Παγκόσμιο σοκ από το ντοπάρισμα Γκέι και Πάουελ

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Ένα πολύ ισχυρό «χτύπημα» δέχθηκε την Κυριακή ο παγκόσμιος κλασικός αθλητισμός! Δύο τεράστια ονόματα του χώρου και μάλιστα του δημοφιλέστερου αγωνίσματος, της κούρσας της μιας ανάσας,  βρέθηκαν θετικοί σε απαγορευμένη ουσία ενώ επιπλέον υπάρχει μια λίστα άλλων τεσσάρων τζαμαϊκανών πρωταθλητών που έχουν πιαστεί ντοπέ.

Το όλο θέμα ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, όταν ο 30χρονος Αμερικανός σπρίντερ των 100 μέτρων Τάισον Γκέι, ο ταχύτερος άνθρωπος φέτος στον κόσμο και για πολλούς ο μόνος που μπορεί να κερδίσει τον Μπολτ, κάτι που έκανε άλλωστε πρόσφατα, επιβεβαίωσε ότι είναι θετικός σε έλεγχο που του έγινε και μάλιστα απέσυρε την συμμετοχή του από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας. 

Υπήρχε όμως και συνέχεια… Λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό ότι θετικοί σε έλεγχο βρέθηκαν τόσο ο Τζαμαϊκανός σούπερ σταρ και πρώην παγκόσμιος ρέκορμαν, Ασάφα Πάουελ όσο και η Σερόν Σίμπσον, μία ιδιαίτερα γνωστή και επιτυχημένη αθλήτρια των 100μ, 200μ και 400 μέτρων με μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, στην λίστα αυτή υπάρχουν τρεις ακόμα Τζαμαϊκανοί που έχουν πιαστεί ντοπέ αλλά δεν είναι τόσο γνωστοί στον περισσότερο κόσμο. Από την ομοσπονδία της χώρας και το περιβάλλον των αθλητών, προκύπτει ότι όλοι τους πήραν ένα συγκεκριμένο συμπλήρωμα το οποίο περιείχε μία απαγορευμένη ουσία που… δεν γνώριζαν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις ξέσπασε η… φασαρία, ο εκπρόσωπος του πιο μεγάλου ονόματος του χώρου, του Γιουσέιν Μπολτ, ξεκαθάρισε ότι δεν βρίσκεται στην λίστα αυτή ο πελάτης του. Και με αποκλεισμένους τους μεγαλύτερους διώκτες του και τραυματισμένο τον Γιόχαν Μπλέικ, αναμένεται να κάνει περίπταο στην Μόσχα, εκτός φυσικά και αν έχουμε πάλι καμιά έκπληξη τύπου άκυρης εκίνησης όπως πριν δυο χρόνια στο Ντεγκού της Νότιας Κορέας.

Η είδηση έχει σοκάρει τον παγκόσμιο αθλητισμό, αλλά ακόμα δεν έχουμε διαπιστώσει κάποια αντίδραση έλληνα αθλητή, που να έσπευσε να σχολιάσει τις εξελίξεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και καλά κάνουν άλλωστε οι δικοί μας, οφείλουν πρωτιστως τους εαυτούς τους να κοινούν και όχι τους άλλους. 

Αναφορικά τέλς με φήμες ότι υπήρχαν θετικά δείγματα σε έλληνες αθλητές του στίβου, ο ΣΕΓΑΣ την προηγούμενη εβδομάδα διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Ο ΣΕΓΑΣ ενημερώθηκε επισήμως από το ΕΣΚΑΝ ότι ολοκληρώθηκε η εξέταση όλων των δειγμάτων αθλητριών και αθλητών του στίβου και ήταν όλα αρνητικά. Οι φήμες, που τόσο ανεύθυνα κάποιοι παρήγαγαν ή αναπαρήγαγαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα απεδείχθησαν κακόβουλο σενάριο, χωρίς καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο φαινόμενο το οποίο έθεσε σε δοκιμασία την ψυχολογία και την διάθεση νέων αθλητών και αθλητριών του στίβου, τη στιγμή μάλιστα της προετοιμασίας τους για σημαντικούς αγώνες στο εξωτερικό”.