Η προϊστορία όλων των αγώνων Ξάνθης και Ολ. Βόλου στο Χαριλάου

Ανταπόκριση από την Ξάνθη : Νεκτάριος Αμποβιανίδης

– Σε ρυθμούς μπαράζ κινούνται σε Ξάνθη και Βόλο και εμείς με επίκεντρο την έδρα που θα διεξαχθεί το μπαράζ μαζέψαμε και σας παρουσιάζουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προϊστορία της Ξάνθης και του Ολυμπιακού Βόλου σε αυτό το γήπεδο, το περίφημο Χαριλάου της Θεσσαλονίκης.

Η προϊστορία της Ξάνθης:

Καθόλου αρνητική δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την προϊστορία της Ξάνθης όταν αγωνίζεται στο «Κλ. Βικελίδης» και παλαιότερα Χαριλάου, μια και η ομάδα της Θράκης μετρά σε σύνολο 27 αγώνων(πρωτάθλημα και κύπελλο)  της εκεί 26 με τον Άρη και 1 με την Καλλονή φέτος, 8 νίκες, 9 ισοπαλίες και 12 ήττες με τα τέρματα να είναι 30 για την Ξάνθη και 36 (35 Άρης, 1 Καλλονή) για τους αντιπάλους της. 

Η ιστορία της Ξάνθης στο ιστορικό  γήπεδο Χαριλάου ξεκινά την περίοδο 1988-89, όταν η Ξάνθη που κάνει πορεία πρωταθλητισμού στην Β’ Εθνική καλείται να αντιμετωπίσει στον Β’ γύρο του Κυπέλλου Ελλάδος σε διπλά παιχνίδια τον ιστορικό Άρη. Στο Χαριλάου ο Α.Ο. Ξάνθης στέκεται αξιοπρεπέστατα και παίρνει την ισοπαλία με 0-0, όμως το 1-1 στο γήπεδο της Ξάνθης δίνει την πρόκριση στους «κίτρινους». Την επόμενη χρονιά στην πρώτη παρουσία της Ξάνθης στην Α’ Εθνική οι Θρακιώτες θα δείξουν τρομερά ψυχικά αποθέματα και παρότι θα βρεθούν δύο φορές πίσω στο σκορ θα καταφέρουν να φύγουν με την ισοπαλία με 2-2 χάρις σε δύο γκολ του Μαρτσέλο. Η πρώτη ήττα της Ξάνθης στο Χαριλάου έρχεται τον Ιανουάριο του 1992 όταν θα χάσει από τον Άρη με 2-0, ενώ η πρώτη νίκη επίσης τον Ιανουάριο αλλά του 1995 με 0-1 χάρις σε τέρμα του Πάνου. Από εκείνη την χρονιά και έπειτα η Ξάνθη έχει κερδίσει ακόμη τέσσερις φορές στο συγκεκριμένο γήπεδο για το πρωτάθλημα και άλλες δύο για το Κύπελλο Ελλάδος Χαρακτηριστικό πως κόντρα στην Ξάνθη ήταν το τελευταίο παιχνίδι που το γήπεδο λεγόταν Χαριλάου, στης 20 Σεπτεμβρίου του 2003 (νίκη με 3-2 για τον Άρη) προτού γίνουν  έργα για την ανακατασκευή του και μετονομαστεί σε «Κλεάνθης Βικελίδης». Φέτος η Ξάνθη είναι αήττητη στο συγκεκριμένο γήπεδο και κόντρα στον Άρη με τον οποίο ήρθε ισόπαλη με 1-1, αλλά και κόντρα στην ΑΕΛ Καλλονή την οποία οι Θρακιώτες διέλυσαν με 1-5.

Η προϊστορία του Ολυμπιακού Βόλου:

Λιγότερες παρουσίες απ’ ότι η Ξάνθη αλλά με πολύ κακές μνήμες επιστρέφει στο γήπεδο Χαριλάου ο Ολυμπιακός Βόλου, μια και οι Βολιώτες δεν έχουν κερδίσει ποτέ σε αυτό το γήπεδο! Σε σύνολο 10 παιχνιδιών σε πρωτάθλημα και κύπελλο οι «ερυθρόλευκοι» του Βόλου μετρούν 8 ήττες και 2 ισοπαλίες όλες με αντίπαλο τον Άρη.

Το πρώτο παιχνίδι που έπαιξαν οι Βολιώτες στο Χαριλάου ήταν τον Ιούνιο του 1968 όταν έχασαν με 4-2 από τον Άρη που είχε σε μεγάλη βραδιά τον Αλεξιάδη που σκόραρε τρείς φορές. Το πρώτο θετικό αποτέλεσμα που απέσπασαν στο Χαριλάου οι Βολιώτες ήταν τον Σεπτέμβριο του 1973 όταν έφυγαν με την λευκή ισοπαλία από την Θεσσαλονίκη, ενώ ισόπαλη ήταν και η τελευταία τους παρουσία σε αυτό το γήπεδο την φετινή χρονιά με τον Ολυμπιακό Βόλου να αντιμετωπίζει τον Άρη στο Κύπελλο και με το 0-0 της Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με τη νίκη του με 1-0 στον Βόλο να παίρνει την πρόκριση. Πάντως η πιο βαριά ήττα στην ιστορία του Ολυμπιακού Βόλου στο Χαριλάου ήταν  για το κύπελλο Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 1991 όταν ο Άρης σκόρπισε με 6+0 τον Ολυμπιακό Βόλου στο γήπεδο Χαριλάου.