Σοβαρό χημικό ατύχημα στο κέντρο της Ξάνθης! Συναγερμός των αρχών!

Από θαύμα δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, από το σοβαρό χημικό ατύχημα που σημειώθηκε στην είσοδο της οικοδομής της πρώην ΜΕΞ, που στεγάζει το ΙΓΜΕ, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες υπηρεσίες και γραφεία, στην οδό Μπρωκούμη στην Ξάνθη.

Μπροστά στην είσοδο της οικοδομής, έπεσε, από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, μισό κιλό υδράργυρος από μηχάνημα που μεταφερόταν σε εργαστήριο του Πολυτεχνείου της Ξάνθης, που στεγάζεται στην ίδια οικοδομή.

Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από 9 μέρες και μόλις στις 3:30 μ.μ. της Παρασκευής ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έθεσε τις αρμόδιες αρχές σε συναγερμό. Ο χώρος αποκλείστηκε από την Αστυνομία, ενώ ισχυρές δυνάμει της Πυροσβεστικής περικύκλωσαν το τετράγωνο. Επι τόπου, βρέθηκαν σε λίγα λεπτά ο Περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής μαζί με το Διοικητή της ΠΥ Ξάνθης. Επίσης ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας, ο Προϊστάμενος της αντίστοιχης υπηρεσίας της ΠΕ Ξάνθης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης (που κατά σύμπτωση ήταν στην περιοχή, ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας και φορείς του Πανεπιστημίου. Ο Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Παντελής Μπότσαρης βρίσκεται στο εξωτερικό και ειδοποιήθηκε για τις αναγκαίες ενέργειες.

Ευθύνες για σοβαρή αμέλεια και λάθος χειρισμούς

Σε δηλώσεις του ο Εκτελειστικός Διευθυντής της ΑΜΘ Κωστής Κατσιμίγας έκανε λόγο για σοβαρά λάθη στο χειρισμό του θέματος καθώς η καθυστέρηση ενημέρωσης θα μπορούσε να είναι εγκληματική. Όπως είπε ο υδράργυρος συνιστά ένα από τα πιο επικίνδυνα στοιχεία, η διαρροή του συνιστά μείζονα χημικό ατύχημα για το οποίο απαιτείται ειδικός χειρισμός.

‘Όπως σημείωσε, από τις αρχές έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, η Πυροσβεστική έχει σκεπάσει με θειάφι την επίμαχη περιοχή και η απομάκρυνση του υδραργύρου πρέπει να γίνει από ειδικό συνεργείο, το οποίο επιβαρύνει τον  ρυπαίνοντα και που αναμένεται μετά από ώρες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες συνίστανται κυρίως σε δύσπνοιες και λιποθυμίες σύμφωνα με τον Κ. Κατσιμίγα αλλά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν αντίστοιχα περιστατικά στο νοσοκομείο της Ξάνθης, μάλλον εκτιμάται ως θαύμα, αφού η ποσότητα του υδραργύρου –που θεωρείται τεράστια- έπεσε σχετικά κοντά στην είσοδο της πολυσύχναστης οικοδομής.

 

Πηγή:  http://www.xanthipress.gr