Αποκλειστικό: Σκέψεις να μην ταξιδέψει στην Λευκορωσία ο Εθνικός για το Challenge Cup

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Ζαχαρίας Μπαλτζής

–  Το βράδυ της Τετάρτης ξεκαθαρίζει οριστικά ότι η Κομουνανλικ Γκροντνο από την Λευκορωσία θα είναι η αντίπαλος του Εθνικού Αλεξανδρούπολης στον τρίτο γύρο του Challenge Cup (νίκησε με 3-1 την Απελντορν μέσα στην Ολλανδία και πρέπει να γίνουν πράγματα και θαύματα για να αποκλειστεί), ωστόσο κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι η ομάδα του Έβρου θα ταξιδέψει στην Λευκορωσία για τον αγώνα, που έχει προγραμματιστεί στις 18 Δεκεμβρίου.

 

Ωστόσο οι σκέψεις να μην πραγματοποιηθεί το ταξίδι του Εθνικού στην Λευκορωσία δεν έχουν σχέση, ούτε αποτελούν αντίστοιχη περίπτωση με την ματαίωση του ταξιδιού του Ρεθύμνου στην Νορβηγία, για την ίδια διοργάνωση των γυναικών. Η αποστολή της κρητικής ομάδας θα έφευγε την Δευτέρα για τη Νορβηγία, αλλά τελικά το ταξίδι δεν έγινε για οικονομικούς λόγους, αν και είχε έρθει και είχε αγωνιστεί η Stod Volley στο Ρέθυμνο μερικές μέρες πριν, χάνοντας μάλιστα με 3-2 από την ελληνική ομάδα. Η διοίκηση του Ρεθύμνου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε ότι δεν είχε την παραμικρή στήριξη από την τοπική κοινωνία και τους επιχειρηματίες της Κρήτης, ματαιώνοντας για οικονομικούς λόγους την αποστολή στη Νορβηγία που θα κόστιζε περίπου 15.000 ευρώ. Ωστόσο, η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της νορβηγικής ομάδας που επωμίσθηκε το κόστος ενός ταξιδιού στην Κρήτη που δεν είχε τελικά αντίκρυσμα, με αποτέλεσμα να γίνει καταγγελία στην CEV που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχει ως αποτέλεσμα την τιμωρία του ΟΠΕΡ με τριετή αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά κύπελλα, αλλά και βαρύ πρόστιμο που μπορεί να φτάσει και τις 20.000 ευρώ.

Η απόφαση της διοίκησης του ΟΠΕΡ για ματαίωση του ταξιδιού αποτελεί πλήγμα για το γόητρο του ελληνικού βόλεϊ και δείχνει την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ομάδες. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο φιναλίστ των περσινών τελικών Παμβοχαϊκός δεν δήλωσε συμμετοχή στο Championss League, ενώ ανεπηρέαστος δεν είναι και ο Εθνικός, που μετά το δύσκολο και αρκετά κοστοβόρο ταξίδι του περασμένου μήνα στην Πολωνία για το παιχνίδι με την Σκρα Μπελχάτοφ, θα κληθεί μέσα στον Δεκέμβριο να παίξει άλλους δύο ευρωπαϊκούς αγώνες σε ακόμα πιο δύσκολο προορισμό, όπως μπορεί να επιβεβαιώσει και ο αντίπαλός του στο ντέρμπι της Δευτέρας για την Volley League Φοίνικας Σύρου (χρειάστηκε πρόσφατα να πάει στην Λευκορωσία και αυτός για το Challenge Cup, προκειμένου να αντιμετωπίσει την Σαχτιόρ Σολιγκόρσκ). Ωστόσο μια αλήθεια είναι ότι όσο είναι το κόστος για τις ελληνικές ομάδες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, άλλο τόσο είναι και για τις ξένες να έρθουν στην Ελλάδα – και ως γνωστόν η οικονομική κρίση δεν έχει σύνορα.

