Όταν έπιασε θρακιώτης αθλητής τον Σταυρό στον Κεράτειο Κόλπο της Κωνσταντινούπολης!!

Γράφει η Βερόνικα Ευθυμίου

–  “Μετά τήν Ἀπόλυσιν, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, περιστοιχούμενος ὑπό τῶν Σεβ. Ἀρχιερέων καί τῶν κωδώνων κρουομένων χαρμοσύνως μετέβη ἐν πομπῇ εἰς τήν ἀποβάθραν τοῦ Φαναρίου, ἐκ τῆς ὁποίας προέστη τῆς τελετῆς τῆς Καταδύσεως τοῦ Τιμίου Σταυροῦ εἰς τόν Κεράτειον καί ηὐλόγησε τό συγκεντρωθέν πλῆθος τῶν πιστῶν. Τόν Σταυρόν ἀνέσυρεν ἐκ τῆς θαλάσσης ὁ Ἐντιμ. κ. Λουκᾶς Κοκκίνης, ἐξ Ἀλεξανδρουπόλεως, εἰς ὅν ὁ Πατριάρχης ἀπένειμεν ἐπιστήθιον χρυσοῦν σταυρόν εἰς εὐλογίαν, ὡς καί ἐνθύμια εἰς τούς ὑπολοίπους κολυμβητάς”. 

Αυτά ανέφερε το περσινό δελτίο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον λαμπρό εορτασμό των Θεοφανίων στην Κωνσταντινούπολη. Ο Λουκάς Κοκκίνης δεν είναι όμως μόνο Θρακιώτης, καταγόμενος συγκεκριμένα από το γραφικό ψαροχώρι της Μάκρης, έστω και αν ο ίδιος στο facebook αναφέρει ως τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε την Θεσσαλονίκη (το Πατριαρχείο είχε προτιμήσει να αναδείξει την θρακιώτικη καταγωγή του). Ο Κοκκίνης είναι και πρωταθλητής του τάεκβοντό.

Τέτοια μέρα πέρθσι λοιπόν ο 22χρονος τότε αθλητής των πολεμικών τεχνών αναδείχθηκε πιο γρήγορος από οποιονδήποτε άλλον έπεσε τα παγωμένα νερά του Βοσπόρου για να πιάσει τον Σταυρό, κατά την τελετή καθαγιασμού των υδάτων που τελέστηκε το πρωί της Κυριακής των Φώτων χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο νεαρός θρακιώτης αθλητής πήρε την ευχή του Πατριάρχη που του πέρασε στο λαιμό έναν σταυρό ως δώρο και σύμβολο ανάμνησης της μεγάλης στιγμής.

Έναν χρόνο μετά, λοιπόν, οι φίλοι του Λουκά δεν ξέχασαν τη στιγμή και ξεκίνησαν τα σχόλια κάτω από την συγκεκριμένη φωτογραφία στο facebook. “Πέρασε κιόλας ένας χρόνος χωρίς να το καταλάβουμε”, λέει ένας. “Τι έγινε, θυμηθήκαμε τα παλιά;” (όσο μπορούν να θεωρούνται παλιά τα… περσινά), λέει μια άλλη κοπέλα. Και ένας τρίτος προσθέτει: “Αϊντε αγορίνα μου, και φέτος σου εύχομαι”. Μάλιστα, στο τελευταίο σχόλιο ο Λουκάς απάντησε: “Σε ευχαριστώ πολύ αλλά φέτος εδώ στο χωριό ό,τι είναι να γίνει θα γίνει”.

Απόντος λοιπόν του περσινού νικητή, διαβάζουμε στο φετινό δελτίο Τύπου του Πατριαρχείου ότι “αρκετοί ήταν και φέτος οι νέοι που βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Κερατίου για να πιάσουν τον σταυρό τον οποίο ανέσυρε ο κ. Γιώργος Αλεξανδρίδης από την Πτολεμαϊδα”. Την τελετή των Φώτων παρακολούθησαν όπως κάθε χρόνο πολλοί πιστοί και ανάμεσα τους πολλοί ήταν Θρακιώτες, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω ασθένειας τον Σταυρό δεν έριξε ο Πατριάρχης. Όλα πάντως στην Πόλη επισκιάστηκαν από την τιμή που επιφυλάχθηκε στον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την προσφορά του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Πέρυσι, για να βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και να παραστεί στην εκεί τελετή για τα Θεοφάνια, ο Λουκάς Κοκκίνης απαρνήθηκε την αγαπημένη του ομάδα, τον ΠΑΟΚ, που αγωνίζονταν στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος και πρεμιέρα για το 2013 στην Θράκη. Φέτος είναι αλήθεια ότι δεν ξέρουμε τι έκανε, δεδομένου ότι η μοίρα τα έφερε να ξαναπαίζει ο ΠΑΟΚ στην Θράκη στην πρεμιέρα του 2014, αυτή τη φορά όμως στην Ξάνθη. Πάντως η αγαπημένη του ομάδα ξεκίνησε με το δεξί τις φετινές της υποχρεώσεις.

Από εκεί και πέρα, για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τον σταυρό στο Πόρτο Λάγος έπιασε o 23χρονος Χαράλαμπος Κυριακίδης, στον Κόσσυνθο της Ξάνθης ο στρατιωτικός Αλέξανδρος Δεληπαλτάς και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο 15χρονος Γιάννης Ιακωβάκης.