Οι Ξανθιώτες που βρέθηκαν στο Λονδίνο για τον τελικό Άγιαξ – Παναθηναϊκού το μακρινό 1971

 

Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε στην “Άμστερνταμ Αρένα”, ηττήθηκε με 2-0 από τον Άγιαξ και αποκλείστηκε από την συνέχεια του Europa League, με αποτέλεσμα η αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής του 7ου ομίλου με την Θέλτα στη Λεωφόρο να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα για το «τριφύλλι».

Στο 39΄ ο Σένε και στο 50΄ ο Τέτε ήταν οι σκόρερ των γηπεδούχων σε μια αναμέτρηση, όπου όπως ανέφερε σε προηγούμενη ανάρτηση το ThrakiSportS, υπήρξαν και αρκετοί οπαδοί του Παναθηναϊκού από την Θράκη, καθώς η ίδια η ΠΑΕ δημοσιοποίησε φωτογραφία από το κέντρο της ολλανδικής πόλης με πανό από την Ορεστιάδα και την Ξάνθη.

Το ζευγάρι Άγιαξ – Παναθηναϊκού έχει μακρά ιστορία, με αποκορύφωμα βέβαια πριν 45 χρόνια την παρουσία του στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης στο Γουέμπλεϊ, τότε που και πάλι ο Αίαντας είχε νικήσει το τριφύλλι με 2-0. Τότε που και πάλι είχαν βρεθεί στην εξέδρα για να ενθαρρύνουν την ελληνική ομάδα φίλαθλοι από την Ξάνθη.

Οι εποχές ήταν άλλες βέβαια, αλλά και τα ταξίδια πιο δύσκολα. Στην σύνθεση του Παναθηναϊκού υπήρχε τότε ένας Ξανθιώτης, ο Αντώνης Αντωνιάδης και ήταν λογικό αρκετοί φίλοι και γνωστοί του από την Ξάνθη, όπως και απλοί φίλοι της ομάδας, να κάνουν το  μεγάλο ταξίδι για την αγγλική πρωτεύουσα για να δουν το ιστορικό αυτό παιχνίδι.

Η φωτογραφία αναρτήθηκε, προφανώς με αφορμή και το γεγονός του ζευγαριού Άγιαξ – Παναθηναϊκός για το Europa League, σε ειδικό γκρουπ στο facebook που παρουσιάζει παλιές φωτογραφίες της Ξάνθης και όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, σε αυτήν εικονίζονται «Ξανθιώτες φίλαθλοι στο Λονδίνο το 1971 για τον αγώνα Παναθηναϊκός – Άγιαξ».

Σύμφωνα με την ανάρτηση, ανάμεσα στα πρόσωπα που μπορεί κάποιος να δει είναι οι Χρήστος Ραφτόπουλος, Δέσποινα Ραφτοπούλου, ΠαπαβραμιδουΘόδωρος Δημητριάδης, Δέσποινα Αθανασιάδου, Αγγελική Λεοντιάδου, Σιδέρης Χρίστου, Μερόπη Ναλμπάντη, Ελευθέριος Ναλπάντης, Στέφανος Παρδαλίδης και Παρασκευάς Παπαβραμιδης.

Άλλες εποχές, άλλο ποδόσφαιρο, άλλο επίπεδο φιλάθλων και οπαδών, όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία. Αξίζει να θυμόμαστε το παρελθόν μας,