Σε έναν μήνα στην Θράκη η ολυμπιακή φλόγα! Ξεκίνησε η αναζήτηση των λαμπαδηδρόμων που θα την μεταφέρουν…

Ακριβώς σε έναν μήνα, στις 24 Απριλίου, θα περάσει από την Θράκη η ολυμπιακή φλόγα, στην έναρξη ουσιαστικά του μεγάλου ταξιδιού της για το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου από τις 5 ως και τις 21 Αυγούστου θα φωτίζει το φημισμένο Μαρακανά. Η φλόγα θα ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία στις 21 Απριλίου και τρεις ημέρες μετά προγραμματίζεται να περάσει και από την Θράκη.

Επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό το πρόγραμμα της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας. Ανεπισήμως, γνωρίζουμε ότι στις προηγούμενες φορές περνούσε από το γεωγραφικό μας διαμέρισμα, αν και μερικές φορές δεν… διανυκτέρευε σε αυτό. Στις τελευταίες φορές είχε φτάσει μέχρι και τους Κήπους του Έβρου, σε μια προσπάθεια να σταλεί ένα μήνυμα ειρήνης, ωστόσο σταματούσε εκεί και δεν ανέβαινε και στον βόρειο Έβρο. Διέσχιζε ωστόσο τις πόλεις της Ξάνθης, της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης, όπου με ευθύνη των οικείων Δήμων διοργανώνονταν εκδηλώσεις.

Για φέτος το μόνο που ξέρουμε είναι ότι η ολυμπιακή φλόγα θα έρθει στην Θράκη και σίγουρα θα σταθμεύσει στην Αλεξανδρούπολη και μάλιστα στις 24 Απριλίου. Αυτό το γνωρίζουμε γιατί τα αποκάλυψε ο ίδιος ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, με το οποίο αναζητά τους λαμπαδηδρόμους που θα την κουβαλήσουν. Όπως διευκρινίζεται, προτεραιότητα έχουν όσοι είναι αθλητές και έχουν διακρίσεις, θεσπίζοντας μια σειρά από κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει η επιλογή των ανθρώπων που θα κληθούν να μεταφέρουν το ιερό φως.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Στέλιο Βραχιόλογλου, η επιλογή των έξι λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος, είναι στην ευχέρεια του Δήμου. Οι αιτήσεις υποβάλλονταν στο Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αλεξανδρούπολης μέχρι και την περασμένη Δευτέρα 21 Μαρτίου και με βάση αυτές που έγιναν, προτεραιότητα έχουν οι Ολυμπιονίκες, οι διακριθέντες στον Αθλητισμό με σειρά προτεραιότητας διάκρισης (όπως Παγκόσμια – Ευρωπαϊκά – Πανελλήνια Πρωταθλήματα κ.ο.κ.), οι διακεκριμένοι στις Τέχνες, στα Γράμματα και στην κοινωνική προσφορά ενώ διευκρινίζεται ότι στις ανωτέρω ιδιότητες περιλαμβάνονται αθλητές ή άτομα που ανήκουν στις ομάδες με ειδικές δεξιότητες (ΑΜΕΑ).