Μπράβο Κώστα! Μεσογειονίκης και με μεγάλο ρεκόρ ο Μπανιώτης!!!

Ανταπόκριση από την Τουρκία: Σωτήρης Σαρμπεζούδης

–  Με σπουδαίο αγώνα και μεγάλη επίδοση, που αποτελεί νέο ατομικό ρεκόρ, νέο ρεκόρ Μεσογειακών Αγώνων, την δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα, την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη  και μια από τις καλύτερες στον κόσμο, ο κομοτηναίος Κώστας Μπανιώτης κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους 17ους Μεσογειακούς Αγώνες που διεξάγονται στην  Μερσίνη της Τουρκίας.

Ο Μπανιώτης πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση και τον καλύτερο αγώνα στην καριέρα του. Μάλιστα, στο άλμα του στα 2.34μ πέρασε τουλάχιστον τρεις – τέσσερις πόντους πάνω από τον πύχη, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να πάει ακόμα πιο ψηλά. Μάλιστα, έκανε τρεις φορές προσπάθεια να σπάσει το πανελλήνιο ρεκόρ του Λάμπρου Παπακώστα που κρατάει από το 1992 στα 2.36μ, αλλά είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες. Ωστόσο στην δεύτερη έκανε ένα εντυπωσιακό άλμα, που λίγο έλειψε να τον φέρει στην πρώτη θέση φέτος στον κόσμο.

Ο Μπανιώτης έδειξε από την αρχή ότι βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση, καθώς πέρναγε το ένα μετά το άλλο τα ύψη με την πρώτη προσπάθεια. Μάλιστα, άφησε τα ύψη στα 2.18μ και 2.26μ. Ο αθλητής του Γιώργου Τσούγκου ξεκίνησε από το 2,15 μ. συνέχισε στο 2,21μ. και στο 2,24 μ., όπου έχασε ένα άλμα. Στην συνέχεια όμως πήγε δίχως απώλεια στα 2,28 μ., 2,30 μ. και 2,32 μέτρα. Έπειτα έχασε μια προσπάθεια στα 2,34 μ., ύψος όπου «κλείδωσε» το χρυσό μετάλλιο.  Όταν πέρασε με την πρώτη τα 2.28μ φάνηκε τουλάχιστον θα εξασφάλιζε ένα μετάλλιο, που είχε και ο ίδιος τόση ανάγκη, αφού πολλές φορές έχει φτάσει στην πηγή αλλά δεν έχει πιει νερό. Αλλά ο Μπανιώτης δεν είχε ολοκληρώσει τον αγώνα του και έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον ιταλό συναθλητή του Τσεζάνι, που μέχρι εκείνο το σημείο τον κόντραρε για το χρυσό μετάλλιο.

Με βάση την σειρά, ο Μπανιώτης αγωνιζόταν πρώτος. Μόλις πέρασε τα 2.30μ, που αποτελούσε ισοφάριση του ρεκόρ Μεσογειακών Αγώνων που κατείχε ο κύπριος Κυριάκος Ιωάννου, ανάγκασε τον ιταλό να πάει κατευθείαν στα 2.32μ, αφού δεν θα είχε νόημα να δοκιμάσει στα 2.30μ (και να τα πέρναγε, πάλι δεύτερος θα ήταν). Αλλά και στα 2.32μ ο Μπανιώτης όφειλε να δοκιμάσει πρώτος και πέρασε επίσης με την πρώτη προσπάθεια, ισοφαρρίζοντας το ατομικό του ρεκόρ και επιτυγχάνοντας ρεκόρ Μεσογειακών Αγώνων. Τι να κάνει και ο Ιταλός; Ξαναφόρεσε φόρμες και περίμενε τον Μπανιώτη να δοκιμάσει και στα 2.34μ. Εκεί ο Μπανιώτης έκανε αποτυχημένη την πρώτη του προσπάθεια. Ο Ιταλός ωστόσο επίσης δεν τα κατάφερε, άλλωστε δεν είχε αυτό το ύψος. Αντιθέτως, ο Μπανιώτης με την δεύτερη προσπάθεια πήδηξε στον… Θεό και εξασφάλισε την πρώτη θέση. Ο Ιταλός δοκίμασε τις επόμενες δύο φορές στα 2.36μ χωρίς επιτυχία και έτσι πήρε το ασημένιο μετάλλιο με μόλις 2.28μ.

Ο Μπανιώτης ακολούθως έβαλε τον πήχυ στα 2.37μ μπας κσι σπάσει το στοιχειωμένο ρεκόρ του Παπακώστα. Δεν τα κατάφερε, αν και λίγο έλειψε στην δεύτερη προσπάθεια να το πετύχει. Δεν πειράζει όμως, γιατί ακολουθεί και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου της Μόσχας, όπου με τέτοια επίδοση, γίνεται πλέον από τα φαβορί και τις μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας όχι απλά για συμμετοχή στον τελικό αλλά και για μετάλλιο. Όπως προαναφέρθηκε, με αυτή του την επίδοση ο Κώστας Μπανιώτης έγινε ο δεύτερος καλύτερος Έλληνας άλτης όλων των εποχών, έκανε ατομικό ρεκόρ (είχε 2.28μ.), έκανε δύο φορές ρεκόρ αγώνων (ήταν 2.30μ.), ενώ είναι και τρίτος φέτος στον κόσμο! Σαρωτικός πραγματικά ο άλτης της Ολυμπιάδας Κομοτηνής, προς τιμήν του οποίου λέγεται πως απόψε θα φωταγωγηθεί η πόλη της Κομοτηνής.

Για την ιστορία, στον τελικό μετείχε και ο Αντώνης Μάστορας που με 2.21μ. πήρε την 5η θέση. Ο Κώστας Μπανιώτης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 2.34μ., το ασημένιο πήρε ο Ιταλός Σολβάρο Τσεζάνι με 2.28μ. και το χάλκινο μετάλλιο ο γάλλος Φαμπρίς Σεν Ζεν με 2.24μ. Με την απόδοσή του, ο Μπανιώτης έγινε ο πέμπτος αθλητής από την Θράκη ή την Ανατολική Μακεδονία που είναι κάτοχος ρεκόρ Μεσογειακών Αγώνων.

-)    ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΜΕ ΡΕΚΟΡ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