Επιστολή του πατέρα Κασαμπαλή με πολλά καρφιά και αποκαλύψεις

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Ζαχαρίας Μπαλτζής

–  Ο Θανάσης Κασαμπαλής, πατέρας του πασαδόρου του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Σταύρου Κασαμπαλή και παλιά μεγάλη δόξα του Εθνικού, με προσφορά ως παίκτης και ως προπονητής στην ομάδα, έστειλε στην ιστοσελίδα volleynews  την παρακάτω επιστολή, με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τον παραγκωνισμό του γιου του Σταύρου από την ομάδα του Εθνικού.

 

Η επιστολή τιτλοφορείται “το μοντέλο της προώθησης των “δικών μας παιδιών” του Εθνικού” και ήδη προκαλεί πολλές συζητήσεις μεταξύ όλων των ανθρώπων του βόλεϊ στην “βολεομάνα” Αλεξανδρούπολη. Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Στις 23-12-2013 το ΤΑΑ του Εθνικού Αλεξ/πολης έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση σχετικά με την υπόθεση του αθλητή της ομάδας και γιού μου Σταύρου Κασαμπαλή. 

Η ανακοίνωση μιλούσε για όνειρα, δράκους και παραμύθια και με αναγκάζει να πάρω θέση- με κίνδυνο να θεωρηθώ, αν μη τι άλλο, εμπαθής- παραθέτοντας αντικειμενικές καταστάσεις, γεγονότα και προβληματισμούς για έναν και μόνο λόγο. Γιατί θίγεται το παιδί μου από λάθος χειρισμούς των υπευθύνων, αλλά και έμμεσα ο σύλλογός μου στον οποίο ανήκει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου.  

Ο Εθνικός τον Δεκέμβριο προχώρησε σε μεταγραφή άλλου πασαδόρου στη θέση του Σταύρου. Έλαβα γνώση του τετελεσμένου πλέον γεγονότος από την ιστοσελίδα σας. Θα αφήσω ασχολίαστη την άκρως αντισυναδελφική συμπεριφορά προς το πρόσωπό μου, καθώς αγνοήθηκε η προπονητική μου ιδιότητα εξ αιτίας της οποίας θα μπορούσα να κατανοήσω κάποια πράγματα και να βοηθήσω. Αδυνατώ όμως να παραβλέψω τον άκρως αντιπαιδαγωγικό τρόπο αυτής της ανακοίνωσης, λίγο πριν τον αγώνα με την Κηφισιά σε ένα 18χρονο έφηβο αθλητή που μέχρι τώρα μόνο συγχαρητήρια παίρνει καθημερινά για την εν γένει πορεία και απόδοσή του, αλλά κυρίως για τον χαρακτήρα του, την εργατικότητα, την αφοσίωση, την αγάπη του και την προσφορά του στο άθλημα και τον σύλλογο. 

Η πρώτη δημοσίευση περί μεταγραφής έγινε στην ιστοσελίδα του volleynews: «Κυριακή 15-12-2013: Ο Αγγελόπουλος έκλεισε στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης». Σεβόμενοι την απόφαση του συλλόγου αφήσαμε ένα εύλογο διάστημα για να δούμε στην πράξη τις επιπτώσεις της στο Σταύρο. 

Με την άφιξη του νέου πασαδόρου (αυτονόητο ότι δεν υπάρχει προσωπικό θέμα με το παιδί), υποβαθμίστηκε ο ρόλος και των δυο, μιας και μοιράστηκε ο χρόνος προπόνησης. Τη μεγαλύτερη όμως πίκρα την πήρε ο Σταύρος, όταν έμεινε εκτός δωδεκάδας στο σπουδαιότερο από κάθε άποψη εντός έδρας αγώνα με τον Ολυμπιακό που τον παρακολούθησε ως θεατής από την κερκίδα. Πώς εξηγείς σε ένα παιδί που έχει δώσει την ψυχή του, αλλά και έχει δείξει πολύ καλά δείγματα απόδοσης στη μέχρι τώρα πορεία του, ότι όσα έκανε δεν ήταν ικανά να τον κρατήσουν στην ομάδα; Αυτός είναι ο λόγος που τον ανάγκασε να θέλει να φύγει από την ομάδα. 

Στο μεταξύ μόλις γνωστοποιήθηκε το γεγονός, του έγινε πρόταση από άλλη ομάδα για συνεργασία μέχρι του τέλους της σεζόν. Πιστεύουμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία από την οποία θα ωφεληθούν και το παιδί αλλά και ο σύλλογος. Η απάντηση του συλλόγου ήταν αρνητική!!! Κατανοώντας ότι το περιβάλλον δεν είναι πλέον υγιές για το παιδί, αποφασίσαμε να τον στηρίξουμε στην απόφασή του, παρά τις εγγενείς οικογενειακές δυσκολίες. 

