο Τόρο που στην συνέχεια έκανε πλάκα στον αφρικανό συμπαίκτης του στην ιταλική ομάδα, ο οποίος του «απάντησε» (πάντα σε μορφή πλάκας) με την γνωστή άσεμνη χειρονομία.

 

Όλοι πάντως οι Ιβοριανοί, όση ώρα μιλάγαμε με τον Βασίλη Τοροσίδη και περνούσαν από δίπλα του, παρά την πίκρα τους για τον αποκλεισμό τους και κυρίως τον τρόπο που αυτός ήρθε, με το πέναλτι του Σαμαρά στις καθυστερήσεις, έσπευδαν να δώσουν συγχαρητήρια στον Ξανθιώτη και τους άλλους Έλληνες διεθνείς. Και φυσικά δεν παρέλειπαν να ευχηθούν «καλή επιτυχία» για το επόμενο παιχνίδι με την Κόστα Ρίκα, με πρώτο και καλύτερο τον μεγάλο Ντιντιέ Ντρογκμπά, που χτύπησε φιλικά στην πλάτη τον Τόρο κατά την διάρκεια της δεκάλεπτης περίπου συνομιλίας του με το ThrakiSportSκαι τους λοιπούς απεσταλμένους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης στην Βραζιλία…