Photos: Οι Θρακιώτες που έζησαν τον θρίαμβο της Εθνικής επί των ΗΠΑ 10 χρόνια πριν στην Ιαπωνία

 

Δέκα ολοστρόγγυλα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από μια από τις σημαντικότερες νίκες του Ελληνικού Αθλητισμού. Ήταν 1η Σεπτεμβρίου 2006 όταν η Εθνική Ανδρών Μπάσκετ υποχρέωνε τις ΗΠΑ σε μια βαθύτατη υπόκλιση απέναντι στην «επίσημη αγαπημένη».

Ο θρίαμβος του 101-95 ερχόταν έναν χρόνο μετά τον θρίαμβο του Βελιγραδίου και την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ της Σερβίας. Αυτή έμελλε να είναι η τελευταία ήττα για την ομάδα του Λεμπρόν Τζέιμς, του Καρμέλο Άντονι και της παρέας τους. Από τότε οι ΗΠΑ τα έχουν σαρώσει όλα στο πέρασμά τους, Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η μικρή Ελλάδα των τεράστιων παικτών του Παναγιώτη Γιαννάκη, όπως ο Παπαλουκάς, ο Σπανούλης, ο Διαμαντίδης, ο Ζήσης, ο αρχηγός Μιχάλης Κακιούζης αλλά και ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, εξασφάλιζε για πρώτη φορά στην ιστορία της μετάλλιο και θέση σε βάθρο Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Για όλους τους Έλληνες φιλάθλους ήταν ίσως το μεγαλύτερο μεσημέρι της ζωής μας, καθώς λόγω διαφοράς ώρας με την Ιαπωνία, η αναμέτρηση αυτή είχε ολοκληρωθεί λίγο πριν τις 2.00 το μεσημέρι εκείνης της Παρασκευής. Για όσους Έλληνες βρέθηκαν στην Ιαπωνία ίσως μια από τις συγκλονιστικότερες εμπειρίες της ζωής τους.

Και ανάμεσά τους, όπως μαρτυρούν τα πανό από τις φωτογραφίες εκείνης της αναμέτρησης, αρκετοί συμπατριώτες μας. Από την Ξάνθη και συγκεκριμένα το Κουτσό, από τον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και το Σουφλί. Θυμηθείτε ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά φωτογραφικά κλικ εκείνης της αναμέτρησης.