Βόμβα της Λουντογκόρετς μέσα στη Ρώμη με… θραύσματα ως την Θράκη!

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Το διπλό-βόμβα στην Ρώμη από την βουλγαρική Λουντογκόρετς, που κέρδισε με 0-1 την Λάτσιο μέσα στο Ολύμπικο, είναι το αποτέλεσμα που έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη αίσθηση σε ολόκληρη την Ευρώπη από τα αποτελέσματα της Πέμπτης για την φάση των 32 του Europa League.

 

Πρόκειται για την βουλγαρική ομάδα – θαύμα, οι νέοι της οποίας βρέθηκαν για αρκετές μέρες πριν λίγο καιρό στις προπονητικές εγκαταστάσεις της Skoda Ξάνθη για προετοιμασία και μάλιστα έδωσαν φιλικό και στην Αλεξανδρούπολη με τον Εθνικό. Όπως είχαμε αποκαλύψει τότε, οι ιθύνοντες της ομάδας θεωρούν εξαιρετικές τις εγκαταστάσεις της Ξάνθης και έχουν προτείνει να έρθει και η μεγάλη ομάδα σε επόμενες διακοπές του βουλγαρικού πρωταθλήματος για προετοιμασία.

Είναι τέτοια η δημοσιότητα που πήρε η Λουντογκόρετς από το διπλό που πέτυχε επί της Λάτσιο, που πριν λίγο έκανε ολόκληρο αφιέρωμα στην ομάδα ο ΑΝΤ1 που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης για την χώρα μας. Μάλιστα, σε αυτό μίλησε και ο Ιβάν Μίτεφ, ο εξαιρετικά αγαπητός πρώην παίκτης αλλά και σκάουτερ της SKoda, ο οποίος μάλιστα κάθισε και σε πάγκους ομάδων της ΕΠΣ Ξάνθης. 

“Νομίζω ότι η πορεία της είναι αναμενόμενη. Κάνει σταθερά βήματα, την ώρα που οι άλλες ομάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο επιχειρηματίας που την έχει χρηματοδοτεί έχει επενδύσει και επενδύει πολλά χρήματα και θεωρώ ότι δεν θα είναι μια αστραπή, αλλά θα έχει διάρκεια. Είναι μια ομάδα που παίζει ένα σύγχρονο μοντέρνο ποδόσφαιρο”, σχολίασε ο Μίτεφ στον ΑΝΤ1.

Η Λουντογκόριε ιδρύθηκε στις 18 Ιουνίου του 2001 και πρόκειται για μια βουλγαρική επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα την πόλη Ράζγκραντ που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας. Το 2002 ο σύλλογος μετονομάστηκε σε Ραζγκράντ 2000 λόγω συγχώνευσης με την ομώνυμη ερασιτεχνική ομάδα και κέρδισε έτσι μερικές κατηγορίες, όμως, δεν είχε το μπάτζετ για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. πήρε τελικά την πολυπόθητη άνοδο στην τρίτη κατηγορία τη σεζόν 2005-06, ενώ την αγωνιστική περίοδο 2009-10 ανέβηκε στην δεύτερη κατηγορία.

Το 2010, ο σύλλογος απέκτησε την άδεια της διαλυμένης από το 2006, ομάδας που λεγόταν Λουντογκόρετς Ράζγκραντ. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς προπονητής ανέλαβε ο Ιβάιλο Πέτεφ και τον Σεπτέμβριο ο σύλλογος αγοράστηκε από τον επιχειρηματία Κιρίλ Ντομουσίεφ ώστε να τον κάνει μεγάλο. Η εξαγορά έγινε αμέσως μετά από μια αναταραχή των προσφορών για παίκτες υψηλού προφίλ και στις 28 Μαΐου του 2011, η Λουντογκόρετς προβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου στην μεγαλύτερη κατηγορία της Βουλγαρίας.

Ήδη κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια μετά τον προβιβασμό της στην πρώτη κατηγορία, να κερδίσει δύο φορές το πρωτάθλημα και να κάνει ένα νταμπλ στην Βουλγαρία, γεμίζοντας με υπερηφάνεια τους μόλις 33.000 κατοίκους της πόλης όπου έχει την έδρα της.

Τα άλλα αποτελέσματα

Κατά τα άλλα, βήμα πρόκρισης στην φάση των 16 του Europa League πέρα από την Λουντογκόρετς έκαναν οι Γιουβέντους, Φιορεντίνα, Βαλένθια, Ντνίπρο και ΑΖ. Οι αναμετρήσεις Ανζί – Γκενκ και Τσορνομόρετς Οντέσα – Λιόν ολοκληρώθηκαν ισόπαλες με 0-0. Είχε ακόμα “επικό” πέρασμα από την Ολλανδία για την Σάλτσμπουργκ, που νίκησε 3-0 τον Αγιαξ. Τέλος,  μεγάλη νίκη με 2-0 πήρε η Βαλένθια επί της Ντινάμο Κιέβου στην ουδέτερη Λευκωσία (λόγω των επεισοδίων στην Ουκρανία).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αγώνων της Πέμπτης (20/2) για την φάση των 32 του Europa League:
Ανζί – Γκενκ 0-0
Γιουβέντους – Τραμπζονσπόρ 2-0 (16′ Οσβάλντο, 90’+4′ Πογκμπά)
Εσμπιεργκ – Φιορεντίνα 1-3 (10′ Πούσιτς – 9′ Μάτρι, 15′ Ιλιτσιτς, 37′ πέν. Ακουιλάνι)
Ντνίπρο – Τότεναμ 1-0 (81′ πέν. Κονοπλιάνκα)
Σλόβαν Λίμπερετς – ΑΖ Αλκμααρ 0-1 (89′ Βιεργκέβερ)
Ντιναμό Κιέβου – Βαλένθια 0-2 (79′ Βάργκας, 90’+1′ Φεγκουλί)
ΠΑΟΚ – Μπενφίκα 0-1 (59′ Λίμα)
Αγιαξ-Σάλτσμπουργκ 0-3
Βικτόρια Πλζεν-Σαχτάρ Ντόνετσκ 1-1
Λάτσιο-Λουτντογκόρετς 0-1
Μακάμπι Τελ Αβίβ-Βασιλεία 0-0
Μαρίτιμο-Σεβίλλη 2-2
Μπέτις-Ρούμπιν Καζάν 1-1
Πόρτο-Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 2-2
Σουόνσι-Νάπολι 0-0