Γιώργος Κατρούγκαλος από τα έδρανα του ΔΠΘ, σε αυτά του Ευρωκοινοβουλίου

Τον γνωρίσαμε μέσα από τον τεκμηριωμένο λόγο του και τη νομική του επάρκεια να εξηγεί τις επιταγές του Συντάγματος για τις εκλογές, να προσπαθεί να μεταφέρει στο κοινό του ραδιοφώνου με τρόπο κατανοητό τι σημαίνει να έχει η χώρα υπηρεσιακό πρωθυπουργό, αλλά και να δίνει νομικό παρόν σε δίκες για τους απολυμένους σχολικούς φύλακες και να κερδίζει μάχες στα δικαστήρια όπως αυτή με τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

Από τα έδρανα του ΔΠΘ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος περνάει στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είναι σίγουρα από τις φωνές που η χώρα μας έχει ανάγκη. Ο συνταγματολόγος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας με ειδίκευση στο δημόσιο δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα, είναι ένας από τους έξι υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της σταυροδοσίας, καταλαμβάνει μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Η καταμέτρηση των σταυρών για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές συνεχίζεται. Για ορισμένους η εικόνα έχει ξεκαθαρίσει, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που η μάχη δίνεται ψήφο-ψήφο. Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται 6 ευρωβουλευτές, από τη ΝΔ 5, από τη Χρυσή Αυγή 3, ενώ από δύο ευρωβουλευτές εκλέγουν Ποτάμι, Ελιά και ΚΚΕ. Ένας ευρωβουλευτής για τους ΑΝΕΛ. Στο ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται: Μανώλης Γλέζος 170.192, Σοφία Σακοράφα 109.804, Δημήτρης Παπαδημούλης 74.895, Κωνσταντίνα Κούνεβα 65.255, Γεώργιος Κατρούγκαλος 65.255 και Κωνσταντίνος Χρυσόγονος 53.344.

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αναδεικνύει σίγουρα νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ», ήταν το σχόλιο του κ. Κατρούγκαλου. «Πρώτη φορά στην Ελλάδα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, όχι της κεντροαριστεράς έρχεται πρώτο στις εκλογές. Και από την άλλη η ΝΔ έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της, μετά το 18% που είχε πάρει τον Μάιο του 2012.  Δεν μπορούμε, συνεπώς, να συγκρίνουμε τα μεγέθη, αν και αρκετοί από εμάς ίσως θα ήθελαν ακόμη μεγαλύτερη διαφορά από αυτό το 3,8%. Το μήνυμα είναι το εξής: ότι οι λαοί αντιδρούν ενστικτωδώς σε αυτές τις πολιτικές φτωχοποίησης και λιτότητας του νεοφιλελευθερισμού, και, επειδή δεν έχουν άλλη διέξοδο σε πολλές χώρες, στρέφονται –προφανώς παραπλανημένοι- στην ακροδεξιά, αλλά ακριβώς εκεί είναι η μεγάλη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, όπου είναι η μοναδική χώρα που η αμφισβήτηση των ίδιων πολιτικών δεν γίνεται με ξενοφοβικά ή ρατσιστικά κριτήρια, αλλά γίνεται από την αριστερά. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ελπίδα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη». 

Πεποίθηση πλέον του καθηγητή είναι ότι «με μεγάλη δυσκολία θα μπορέσουν να πάρουν νέα μέτρα από αυτή τη Βουλή, μετά από αυτό το αποτέλεσμα. Και όσο και να θέλουν να λένε ότι έχουν ακόμη προοπτική, θα καταφέρουν να φέρουν, να βγάλουνε και πρόεδρο, είναι μετρημένα τα ψωμιά αυτής της Βουλής. Σε μία συζήτηση για τον ανασχηματισμό έλεγαν εκεί το εξής απίστευτο, ότι στον ανασχηματισμό πρόκειται να προσεταιριστούν και βουλευτές από άλλα κόμματα τους οποίους θα κάνουν και υπουργούς.  Δεν με ενδιαφέρει να είναι εξωκοινοβουλευτικοί. Αυτό που κατάλαβα εγώ –και ελπίζω να κατάλαβα λάθος και γι’ αυτό διατηρώ την επιφύλαξη- είναι ότι έχουν σκοπό σε ΑΝ.ΕΛ. και σε ΔΗΜ.ΑΡ να προτείνουν υπουργικές θέσεις για να έχουν μετακινήσεις. Αν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι τέτοιο, αντιλαμβάνεστε το πόσο φρικαλέο πράγμα είναι. Είναι σαν να γυρίζουμε στις πρακτικές των Ιουλιανών, που για να εξασφαλίζαμε μετακινήσεις κάναμε υπουργούς.  Ελπίζω να κατάλαβα λάθος και να μην εννοούν αυτό το πράγμα».

Όσον αφορά το σημαίνει η εκλογή 6 ευρωβουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ και τι σημαίνει η δική του εκλογή στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Κατρούγκαλος απαντά «πρέπει πρώτα να τονίσουμε την ιστορικότητα της στιγμής, γιατί πρώτη φορά η αριστερά είναι πρώτη σε εθνικές εκλογές στην επικράτεια. Από εκεί και πέρα θέλω να πιστεύω ότι θα δώσουμε ένα άλλο στίγμα στην Ευρωβουλή. Οι συσχετισμοί δεν μας επιτρέπουν να έχουμε πολλές ελπίδες ότι σε αυτό το Ευρωκοινοβούλιο θα κάνουμε την διαφορά. Όπως πιστεύω ότι φέτος σε επίπεδο λαών μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα, γιατί τα πολιτικά συστήματα δεν είναι ευσταθή πουθενά.  Στην Ελλάδα ο πανίσχυρος δικομματισμός έπεσε σαν χάρτινος πύργος μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2012, αντίστοιχα σαθρά είναι τα πολιτικά θεμέλια των συστημάτων και στην Ευρώπη, γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι διαλυτικές της κοινωνίας παντού.  Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως αριστερά είναι να δείξουμε ότι υπάρχει ελπίδα για μια άλλη πολιτική και, αν αυτό πετύχουμε να το δείξουμε στην Ελλάδα, μην αμφιβάλλετε ότι θα γίνουμε και ένα πρότυπο για την Ευρώπη». 

Πηγή: http://www.xronos.gr