Όταν ο Ντέμης ήταν στη θέση του Μάνταλου και γινόταν ξαφνικά το… «παλτό» της ΑΕΚ

 

Μπορεί να έχουν περάσει αρκετές μέρες, όμως ακόμα μερικοί δεν λένε τα ξεχάσουν την απίστευτη ευκαιρία που έχασε ο Πέτρος Μάνταλος την περασμένη εβδομάδα στην Βοσνία, με την οποία θα μπορούσε να χαρίσει τη νίκη στην Εθνική Ομάδα και να την έχει οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό στην πρόκριση του Μουντιάλ.

Πολλοί έπεσαν να φάνε τον Μάνταλο, ξαφνικά για μερίδα του κόσμου έγινε «παλτό» λες και έχει να αποδείξει σε κανέναν οτιδήποτε, αλλά αυτό μας θύμισε ότι στο ποδόσφαιρο όλα κερδίζονται και όλα χάνονται. Και ένας άλλος σπουδαίος θρακιώτης, ίσως το πιο μεγάλο όνομα από την περιοχή μας που φόρεσε ποτέ την φανέλα της ΑΕ, ο Ντέμης Νικολαΐδης, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. 

Μπορεί να μην είχαμε τότε Facebook (φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαμε), αλλά είχε βιώσει στο πετσί του αυτό το σύνδρομο -όχι κάποιος τυχαίος, αλλά- ο Ντέμης, όταν είχε χάσει αυτή την απίστευτη ευκαιρία με τη Λοκομοβίβ, που θα έστελνε την ΑΕΚ στα ημιτελικά του κυπελλούχων. Στην αμέσως επόμενη φάση η Λοκομοτίβ έβαλε γκολ στις καθυστερήσεις και χάθηκε μια ευκαιρία η ΑΕΚ να περάσει στους τέσσερις και γιατί όχι να παίξει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ο Ντέμης είχε νιώσει στο πετσί του τη μουρμούρα όταν έχασε την ευκαιρία για το 4-2 με τη Ρεάλ στη Φιλαδέλφεια. Ήταν ο ίδιος Ντέμης, που είχε βάλει αυτή τη γκολάρα λίγα λεπτά νωρίτερα, κι όμως έγινε θέμα από κάποιους ότι δεν έβαλε και το άλλο. Όταν, λοιπόν, έχει βρεθεί στην ίδια θέση ο κορυφαίος επιθετικός που είδαμε τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα νόημα να αναφέρουμε άλλα παραδείγματα για το σύνδρομο του Έλληνα που ξέρει να αποθεώνει αλλά και να μηδενίζει από τη μία στιγμή στην άλλη.

Όπως σχολίασε και το sdna, ευτυχώς που ήταν ο Μάνταλος ο πρωταγωνιστής αυτής της φάσης. Ένας παίκτης που δεν μασάει από τα δύσκολα και δεν… πετάει στα σύννεφα στα καλά. Πέρσι, άκουγε γκρίνια όλη τη χρονιά (έχοντας επιστρέψει από χειρουργείο), έβαλε γκολ στον ημιτελικό, σκόραρε και στον τελικό, σήκωσε τον πρώτο τίτλο της ΑΕΚ στη νέα εποχή ως αρχηγός και την επόμενη μέρα ήταν για αυτό απλά μια άλλη ημέρα της εβδομάδας, όπως τον ξέρουν καλύτερα οι φίλοι του στην Θράκη.

Για την ιστορία να θυμίζουμε ότι ο Ντέμης που έχασε αυτές τις ευκαιρίες, λίγα χρόνια μετά στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, στην πιο μεγάλη στιγμή της ιστορίας του ελληνικού αθλητισμού. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον για τον Πέτρο Μάνταλο. Πάντως, όσο και αν θέλουν κάποιοι να λένε το αντίθετο, «παλτό» δεν είναι…