Πάνω σε αυτήν την λογική λοιπόν, στην Αλεξανδρούπολη έχει πέσει εδώ και αρκετές μέρες η ιδέα να προταθεί στην Γκρόντνο, εφόσον φυσικά περάσει και τυπικά το εμπόδιο της  ολλανδικής Άπελντορν, να διεξαχθούν και τα δύο παιχνίδια στην Αλεξανδρούπολη και έτσι να μην χρειαστεί να ταξιδέψει ο Εθνικός στην Λευκορωσία. Κάτι τέτοιο το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία CEV (μόλις πέρσι άλλωστε, για την συγκεκριμένη διοργάνωση, ο Φοίνικας έπαιξε δύο φορές στην Ερμούπολη με την ελβετική Νάελελς). Ωστόσο για να διεξαχθούν και τα δύο παιχνίδια στην Ελλάδα, πρέπει να πληρείται μία βασική προϋπόθεση: να συμφωνήσουν σε αυτό και οι δύο ομάδες. Για να επιτευχθεί η συμφωνία ωστόσο, δεν αρκεί μόνο να υπάρχει η πρόθεση και να γίνει η πρόταση από τον Εθνικό, αλλά αυτή να συνοδεύεται και από παροχές και πλεονεκτήματα που θα κάνουν την λευκορωσική ομάδα να συναινέσει. Το ταξίδι από την Λευκορωσία στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο, απευθείας πτήσεις δεν υπάρχουν (παρά μονάχα μέσω Κωνσταντινούπολης) και το κόστος γίνεται εξαιρετικά μεγάλο.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, οι διοικούντες του Εθνικού σκέφτονται πολύ σοβαρά να προτείνουν στην ομάδα της Λευκορωσίας να συναινέσει να διεξαχθούν και τα δύο παιχνίδια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο κλειστό της Αλεξανδρούπολης. Για να τους δελεάσουν να συμφωνήσουν, σκέφτονται μάλιστα να προτείνουν την κάλυψη όλων των εξόδων της μετακίνησής τους στην Ελλάδα, της διαμονής τους σε ξενοδοχείο της περιοχής αλλά και της διατροφής τους. Ουσιαστικά δηλαδή με τον τρόπο αυτό η Γκρόντνο θα ταξιδέψει δωρεάν στην χώρα μας και δεν θα χρειαστεί να υποβληθεί στα έξοδα που απαιτούνται και που με πρόχειρους υπολογισμούς  ξεπερνούν τις 17.000 ευρώ, οπότε μόνο κέρδος μπορεί να έχει. Η μόνη ζημιά που θα έχουν θα είναι τα έσοδα από τα εισιτήρια του αγώνα της Λευκορωσίας, αλλά και αυτό ξεπερνιέται, αφού μπορεί να δοθούν τα έσοδα από τον δεύτερο αγώνα της Αλεξανδρούπολης που θα είναι τυπικά γηπεδούχος η λευκορωσική ομάδα, τα οποία μπορούν να ξεπεράσουν με πρόχειρους υπολογισμούς ακόμα και τις 7.000 ευρώ (αν πχ δεν ισχύσουν οι κάρτες διαρκείας και κληθούν για παράδειγμα μίνιμουμ 500 θεατές να πληρώσουν από ένα ποσό της τάξεως των 12-15 ευρώ για την είσοδό τους στο γήπεδο).

Αν ευδοκιμήσει η πρόταση, ούτε ο Εθνικός θα έχει ζημιά, αν και πιθανότατα να μην έχει και κέρδος. Στην περίπτωση αυτή, τα έξοδα που θα έκανε για να πάει στην Λευκορωσία θα τα δώσει για να φέρει τους Λευκορώσους στην Αλεξανδρούπολη. Θα έχει τα όποια έσοδα από την διεξαγωγή του πρώτου αγώνα, που ούτως ή άλλως θα είχε, κυρίως όμως θα δώσει την δυνατότητα στο κοινό του, το οποίο είναι εκστασιασμένο από την εκπληκτική πορεία της ομάδας και την πρώτη θέση στην οποία φιγουράρει στο πρωτάθλημα, να απολαύσει στον δρόμο για τα Χριστούγεννα όχι μόνο έναν αλλά δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια. Αλλά για να συμβεί αυτό, οφείλουν να πεισθούν πρώτα οι Λευκορώσοι. Κάποιες πρώτες κρούσεις έχουν γίνει, αλλά τυπικά η προσπάθεια και οι όποιες ενέργειες προς την Γκρόντνο και φυσικά την CEV θα γίνουν μετά την οριστικοποίηση ότι αυτοί θα είναι οι αντίπαλοι του Εθνικού στον τρίτο γύρο του Challenge Cup…