Οι Μητροπολίτες του Έβρου στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτη Βάρνας Κύριλλου

Με βαθειά θλίψη ο ορθόδοξος λαός της γείτονος Βουλγαρικής Εκκλησίας προέπεμψε στην τελευταία κατοικία του τον προ τριημέρου αιφνιδίως εκδημήσαντα προς Κύριον μακαριστό Μητροπολίτη Βάρνης κυρό Κύριλλο, την Πέμπτη 11 Ιουλίου ε.ε.

Στην εξόδιο που εψάλη στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου της Βάρνας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός. Της εξοδίου προέστη ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος, τον οποίο επλαισίωσε πλειάς Αρχιερέων της Εκκλησίας της Βουλγαρίας. Επίσης παρέστη σ’ αυτήν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και την Εκκλησία της Ρουμανίας ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Τόμιδος (Κωνστάντζας) κ. Θεοδόσιος.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβας Κύριλλoς γεννήθηκε το 1954 στο Σιούμεν της Βόρειας Βουλγαρίας. Σε ηλικία 18 ετών εκάρη μοναχός στο Μοναστήρι Αγίου Αθανασίου στη Ζλάτνα Λεβάδα της επαρχίας της Στάρας Ζαγόρας. Σπούδασε στις Θεολογικές Σχολές Αθηνών και Σόφιας. Χρημάτισε εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας στην Μόσχα. Το 1988 εξελέγη Επίσκοπος Στοβίου και το επόμενο έτος Μητροπολίτης Βάρνας. Διετέλεσε Τοποτηρητής του χηρεύοντος Πατριαρχικού Θρόνου (2012-2013).

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ομιλών στο γεύμα, που ακολούθησε, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξήρε την προσωπικότητα του μεταστάντος και συνεπλήρωσε ότι «ο μακαριστός Κύριλλος σε δύσκολες εποχές άνοιξε στην Εκκλησία της Βουλγαρίας την πόρτα της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία  στο πρόσωπό του προσέβλεπε πάντα σε ένα γνήσιο φίλο, αδελφό και συνοδοιπόρο, που αγωνίσθηκε με όλες του τις δυνάμεις για την προσέγγιση των δύο αδελφών και ομόρων Εκκλησιών»

Πηγή: http://www.faros24.gr