Ο Σταύρος έχει χάσει πολύτιμο χρόνο, περίπου 20 μήνες. Πέρυσι ήταν τελειόφοιτος Λυκείου με ότι αυτό συνεπάγεται, αλλά δεν έχασε ούτε μια προπόνηση. Λόγω όμως του δεύτερου πασαδόρου της περσινής χρονιάς (που χρησιμοποιήθηκε συνολικά 1-2 σετ σε ολόκληρο το πρωτάθλημα), έκανε προπόνηση μόνο στο σέρβις, στην άμυνα και στο μπλοκ. Έτσι μετά την προπόνηση του Εθνικού, συμμετείχε και στην προπόνηση της ΓΕΑ για να προπονηθεί ως πασαδόρος!!! 

Φέτος στην αρχή της σεζόν ο προπονητής του ζήτησε αν θέλει να αναλάβει τις υποχρεώσεις του δεύτερου πασαδόρου. Του είπε μάλιστα «να το σκεφτεί καλά πριν απαντήσει». Ο Σταύρος ήταν παραπάνω από συνεπής στις εν λόγω υποχρεώσεις του. Παρ’ όλα αυτά η χρησιμοποίησή του από την ομάδα ήταν κυρίως σε προπόνηση και με μικρή συμμετοχή σε αγώνες. Σε όποια κρίσιμα σημεία μπήκε για λίγο (συνήθως στο 23 όταν χάναμε), βοήθησε να μην χαθούν τα σετ όπως και έγινε και με την Παναχαϊκή. Ο αγώνας με την ΑΕΚ του έδωσε την ευκαιρία που περίμενε για να δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και στα δύσκολα, κάτι που ήταν ευχάριστη έκπληξη όπως εισπράξαμε από τους περισσότερους. Δημιούργησε όμως όπως φάνηκε πονοκέφαλο σε κάποιους άλλους που δεν το περίμεναν γιατί χαλούσε τα ήδη δρομολογημένα σχέδιά τους. Ειδικά από την ΑΕΚ και μετά, ο Σταύρος ήταν στην αφάνεια και δεν έπαιξε ούτε στα πιο εύκολα παιχνίδια. Γιατί άραγε; Μήπως για να μη φανεί άλλο και για να είναι δικαιολογημένη η μελλοντική επιλογή της μεταγραφής; Σκέφτηκε κανείς που θα ήταν βαθμολογικά ο Εθνικός, αν χάναμε εκείνο το παιχνίδι;

Από δω και μπρος παρακολουθώντας ο Σταύρος έναν ακόμη αγώνα (με τον Άρη) από την κερκίδα έχει περάσει πλέον στα «αχρείαστα» της ομάδας, μένοντας πίσω όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και προπονητικά. Μέχρι το τέλος της περιόδου λοιπόν συμπληρώνονται 2 ολόκληρα χρόνια υπολειτουργίας του ως πασαδόρου. 

Ο Εθνικός έχει κάθε δικαίωμα να κάνει τον προγραμματισμό του για την ομάδα και να βάζει τον Σταύρο στα πλάνα του για του χρόνου που κατά τα λεγόμενα θα σταματήσει ο Άκης. Εμείς άραγε γιατί να μην έχουμε το δικαίωμα να προγραμματίσουμε το μέλλον του Σταύρου τη στιγμή που δεν αθέτησε αυτός το λόγο του ή τις υποχρεώσεις του; Την πολύπλευρη ζημιά που έχει προξενήσει όλη αυτή η κατάσταση στον αθλητή αλλά κυρίως στην ψυχολογία του ποιος θα την επωμιστεί; Ποια ομάδα θα είχε τον βασικό πασαδόρο της Εθνικής παίδων και εφήβων στις τάξεις της και θα τον πετούσε στην άκρη, αλλά και με τέτοιο απρεπή τρόπο; Απίστευτο! Μήπως θα έπρεπε να βοηθήσει και η Ομοσπονδία αν ενδιαφέρεται για την εξέλιξη των ταλαντούχων αθλητών που στελεχώνουν τις Εθνικές της ομάδες; 

Η κατάσταση στην Αλεξ/πολη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί όταν σβήσει ο απόηχος του πρωταθλήματος (και εύχομαι ολόψυχα να το πάρει η ομάδα) θα δούμε πόσο γυμνός είναι ο Βασιλιάς. «Το όνειρο δεν θα το καταστρέψει κανείς» δήλωσε ο πρόεδρος στην ανακοίνωση του ΤΑΑ. Ας μη το μετατρέψουν οι υπεύθυνοι με λάθος χειρισμούς σε εφιάλτη. Το δόγμα των «δικών μας παιδιών» που προέβαλε προς τα έξω ο Εθνικός, αρχίζει να φθίνει. Και όχι μόνο εξ αιτίας της συμπεριφοράς απέναντι στο Σταύρο. Κοιτάξτε τι ευκαιρίες συμμετοχής δόθηκαν και στα άλλα νέα παιδιά και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. 

