Μάντζιος: «O γιος μου έχει γίνει Πανθρακικός! Θέλω καλύτερη πορεία το 2014»

Ανταπόκριση από Κομοτηνή: Δημήτρης Μπακιρτζής

–  Ευχαριστημένος από τα όσα έχει πετύχει φέτος ο Πανθρακικός είναι ο Άκης Μάντζιος και ελπίζει σε καλύτερη συνέχεια τη νέα χρονιά. Ο 44χρονος προπονητής έκανε στην κάμερα της Nova έναν απολογισμό για το 2013, έχοντας εργαστεί σε Πανιώνιο, Κέρκυρα και Πανθρακικό. Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μάντζιου:

Το 2013 ολοκληρώνεται. Πως κύλησε;

«Θεωρώ πως ήταν μια δύσκολη χρονιά. Εμένα με βρήκε στην Κέρκυρα, σε μια δύσκολη καμπή για την ομάδα με πάρα πολλά προβλήματα και μετέπειτα στον Πανθρακικό, όπου δουλέψαμε πολύ το καλοκαίρι, ώστε να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική ομάδα. Μέχρι στιγμής δικαιώνεται ο προγραμματισμός που κάναμε».

Τι κρατάτε και τι αφήνετε από το 2013;

«Πρέπει να κρατήσω και τις καλές και τις κακές στιγμές, διότι όλες οι στιγμές σε κάνουν καλύτερο και σοφότερο. Είναι αυτό που λέμε, οι εμπειρίες της ζωής! Κρατάω φυσικά την καλή πορεία που έχω με τον Πανθρακικό και ευελπιστώ σε ανάλογη συνέχεια και στο 2014».

Ηταν η χρονιά της καθιέρωσης για τον προπονητή Μάντζιου στη Superleague;

«Ναι, ήταν μια καλή χρονιά. Στο ξεκίνημα με τον Πανιώνιο πετύχαμε το στόχο μας, με την Κέρκυρα τα πράγματα ήταν δύσκολα, όμως έγινε μια καλή και τίμια προσπάθεια και για τη συνέχεια με τον Πανθρακικό, τα είπαμε. Προσωπικά, όντως, ήταν μια κρίσιμη χρονιά για μένα, ως νέος προπονητής».

Τι είναι πιο δύσκολο να είσαι ποδοσφαιριστής ή προπονητής;

«Σίγουρα το επάγγελμα του προπονητή είναι πολύ πιο δύσκολο, διότι έχεις να κάνεις πολλά πράγματα, να διαχειριστείς καταστάσεις και χαρακτήρες, ενώ ως ποδοσφαιριστής, έχεις απλά να διαχειριστείς μόνο τον εαυτό σου».

Αισθάνεσαι πως ο Πανθρακικός είναι ένα στοίχημα που το κερδίζεις; Θυμόμαστε τις δυσοίωνες προβλέψεις του καλοκαιριού οι οποίες έκαναν λόγο για υποβιβασμό της ομάδας…

«Πράγματι, στο ξεκίνημα οι περισσότεροι μας θεωρούσαν από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό. Εγώ όμως δεν το είδα έτσι, ούτε το φοβήθηκα. Πιστεύω πως εφόσον έχεις τα εχέγγυα για να δουλέψεις, θα δικαιωθείς. Και αυτό το πρώτο εξάμηνο η πορεία της ομάδας αποτελεί δικαίωση».

Το 2014 τι περιμένεις να σου φέρει;

«Να τελειώσω καλά με την ομάδα του Πανθρακικού τη χρονιά, να πετύχουμε το στόχο της σωτηρίας και από εκεί και πέρα ανάλογη και καλύτερη πορεία».

Οι δύο σου μεγάλες αγάπες ο Πανιώνιος και ο Αρης, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη καμπή;

«Σε ότι αφορά τον Πανιώνιο τα πράγματα είναι δύσκολα στον διοικητικό τομέα. Εζησα την κατάσταση αυτή για ένα εξάμηνο σαν προπονητής και ξέρω για τι μιλάω. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια απ΄ όλους. Το ίδιο ισχύει και για τον Αρη. Και οι δύο αυτές ομάδες δεν αξίζουν αυτά που περνούν. Πρέπει να έχουν άλλους στόχους».

Το καλοκαίρι θα βρει την Εθνική μας ομάδα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Πως περιμένεις τη στιγμή;

«Θα ήθελα να δω από κοντά, αν μου δοθεί η δυνατότητα, την προσπάθεια της Εθνικής. Ημουν σίγουρος ότι θα κατάφερνε να ταξιδέψει ως εκεί, διότι αυτή η ομάδα έχει χαρακτήρα, όντας υπολογίσιμη σε όλους. Ο κ. Σάντος είναι ένας μεγάλος και πανέξυπνος προπονητής, έχει καταφέρει να δώσει ταυτότητα στην Εθνική και εύχομαι τα καλύτερα στο Μουντιάλ».

Σημαίνουν κάτι οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για σένα;

«Πρέπει να κρατάμε τη θετική αύρα που εκπέμπουν αυτές οι ημέρες. Εύχομαι σε όλους να ξεκουραστούν και να περάσουν καλά, διότι όλοι αφήνουμε τις δουλειές στην άκρη, δίνοντας βαρύτητα στην οικογένεια».

Γιορτές αφιερωμένες στο γιο σου;

«Φυσικά! Είμαστε στη Κομοτηνή μαζί, όλη η οικογένεια και ο Μάριος δηλώνει Πανθρακικός!»

Όχι Πανιώνιος;

«Και Πανιώνιος, αλλά αν τον ρωτήσεις θα απαντήσει Πανθρακικός!».