Διακρίσεις της Ενόργανης Γυμναστικής Αλεξανδρούπολης στην Τουρκία

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Ζαχαρίας Μπαλτζής

– Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το διεθνές τουρνουά ενόργανης γυμναστικής μικρών ηλικιών, που διεξήχθη το Σάββατο 31 Μάιου 2014,στην πόλη του Bolu (Τουρκία) με την συμμετοχή Ελλάδος, Βουλγαρίας και Τουρκίας. Την Ελλάδα εκπροσώπησε επάξια, ο Όμιλος Ενόργανης Γυμναστικής Αλεξανδρούπολης με τα μεικτά ηλικιακά αγωνιστικά τμήματα, με αντιπάλους την ελίτ, στις αντίστοιχες ηλικίες των δύο χωρών.

Το συγκεκριμένο τουρνουά ήταν ένα εγχείρημα που επιδίωξε ο Ο.Ε.Γ.Α σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξανδρούπολης και την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία πριν από (2) χρόνια και συνεχίζεται με επιτυχία κάθε χρόνο ως θεσμός από την κάθε χώρα και που στέφεται με τις καλύτερες κριτικές, διότι σε αυτές τις ηλικίες (2002-2006), δεν έχουν πραγματοποιηθεί διεθνείς αγώνες σε υψηλό επίπεδο. Οι βαθμολογίες των παιδιών ήταν σύμφωνα με τον κώδικα της F.I.G.σε μεγαλύτερες κατηγορίες, με ελεύθερα προγράμματα. Εκτός από την αγωνιστική απόδοση και προσπάθεια των παιδιών που έδειξαν με το ταλέντο τους πως η γυμναστική έχει μέλλον, η χαρά και η άμυλα ήταν από τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τις αρχές και τις αξίες όλων των παιδιών ανεξαρτήτως από την χώρα καταγωγής τους. Είναι πολύ ενθαρρυντικό μέσω του αθλητισμού τα παιδιά να δείχνουν το δρόμο για ένα μέλλον που η ειρήνη και συνεργασία μπορεί να αποδώσει με άριστα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Εκτός από την χαρά των παιδιών που συμμετείχαν σε ένα διεθνές τουρνουά και αποκτήσαν εμπειρίες που θα συζητάνε για πολύ καιρό, δημιουργούνται κίνητρα για να συνεχίζουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη των στόχων τους.

Η Τουρκική Ομοσπονδία Γυμναστικής αφιέρωσε την συγκεκριμένη τριεθνής συνάντηση, στην μνήμη ενός σπουδαίου αθλητή της ενόργανης γυμναστικής της γείτονα χώρας, τον Mourat Kambas. Ο συγκεκριμένος αθλητής υπήρξε συναθλητής με τον Ιωάννη Μελισσανίδη, ο οποίος δείχνοντας το μεγάλο ήθος και το επίπεδό του, χάρισε το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε το 1994, στην Πάργα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων, στους γονείς του αδικοχαμένου αθλητή. Γι’ αυτή την σημαντική του πράξη τιμήθηκε με το βραβείο “Ιπεκτσί”, την ανώτατη τιμητική διάκριση της γειτονικής χώρας. Ανάλογη ανταπόκριση υπήρξε και από την ελληνική πλευρά, καθώς τιμήθηκε από τον υπουργό Βόρειας Ελλάδας και από τον ΠΣΑΤ. Τον συγκεκριμένο αγώνα παρακολούθησε πολύς κόσμος, με την παρουσία του Δημάρχου της πόλης του Bolu, του προέδρου της Τουρκικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής, των εκπροσώπων του Υπουργείου Αθλητισμού , των γονέων του αδικοχαμένου αθλητή και των ανθρώπων της Ελληνικής και Βουλγάρικης αποστολής.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η άψογη φιλοξενία της διοργανώτριας αρχής, η οργάνωση του συγκεκριμένου τουρνουά, δείχνοντας το κύρος και την σημασία του και το ένθερμο χειροκρότημα του φίλαθλου κοινού προς όλα τα παιδιά, μετά από κάθε προσπάθεια τους. Ένα από τα θετικά των συναντήσεων είναι το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων παιδιών των γειτόνων χωρών, που από μικρή ηλικία, μέσω των υποδομών και των άριστων συνθηκών δουλειάς, ακολουθούν τον σωστό δρόμο, προς την επιτυχία. Η ομάδα του Ο.Ε.Γ.Α. παρά των κενών προδιαγραφών στις υποδομές και στις συνθήκες δουλειάς και με μοναδική δύναμη την ποιοτική δουλειά των προπονητών ( Δημήτριο Μπαξεβανίδη, Ιορδάνη Νιγδέλη, Αλέξη Αγγιανιτόπουλου, Ειρήνη Κουφάκη, Σταυρούλα Μπουτάκη) και του ειδικού συνεργάτη (Ελευθερίου Μπουτάκη), εκπροσωπεί επάξια και με αξιοπρέπεια την χώρα μας. Στο τέλος της διοργάνωσης μοιράστηκαν αναμνηστικά δώρα με τουριστικούς οδηγούς στις αποστολές της Ελλάδος και Βουλγαρίας και ακολούθησε δεξίωση. Βραβεύτηκαν οι ομάδες στο ομαδικό, με την απονομή κυπέλλων, οι (6) πρώτοι αθλητές/ριες στο σύνθετο ατομικό όπως και οι (3) από τα τελικά οργάνων. Ο Ο.Ε.Γ.Α κατέκτησε την τρίτη θέση στο σύνθετο ομαδικό στα αγόρια (Γεώργιος Κελεσίδης, Αλέξανδρος Ρήγας, Κυριάκος Μπαμπλής, Αλέξανδρος Μαργκαριάν, Άγγελος Μπαμπλής, Βασίλειος Κολομπρατσίδης) και στα κορίτσια (Ευαγγελία Δημούδη, Ελισάβετ Κορωνίδου, Ναταλία Κομήτη, Άννα – Μαρία Κελεσίδου, Καλλιόπη Χρονάκη, Ραφαηλία Πλουμίδου, Δήμητρα Δαμκαλή, Αγάπη Βασιλακάκη και Δέσποινα Σεφερειάδου), στο σύνθετο ατομικό ο Γεώργιος Κελεσίδης κατέκτησε την 4η θέση και ο Αλέξανδρος Ρήγας την 6η θέση. Στα κορίτσια στο σύνθετο ατομικό, η Ευαγγελία Δημούδη την 5η θέση και η Ελισάβετ Κορωνίδου την 6η θέση. Ο Γεώργιος Κελεσίδης στα τελικά οργάνων, κατέκτησε (2) αργυρά μετάλλια στο έδαφος και στους παράλληλους ζυγούς και (1) χάλκινο στο άλμα. Η Ευαγγελία Δημούδη κατέκτησε (2) χάλκινα μετάλλια στο άλμα και στους ασύμμετρους ζυγούς. Στο τέλος της διοργάνωσης υιοθετήθηκε η ιδέα της διεύρυνσης του συγκεκριμένου τουρνουά , με την συμμετοχή περισσότερων χωρών για τις συγκεκριμένες ηλικίες.