Με αφορμή το Nick Galis Hall: Πώς πήραν τα… ονόματά τους τα γήπεδα της Θράκης

Ρεπορτάζ: Γιάννης Γιαγκίνης, Γιώργος Πανταζίδης και Νεκτάριος Αμποβιανίδης

Το Αλεξάνδρειο Μέλαθλο της Θεσσαλονίκης ονομάζεται από το βράδυ της Τρίτης «Nick Galis Hall», προς τιμήν του μεγαλύτερου μπασκετμπολίστα και ίσως του μεγαλύτερου αθλητή που ανέδειξε η Ελλάδα. Με αυτήν την αφορμή, το ThrakiSportS θυμάται σήμερα πώς πήραν τα ονόματά τους τα διάφορα Στάδια, Κλειστά Γυμναστήρια ή Κολυμβητήρια της Θράκης.

Η πιο πρόσφατη ονοματοδοσία είναι φυσικά αυτή στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ορεστιάδας, που πλέον λέγεται «Νίκος Σαμαράς». Αλλά δυστυχώς, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τον θάνατο του κορυφαίου θρακιώτη βολεϊμπολίστα, στις 4 του περασμένου Γενάρη. Μάλιστα πρόσφατα φιλοξενήθηκαν στο γήπεδο αυτό οι αγώνες για τα μπαράζ ανόδου στην Volley League και τιμήθηκε η σύζυγός του Έλενα και ο γιος του, σε μια ειδική ξεχωριστή βράβευση, ενώ στις αρχές Ιουνίου εκεί θα φιλοξενηθεί ο αγώνας μπαράζ της Εθνικής Ομάδας Βόλεϊ Ανδρών με το Βέλγιο για την πρόκριση στα τελικά του Ευρωβόλεϊ.

Πιο προνοητικοί, στο Διδυμότειχο έσπευσαν να ονομάσουν σε «Κώστας Γκατσιούδης» το Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης, προς τιμήν του μεγαλύτερου ακοντιστή που έχει αναδείξει η Ελλάδα, με κατακτήσεις μεταλλίων σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα αλλά και άκρως τιμητική έκτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 (που στο τσακ δεν του χάρισε μετάλλιο). Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι μετονομάστηκε έτσι ένα Κλειστό Γυμναστήριο και όχι το ανοιχτό Δημοτικό Γήπεδο, στο οποίο έκανε τις προπονήσεις του ο κορυφαίος μας πρωταθλητής.

Στην Ξάνθη έχουν προτιμήσει να δώσουν ονόματα σε πολιτικούς της περιοχής, που είχαν μεν σχέση με τον αθλητισμό, αλλά όχι άμεση. Το καινούριο Κλειστό Γυμναστήριο που έχει φιλοξενήσει πλήθος σπουδαίων διοργανώσεων την τελευταία δεκαετία έχει ονομαστεί «Φίλιππος Αμοιρίδης» προς τιμήν του πρώην δημάρχου της πόλης, ο οποίος έφυγε ξαφνικά και πρόωρα από την ζωή το 1999, ο οποίος ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι ήταν άνθρωπος του αθλητισμού και είχε διατελέσει στο παρελθόν και πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης. Το παλιό κλειστό γυμναστήριο ονομάζεται «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» προς τιμήν του μεγαλύτερου ίσως πολιτικού που ανέδειξε η περιοχή, που διετέλεσε για πολλά χρόνια βουλευτής αλλά και υπουργός Γεωργίας πριν από ακριβώς μισόν αιώνα ενώ αποτέλεσε τον πατέρα του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος.

Σε αντίθεση με τα Κλειστά Γυμναστήρια, όνομα δεν έχει δοθεί στα Στάδια της πόλης, με εξαίρεση μια θύρα στο Skoda Xanthi Arena που έχει μετονομαστεί σε «Θύρα Σταμάτη Γεωργιουδάκη» προς τιμήν του φιλάθλου της Ξάνθης που είχε βρει τραγικό θάνατο στις 16 Ιανουαρίου του 2005 όταν αποκολλήθηκε μια πόρτα από τον αέρα και έπεσε πάνω του. Ούτε όμως και στην Κομοτηνή έχει μετονομαστεί κάποιο Στάδιο (Πανθρακικό, ΔΑΚ) ή το Κλειστό Γυμναστήριο. Δίπλα όμως από το τελευταίο, έχει δοθεί το όνομα «Αλέξανδρος Ταξιλδάρης» στο Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο της πόλης, προς τιμήν του παραολυμπιονίκη που υπηρετεί την Κομοτηνή και από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνεχίζει να την δοξάζει με τις επιτυχίες του σε διεθνείς κολυμβητικούς αγώνες. Όνομα σε παραολυμπιονίκη έχει δώσει ως γνωστόν και ο Δήμος Καβάλας στο ιστορικό Εθνικό Στάδιο της πόλης, που λέγεται πλέον «Ανθή Καραγιάννη».

Για να επιστρέψουμε στην Κομοτηνή, πριν λίγα χρόνια δόθηκε το όνομα «Τάκης Λουκανίδης» στο γήπεδο ποδοσφαίρου που υπάρχει στο Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων Κομοτηνής, ένα Θεραπευτήριο για μικρά παιδιά που στο παρελθόν στέγαζε το Ορφανοτροφείο στο οποίο έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ο συγκεκριμένος παίκτης, μια από τις πιο θρυλικές μορφές των ελληνικών γηπέδων με μεγάλη καριέρα στην Δόξα Δράμας, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και φυσικά την Εθνική Ομάδα. Αντιστοίχως, στην Αλεξανδρούπολη δόθηκε σε πανεπιστημιακό ανοιχτό γήπεδο που υπάρχει στην Δραγάνα το όνομα της ολυμπιονίκη του τριπλούν Πηγής Δεβετζή, που τιμήθηκε έτσι από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (στο οποίο και προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της με κάθε ευκαιρία), αλλά αίσθηση προκαλεί ότι ακόμα δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο από τις δημοτικές αρχές της πόλης της!

Ίσως η πιο γνωστή περίπτωση Σταδίου με ονοματεπώνυμο στο γεωγραφικό μας διαμέρισμα είναι αυτή όμως αυτή του «Φώτης Κοσμάς» στην Αλεξανδρούπολη. Είναι άλλωστε και το παλιότερο στάδιο της περιοχής με… ονοματεπώνυμο. Ο Κοσμάς ήταν βαλκανιονίκης αλλά και μεσογειονίκης στο δέκαθλο και τα εμπόδια, είχε πολλούς φυσικά πανελλήνιους τίτλους ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 στο Ελσίνκι. Προς τιμήν του, αλλά δυστυχώς μετά θάνατον, δόθηκε το όνομά του στο Εθνικό Στάδιο της Αλεξανδρούπολης. Η τελετή της ονοματοδοσίας έγινε το 1998 και στις ιστορικές φωτογραφίες που υπάρχουν παρακάτω από το oldalexandroupoli μπορείτε να δείτε τον Βαγγέλη Φουντουκίδη να προσφωνεί, πλήθος κόσμου να παρακολουθεί την τελετή αλλά και τους επισήμους, όπου εκτός του Φουντουκίδη διακρίνονται οι Γ. Θωμαϊδης (αντιδήμαρχος), Βασίλης Γεροντόπουλος, Κοντοστάθης (με μεγάλη προσφορά στον τοπικό αθλητισμό), Μαραγκοζούδης και ο (αείμνηστος) Μιχάλης Παρασκευόπουλος (πιο γνωστός ως “Πρόεδρος” αφού για χρόνια προήδρευσε στον Εθνικό αλλά και παλιότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης)…