Ο Θρακιώτης που ζήτησε να προσέρχεται πιο μετά στη δουλειά λόγω Μουντιάλ

Αποστολή στο Αρακαζού της Βραζιλίας: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Ένας Θρακιώτης είναι ο άνθρωπος που μπήκε μπροστά και κατέθεσε επίσημο αίτημα στην καγκελάριο Μέρκελ και τις ενώσεις των εργοδοτών ώστε να δείχνουν επιείκεια προς τους εργαζόμενους, επιτρέποντάς τους να προσέρχονται αργότερα στη δουλειά τους την επομένη των αγώνων της Γερμανίας στο Μουντιάλ.

 

Λόγω της διαφοράς της ώρας, αρκετά παιχνίδια διεξάγονται αργά το βράδυ στην Γερμανία (όπως και στην Ελλάδα). Μπορεί το ματς με την Πορτογαλία να έγινε νωρίς το απόγευμα και αυτό με την Γκάνα βραδάκι αλλά σε προσιτή ώρα, ωστόσο το τελευταίο του ομίλου όπως και τα επόμενα που λογικά θα ακολουθήσουν στην θα ξεκινήσει κοντά στα μεσάνυχτα.

«Οι εργοδότες και τα εργατικά συμβούλια πρέπει να μιλήσουν για την αναδιάταξη των βαρδιών έτσι ώστε το προσωπικό να παρακολουθήσει τα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου», είχε δηλώσει μερικές εβδομάδες πριν την έναρξη του Μουντιάλ ο ελληνικής καταγωγής Μιχάλης Βασιλειάδης της IG BCE, μιας ένωσης που εκπροσωπεί τα ορυχεία, τα εργοστάσια χημικών και τις βιομηχανίες ανακύκλωσης, όπου η πρώτη βάρδια συχνά ξεκινά στις 6 το πρωί.

Ο Μιχάλης Βασιλειάδης εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς έλαβε ποσοστό 97% (334 σε σύνολο 349 ψήφων), πρόεδρος του ισχυρού συνδικάτου των εργαζομένων στη μεταλλευτική, τη χημική και την ενεργειακή βιομηχανία της Γερμανίας (IG BCE – Bergbau, Chemie und Energie), ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας. Γιος έλληνα μετανάστη, με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, είδε την εκλογή του να προβάλλεται με πολύ θετικά σχόλια σχεδόν το σύνολο των εφημερίδων της Γερμανίας.

Προέρχεται από τον παραδοσιακό χώρο των συνδικάτων. Γεννήθηκε το 1964 στην Έσση της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας καιμεγάλωσε στο Ντόρμαγκεν από μητέρα Γερμανίδα και πατέρα Έλληνα εργάτη, που δούλευε με βάρδιες στην εταιρία Βayer, και εκπαιδεύτηκε στην ίδια εταιρία, μετά την απόκτηση του απολυτηρίου από σχολείο μέσης εκπαίδευσης, ως βοηθός χημικού εργαστηρίου. Μετά από μόλις τρία χρόνια εργασιακής απασχόλησης ξεκίνησε την καριέρα του ως γραμματέας του συνδικάτου IG BCE στο Λεβερκούζεν.

Ως γιος Ελληνα μετανάστη ο κ. Βασιλειάδης διατηρεί σταθερά δεσμούς και τη σχέση με την Ελλάδα. Αλλωστε, εδώ κατοικεί και ένα μέρος της οικογένειας. «Υπάρχουν συγγενείς στην Αθήνα, στο Περιστέρι, όπως και το σπίτι όπου γεννήθηκε ο πατέρας μου. Επίσης ταξιδεύω συχνά στην Ορεστιάδα καθώς έχω και εκεί συγγενείς. Προσπαθώ να επισκέπτομαι την Ελλάδα μία φορά τον χρόνο, μαζί με τους δυο γιους μου. Παράλληλα κατά την περίοδο της κρίσης έχω έρθει αρκετές φορές για συναντήσεις και επιχειρηματικές ή πολιτικές επαφές», λέει.

Αναφορικά με την γιγαντιαία προσπάθεια της Ελλάδας τα χρόνια της κρίσης ο κ. Βασιλειάδης σημειώνει ότι η χώρα αξίζει να βοηθηθεί καθώς έχει κάνει άλματα, ενώ σε εσωτερικό επίπεδο χρειάζεται ειλικρίνεια για την επίλυση των προβλημάτων. «Στέκομαι κριτικά απέναντι στις ειδήσεις για την επιτυχία της ελληνικής πολιτικής λιτότητας, την οποία υποδέχονται τόσο ένθερμα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς για άλλη μια φορά το κριτήριο είναι η επιτυχία των περικοπών. Τα βάρη είναι κατανεμημένα άνισα. Η προσέγγιση έως τώρα δημιουργεί περιττά εμπόδια σε μια στρατηγική ανάπτυξης και επενδύσεων της ελληνικής οικονομίας. Θα συνεχίσω αυτό τον διάλογο στην Ευρώπη, την Ελλάδα και τη Γερμανία. Θα το κάνω αυτό διότι πάνω απ’ όλα είμαι Ευρωπαίος εκ πεποιθήσεως. Oμως το προσπαθώ και για λογαριασμό της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών σε κρίση. Επίσης επειδή λατρεύω αυτή την υπέροχη χώρα, η οποία αξίζει να διαμορφώσει το δικό της μέλλον».

 

 

 

Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandradio ο Μιχάλης Βασιλειάδης προειδοποίησε τα κόμματα CDU/CSU και FDP να μη θίξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι αν και υπάρχουν ανησυχητικά μηνύματα, αυτός “εμπιστεύεται το λόγο της Καγκελαρίου Μέρκελ”.