Στον αέρα τα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ! Χρωστάει από… πέρυσι στους διαιτητές!! Η στάση του Συνδέσμου Θράκης…

Ανταπόκριση από Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Σοβαρά προβλήματα στην απρόσκοπτη συνέχιση των πρωταθλημάτων της ΕΚΑΣΑΜΑΘ σε όλες τις κατηγορίες (ανδρών, γυναικών, εφήβων, παίδων, νεανίδων και κορασίδων) συνιστά η συνεχιζόμενη καθυστέρηση καταβολής από την Ένωση των εξόδων στους διαιτητές – μέλη του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Θράκης.

Όπως έγινε γνωστό, οι Διαιτητές του Συνδέσμου δεν έχουν αποζημιωθεί για την αγωνιστική περίοδο 2012-2013, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις που δόθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο Ιούνιο η ΕΚΑΣΑΜΑΘ είχε δηλώσει στους διαιτητές στην Αλεξανδρούπολη ότι η Ένωση διαθέτει τα χρήματα και θα τα καταβάλει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά από τρίμηνη καθυστέρηση, στις 22 Σεπτεμβρίου 2013 στις Φέρες υπήρξε η διαβεβαίωση ότι “η ΕΑΣΑΜΑΘ έχει έτοιμα τα χρήματα, αλλά μόνο του 1ου γύρου, και δεν καταλαβαίνει το λόγο που η υπάλληλος της Ένωσης δεν τα καταβάλει”. Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 18 Οκτωβρίου, σε τηλεφωνική επικοινωνία η ΕΚΑΣΑΜΑΘ δήλωσε… άγνοια περί ύπαρξης χρημάτων και ημερομηνίας εξόφλησης των Διαιτητών και ότι θα εξετάσει το θέμα στο Δ.Σ. της Ένωσης. Στο τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες από τους διαιτητές, δηλώθηκε από την Ένωση ότι διέθετε το καλοκαίρι τα χρήματα αλλά τα χρησιμοποίησε για να καλύψει άλλες ανάγκες της και ότι θα καταβάλει κάτι έναντι του (περσινού) 1ου γύρου μέχρι 31 Οκτωβρίου 2013. Στις 3 Νοεμβρίου υπήρξε διαβεβαίωση ότι μέχρι την 8η Νοεμβρίου 2013 θα καταβληθεί το 60% των οφειλομένων του 1ου γύρου, αλλά πέρασε η προθεσμία αυτή και στις 9 Νοεμβρίου στο Διδυμότειχο η ΕΚΑΣΑΜΑΘ σε σχετική ερώτηση μη τήρησης της 8ης Νοεμβρίου 2013 ως ημερομηνίας καταβολής των χρημάτων, απέφυγε να απαντήσει και αντ’ αυτού δήλωσε ότι κάποια στιγμή θα πληρωθούμε.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, σύμφωνα με πληφορίες οι διαιτητές αποφάσισαν παρά τις σκέψεις που υπήρχαν για ομαδική αποχή, να μην πραγματοποιήσουν τελικά κάτι τέτοιο. Σύμφωμα με απόφαση που ελήφθη, από τους διαιτητές του Σ.Δ.Κ. Θράκης, ο Σύνδεσμος δεν θα προβεί με έγγραφό του σε ομαδική αποχή από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των διαιτητών του, όποιος διαιτητής επιθυμεί, “μπορεί να συνεχίσει να διευθύνει αγώνες της ΕΚΑΣΑΜΑΘ” μη γνωρίζοντας όμως πότε και αν θα αποζημιωθεί ενώ όποιος διαιτητής επιθυμεί, “μπορεί να μη συνεχίσει να διευθύνει αγώνες της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, υποβάλλοντας προσωπικό κώλυμα για οικονομικούς λόγους και λόγους αξιοπρέπειας, μέχρι να τακτοποιηθεί οικονομικά”.

Οι διαιτητές ενημερώνουν ότι τα μέλη του Συνδέσμου Θράκης υπήρξαν στο ακέραιο συνεπείς στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις έναντι της ΕΚΑΣΑΜΑΘ και διευκρινίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν αρκετά μεγάλες αποστάσεις για να διευθύνουν αγώνες, καταβάλλοντας από ιδίους πόρους χρηματικά ποσά για καύσιμα και τροφή, τα οποία έχουν πλέουν συσσωρευτεί και μαζί με τις αποζημιώσεις αγώνων αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο για καθέναν από αυτούς. Όπως επίσης αποκαλύπτουν, η ΕΚΑΣΑΜΑΘ δεν αποστέλλει τα τελευταία δύο χρόνια αναλυτικές καταστάσεις, για κάθε διαιτητή ξεχωριστά, με τους αγώνες που έχει διευθύνει και αποζημιώνεται. Τέλος, καταγγέλλουν ότι η Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ.  “με τον μέχρι σήμερα χειρισμό του θέματος, αποδείχθηκε αφερέγγυα στις υποχρεώσεών της ως προς το Σύνδεσμο και τους Διαιτητές του (δεν τηρήθηκε ούτε η τελευταία υπόσχεση του 60% του 1ου γύρου μέχρι 8 Νοεμβρίου 2013)”.

Όπως γίνεται αντιληπτό, μετά από αυτές τις εξελίξεις ο κάθε διαιτητής ατομικά οφείλει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να σφυρίζει στους αγώνες, αλλά τίθεται πλέον σε μεγάλο κίνδυνο η συνέχιση και διεξαγωγή των τοπικών πρωταθλημάτων σε περίπτωση που υπάρξει μαζικός αριθμός κωλυμμάτων από διαιτητές που δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να βάζουν από την τσέπη τους…