Παρέμεινε η πάλη στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Οι κινητοποιήσεις στην Θράκη και τα οφέλη για την περιοχή μας…

Ανταπόκριση από Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Μπορεί το σκουός να επιδίωξε την είσοδό του στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το μπέιζμπολ με το σοφτμπολ την επανείσοδό τους, αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι αθάνατοι της ΔΟΕ ψήφισαν με βάση τη λογική και διατήρησαν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων την Πάλη, που κινδύνευε να βρεθεί εκτός, ενώ βρίσκεται σε αυτό από την περίοδο της… Αρχαίας Ολυμπίας.

Το ” άθλημα των Ολυμπιονικών” εξασφάλισε το απόγευμα της Κυριακής την παραμονή του στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι το 2024 στη ψηφοφορία των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής στο Μπουένος Άιρες, μία ημέρα μετά από εκείνη που ανέθεσε την διοργάνωση του 2020 στο Τόκυο.

Πρώτη εικόνα στην παρουσίαση των ανθρώπων της παγκόσμιας ομοσπονδίας παρουσία των μεγαλύτερων μορφών του αθλήματος ήταν η παλαίστρα στην Αρχαία Ολυμπία, εκεί όπου διεξήχθησαν αγώνες τον περασμένο μήνα. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία δεν χρειάστηκε καν ούτε δεύτερος γύρος. Η πάλη συγκέντρωσε από την αρχή 49 ψήφους ενώ χρειαζόταν 48 και διατήρησε τη θέση της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το μπέιζμπολ-σόφτμπολ ήρθε δεύτερο με 24 ψήφους. Την επανείσοδό του την διεκδίκησε ανεβάζοντας ακόμα και το γιο του Φιντέλ Κάστρο στο πόντιουμ των ομιλητών. Το σκουός έμεινε στην τρίτη θέση με 22. Ήδη, σαν μια πρώτη αντίδραση, ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας πάλης (FILA) Νέναντ Λάλοβιτς με γραπτή του δήλωση είπε: “με αυτή τη ψήφο, δείξατε ότι τα βήματα που κάναμε για να βελτιώσουμε το άθλημα μας, έκαναν τη διαφορά”.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ είχε πει πως ο λόγος που απορρίφθηκε η πάλη από την εκτελεστική επιτροπή ήταν η κακοδιαχείριση της παγκόσμιας ομοσπονδίας, οι κανονισμοί που δεν έβγαζαν νόημα, το γεγονός ότι η ελληνορωμαϊκή πάλη δεν έχει το ίδιο ενδιαφέρον με παλιότερα. Ευτυχώς την αδικία αποκατέστησε η ψηφοφορία των “Αθανάτων”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προκληθεί ένας συναγερμός και στην Θράκη για την διατήρηση του αθλήματος της πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως είχε αποκαλύψει το ThrakiSportS,  η Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής είχαν αποστείλει ψήφισμα διαμαρτυρίας στην έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Λοζάνη, ενάντια στην εξαίρεση της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής διατηρεί τις αρτιότερες ίσως εγκαταστάσεις στην Ελλάδα για την καλλιέργεια του αθλήματος. Ο καθηγητής Γιάννης Μπάρμπας κάνει εξαιρετική δουλειά και σε αυτόν οφείλεται μάλιστα το γεγονός ότι μέχρι και η εθνική ομάδα ελληνορωμαϊκής των ΗΠΑ με αποστολή 25 ατόμων είχε έρθει τον Σεπτέμβριο του 2011 για δεκαήμερη προετοιμασία στην Κομοτηνή, ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που τότε φιλοξενήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ανάλογα είχαν γίνει και παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Η απόφαση προκαλεί ανακούφιση και στις τάξεις των αθλητών του αθλήματος στην Θράκη, που είναι από τις περιοχές όπου το άθλημα καλλιεργείται συστηματικά, ειδικά στις τάξεις της μουσουλμανικής μειονότητας αλλά και των παλλινοστούντων από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή διαθέτουμε και δύο πρωταθλητές Ελλάδας, τον Ιωάννη Τριανταφυλλίδη και τον Γιάννη Παροτσίδη της Ολυμπιακής Φλόγας Ξάνθης, με τον πρώτο να χάνει στο τσακ πέρυσι το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι από την περιοχή μας μπορεί να ξεπηδήσουν μελλοντικοί ολυμπιονίκες;

Άλλωστε, ένας ξανθιώτης, ο Φάνης Μπατζακίδης που είναι πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας στην Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης αλλά και πρόεδρος του ξανθιώτικου συλλόγου Ελληνορωμαϊκής Πάλης «Ολυμπιακή Φλόγα», ήταν αρχηγός αποστολής του αθλήματος στους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνης, από όπου ως χώρα γυρίσαμε με τέσσερα μετάλλια. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παλιότερα η πάλη, εκτός από απόλυτα ελληνικό άθλημα, ονομαζόταν και “άθλημα των ολυμπιονικών” για τη χώρα μας, αφού ήταν εκείνο που τη δεκαετία του ’80 έφερνε τα μόνα μετάλλια για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980, του Λος Άντζελες το 1984 και της Σεούλ το 1988. Για αυτό και σχετικό ψήφισμα είχε αποστείλει στην ΔΟΕ και η Βουλή των Ελλήνων, το οποίο είχαν συνυπογράψει , ανεξαρτήτως κόμματος, σχεδόν όλοι οι Θρακιώτες Βουλευτές…