Άνοιξε το μεσημέρι ο ελληνοβουλγαρικός κάθετος άξονας στη Ροδόπη

Χαμόγελα έφερε το άνοιγμα του ελληνοβουλγαρικού κάθετου άξονα Κομοτηνή – Νυμφαία – Κίρτζαλι. Ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που ενώνει τις δύο χώρες δόθηκε σε κυκλοφορία σήμερα Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι. Την κορδέλα της τελετής εγκαινίων έκοψαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης και ο περιφερειάρχης Κίρτζαλι Μπίσερ Νικόλωφ. 

Ο δρόμος είναι προσβάσιμος για ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα και λεωφορεία 9 ατόμων (8 επιβατών και μία οδηγού) και φορτηγά έως 3,5 τόνους. Οι οδηγοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πράσινη κάρτα αυτοκινήτου, ενώ η είσοδος γίνεται με ταυτότητα νέου τύπου ή με διαβατήριο. Χιλιάδες οδηγοί από τη Βουλγαρία ανέμεναν το άνοιγμα του δρόμου σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων στο τελωνείο, ενώ μόλις δόθηκε σε κυκλοφορία ο κάθετος άξονας έκαναν την πρώτη είσοδο προς Κομοτηνής. Και από την Ελλάδα άρχισαν δειλά δειλά τη χρήση του δρόμου οι πρώτες επισκέπτες. 

Ενδεικτικές αποστάσεις και χρόνοι από Κομοτηνή μέσω νέου Μεθοριακού Σταθμού: 

Κίρτζαλι 78 χιλιόμετρα, 1 ώρα και 10 λεπτά. 
Χάσκοβο 124 χιλιόμετρα, 1 ώρα και 50 λεπτά. 
Ντιμίτροβγκραντ 140 χιλιόμετρα, 2 ώρες 
Στάρα Ζαγόρα 183 χιλιόμετρα, 2 ώρες και 30 λεπτά 
Φιλιππούπολη(μέσω Μινεράρλι Μπάνι) 185 χιλιόμετρα, 2 ώρες και 40 λεπτά. 
Σλίβεν 250 χιλιόμετρα, 3 ώρες και 15 λεπτά. 
Γιάμπολ 267 χιλιόμετρα, 3 ώρες και 30 λεπτά. 
Σόφια 322 χιλιόμετρα, 4 ώρες. 
Μπουργκάζ (μέσω Στάρα Ζαγόρα) 345 χιλιόμετρα, 4 ώρες 
Ρούσε (γέφυρα Δούναβη) 405 χιλιόμετρα, 5 ώρες και 30 λεπτά. 
Βουκουρέστι ( Ρουμανία) 465 χιλιόμετρα, 6 ώρες και 30 λεπτά. 

 

Στην φωτό: Oι Περιφερειάρχες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης και Κίρτζαλι Μπίσερ Νικόλωφ, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο πρώην υπουργός Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωποι φορέων από την Ελλάδα και την Βουλγαρία, σήμερα, στα εγκαίνια του κάθετου άξονα  Κομοτηνή – Νυμφαία-Μάκαζα.

 

Πηγή κειμένου: http://xronos.gr  και  Πηγή φωτό: http://www.eleftherovima.gr