Οι Εβρίτες που πήγαν από τον… Καναδά στην… Χιλή σε 10 ώρες με ποδήλατα!!!

Ανταπόκριση από την Ορεστιάδα: Γιάννης Βαβαλικούδης

–  Μπορεί κανείς να ταξιδέψει από τον Καναδά στη Χιλή με το ποδήλατο; Και μάλιστα σε λιγότερο από 10 ώρες μαζί με τις στάσεις; Και όμως, μια παρέα από 13 ποδηλάτες της Ορεστιάδας το έκανε πράξη πριν δυο Σάββατα (στις 16/6/2013).

Όπως αναφέρουν, ξεκίνησαν στις 7.00 από το χωριό “Καναδάς” Τριγώνου στον Βορειο Έβρο και αφού διέσχισαν όλο σχεδόν το νομό από την ορεινή του διαδρομή, κατέληξαν στη “Ν. Χιλή” Αλεξανδρούπολης λίγο πριν τις 5.00 το απόγευμα.

Λίγους μήνες πριν είχε πέσει  η ιδέα να δημιουργηθεί μια βόλτα που με χιούμορ θα συνδέσει τα δύο μοναδικά τοπωνύμια του Ν. Έβρου. Ωστόσο, αν και η διαδρομή σχεδιάστηκε με χιούμορ, τελικά δεν ήταν καθόλου αστεία.

Όπως επισημαίνουν: “Γράψαμε 154 χιλιόμετρα με 1600 μέτρα θετική υψομετρική διαφορά. Διασχίσαμε τον καταπράσινο κάμπο του Άρδα, ανεβήκαμε στις απότομες ανηφόρες των Μεταξάδων και από την περιοχή του Ερυθροποτάμου βγήκαμε στην κοιλάδα του Διαβολορέματος στο Μικρό Δέρειο. Ακολουθήσαμε το ποτάμι ανηφορικά μέχρι το Μεγάλο Δέρειο και από εκεί με μια συνεχόμενη ανηφόρα φτάσαμε στην περιοχή Καλλιθέα που χαρακτηρίζεται από πυκνά δάση οξιάς και ανεμογεννήτριες. Απολαμβάνοντας την κατηφόρα φτάσαμε στην Αισύμη και μετά μέσα από το φαράγγι του Άβαντα καταλήξαμε στην Αλεξανδρούπολη, την οποία διασχίσαμε μέσω του μοναδικού της ποδηλατόδρομου. Τελικά καταλήξαμε πανευτυχείς στο στάδιο της Ν. Χηλής, όπου μας περίμεναν φίλοι και συγγενείς. Αφού κάναμε μπάνιο στη θάλασσα, ακολούθησε η γνωστή και αναμενόμενη αποκατάσταση των 5.500 θερμίδων που κάψαμε ο καθένας. Μέσα από την παρέα και με αρκετές στάσεις όλοι κατάφεραν να ολοκληρώσουν την πανέμορφη αυτή διαδρομή, που πλέον έχει γίνει θεσμός και θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή!”