Το πλεονέκτημα του Εθνικού απέναντι στις άλλες ομάδες ήταν ότι ο βασικός κορμός του αποτελούνταν από ντόπια παιδιά. Αν κάποιοι ονειρεύονται πρωταθλήματα με μισθοφόρους δεν θ’ αργήσει η ομάδα να καταλήξει εκεί που κατέληξαν τόσες άλλες πριν. Παραδείγματα έχουμε και στη γειτονιά μας. Ακόμη και αν βρεθούν χρήματα για μεταγραφές, καλό είναι να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στα αναπτυξιακά του συλλόγου. Ο Εθνικός ούτως ή άλλως έχει και μια άλλη ίσως παγκόσμια αρνητική ιδιαιτερότητα χωρίς να έχει ιδρώσει το αυτί κανενός μέχρι τώρα. Έχοντας το μονοπώλιο των αγοριών στην πόλη, οι ακαδημίες του έχουν ίσως περί τα 15-20 άτομα!!! Το όφελος θα είναι πολλαπλάσιο για μια επαρχιακή πόλη που θα έρχεται στο γήπεδο για να χειροκροτεί τα δικά της παιδιά. Απρόσωπες και κυρίως ακριβές ομάδες δεν ευδοκιμούν για πολύ σε εδάφη σαν τα δικά μας!!! 

Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για άτομα που δεν έχουν ρίζες ή στο σύλλογο ή και στο βόλεϊ και μέχρι χθες δεν ήξεραν που είναι η πόρτα του γηπέδου ή τι χρώμα έχει η μπάλα. Ποιός θα τους αποδώσει άραγε ευθύνες για τις μακροπρόθεσμες ζημιές που θα αφήσουν πίσω τους μετά από κάποια χρόνια έτσι όπως λειτουργούν οι σύλλογοι; 

Τέλος προβληματίζομαι. Αν η ομάδα χρειαζόταν όντως πασαδόρο γιατί δεν πήρε έναν ικανό να αντικαταστήσει επάξια τον ομολογουμένως εξαίρετο Άκη Σιδηρόπουλο (που αδικήθηκε κατάφορα όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω συγκυριών και από την Εθνική ομάδα), ώστε να εξασφαλιστεί η πορεία προς το πρωτάθλημα; Αν πάλι επέλεξε πασαδόρο με προοπτική σε βάθος χρόνου, γιατί δεν ασχολήθηκε ο προπονητής με τον αθλητή που είχε στη διάθεσή του από πέρυσι και όχι μόνο… Από την αρχή της χρονιάς δεν έκανε ούτε μια ειδική-ατομική προπόνηση στο Σταύρο παρά μόνο όταν ήρθε η μεταγραφή; Σημειωτέον ότι ο Σταύρος ήταν και ανέξοδος για την ομάδα.

Η ανακοίνωση του ΤΑΑ στις 23-12-2013 μεταξύ άλλων έγραφε: Ο νεαρός Σταύρος Κασαμπαλής εξακολουθεί να είναι κεφάλαιο του Συλλόγου… και πιστεύει στις ικανότητες του αθλητή… και ότι ουδέποτε ο Σταύρος Κασαμπαλής δεν τέθηκε εκτός ομάδας από τους προπονητές και πολύ περισσότερο από τη διοίκηση… 

Πως ακριβώς έδειξε το ΤΑΑ στο Σταύρο ότι είναι κεφάλαιο και τον υπολογίζει; Εκτός αν εννοούν ότι είναι περιουσιακό τους στοιχείο προς πώληση. Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς θα θεωρηθώ εμπαθής. Άλλες ομάδες όταν κρίνουν και δείχνουν έμπρακτα ότι δεν χρειάζονται κάποιον αθλητή, τον δίνουν δανεικό σε άλλη ομάδα. Δεν τον απορρίπτουν στέλνοντάς τον στην κερκίδα. Δεν είναι οι αθλητές άψυχα αντικείμενα που τα βάζουμε σε μια άκρη και όταν αλλάξουμε γνώμη τα φέρνουμε στο προσκήνιο και όλα καλά! Όσο για το αν ο Σταύρος τέθηκε εκτός ομάδας, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Ναι τέθηκε εκτός ομάδας. Τι άλλο έπρεπε να γίνει; Να του απαγορευθεί η είσοδος στο γήπεδο; 

Με εκτίμηση 

Θανάσης Κασαμπαλής