Από τον Χάρη Μπανιώτη στον Στέλιο Βενετίδη! Οι έξι Θρακιώτες που φόρεσαν τις φανέλες και του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού

Το ντέρμπι ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό συγκλονίζει, αφού σε μεγάλο βαθμό κρίνει το φετινό πρωτάθλημα και το ThrakiSportS σας βάζει στον ρυθμό αυτού του μεγάλου αγώνα με ένα αφιέρωμα σε αυτους που έκαναν το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Πειραιάς και αντιστρόφως, που δεν είναι και το… πλέον συνηθισμένο.

Κάποτε, όταν ο Γιώργος Κούδας έφτασε μια ανάσα από το να γίνει ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, η Ελλάδα χωρίστηκε στα δυο και οι Βόρειοι ήταν στα μαχαίρια με τους Νότιους κι αντίστροφα. Η αντιπαλότητα έκτοτε ανέβηκε στα ύψη και όσοι επέλεξαν να αφήσουν τον ΠΑΟΚ για τον Ολυμπιακό ή το αντίστροφα, συνέχισαν την καριέρα τους με τη… στάμπα της προδοσίας και δεν βρήκαν και το πλέον… φιλόξενο περιβάλλον στην επιστροφή τους στην έδρα της προηγούμενης ομάδας τους!

Ο… πρώτος διδάξας αυτής της ιστορίας, ήταν ο Κώστας Ορφανός. Από τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ με τον οποίο είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα του 1976, βρέθηκε στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό το 1980. Τον ακολούθησε τρία χρόνια αργότερα, κάνοντας το ίδιο δρομολόγιο, ο Γιάννης Γούναρης που είχε περισσότερες από 300 συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ αλλά αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό. Μάλιστα, ο Γούναρης, ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στους Θρακιώτες από το πέρασμά του στους πάγκους της Ξάνθης στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και του Πανθρακικού στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, είναι ο μόνος που πέρα από παίκτης κάθισε και ως τεχνικός ηγέτης στον πάγκο των δύο ομάδων.

Πέρα από τον Γιάννη Γούναρη, υπάρχουν άλλοι πέντε ποδοσφαιριστές που έχουν σχέση με την Θράκη και στο πέρασμα των ετών έτυχε να υπηρετήσουν και τις δύο ομάδες. Συνολικά μιλάμε για 32 άτομα, 24 ποδοσφαιριστές και 8 προπονητές, με τον Γούναρη όπως προαναφέρθηκε να συμπεριλαμβάνεται και στις δύο κατηγορίες και να είναι ο μόνος που έχει αυτό το ρεκόρ, να έχει αγωνιστεί και σαν παίκτης αλλά και σαν προπονητής και στις δύο ομάδες.

Χάρης Μπανιώτης

Βασικός αμυντικός στην ομάδα του ΠΑΟΚ για περίπου μια εξαετία (1981-1987). Στην παρουσία στον Δικέφαλο κέρδισει το πρωτάθλημα το 1985, κάτι που ο ΠΑΟΚ είχε πολλά χρόνια να δει.  Οι εμφανίσεις του και το καλό όνομα που είχε δημιουργήσει στις τάξεις του ποδοσφαίρου φέρνουν τον Ολυμπιακό στο δρόμο του.

Μια μεταγραφή που συζητήθηκε πάρα πολύ, όχι μόνο γιατί ένας παίκτης από τον ΠΑΟΚ πήγε στον Ολυμπιακό, αλλά κυρίως για το οικονομικό της κομμάτι. Στους Πειραιώτες όμως δεν είχε την ανάλογη πορεία, έφταιγαν και οι συγκυρίες και έτσι αναγκάστηκε να γυρίσει στη Θράκη και να αγωνιστεί με την ομάδα της Ξάνθης.

Σήμερα ο Κομοτηναίος άσος του παρελθόντος ζει στην Κομοτηνή και παραμένει κοντά στο τοπικό ποδόσφαιρο, υπηρετώντας ομάδες της περιοχής από διάφορα πόστα.

Σωτήρης Μαυρομάτης

Γεννημένος στην Αλεξανδρούπολη, ο Μαυρομμάτης αγωνίστηκε από 17 ετών στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ και πέτυχε στα 4 χρόνια που έμεινε στην ομάδα του Δικέφαλου να γίνει περιζήτητος.  To καλοκαίρι του 1987 κατέβηκε στην Αθήνα για χάρη του Ολυμπιακού, όπου έμεινε 7 χρόνια.

Με τη φανέλα των “ερυθρολεύκων”, ο διεθνής μέσος Σωτήρης Μαυρομμάτης αγωνίστηκε σε 224 αγώνες. Πιο αναλυτικά αγωνίστηκε σε 109 αγώνες πρωταθλήματος σημειώνοντας 10 γκολ, είχε 63  συμμετοχές σε φιλικούς αγώνες με ελληνικές και ξένες ομάδες, έπαιξε σε 35 ματς του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου πέτυχε 5 γκολ, ενώ είχε και 12 συμμετοχές σε αγώνες των Κυπέλλων Ευρώπης.

Μάκης Χάβος

Στα 18 του χρόνια αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό, όπου με προπονητή τον Αλκέτα Παναγούλια αγωνίστηκε στο πρώτο μισό της περιόδου 1987–88. Στη συνέχεια πέρασε από Απόλλωνα Καλαμαριάς, Τρίκαλα και Πανσερραϊκό και το καλοκαίρι του 1992 αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ, στον οποίο αγωνίστηκε για τα επόμενα 4μιση χρόνια, μέχρι το πρώτο μισό της περιόδου 1996–97.

Κατέγραψε 118 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα με τον “Δικέφαλο του Βορρά” ενώ πέτυχε και 5 τέρματα. Μετά τον ΠΑΟΚ ήρθε στην Ξάνθη, όπου σε τρεις σεζόν κατέγραψε 102 συμμετοχές και 4 γκολ. Στον ΠΑΟΚ πήγε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ως προπονητής

Λουτσιάνο Ντε Σόουζα

Πήγε στον Ολυμπιακό ως μεταγραφή από την Ξάνθη το 1998 και έμεινε μια τριετία στο Λιμάνι, όπου κέρδισε 3 πρωταθλήματα (1999, 2000, 2001) και ένα κύπελλο (1999). Κορυφαία του στιγμή στον Ολυμπιακό ήταν ο αγώνας απέναντι στο Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο στις 21 Μαρτίου 2001 όταν η εξαιρετική του απόδοση συνοδεύτηκε από ένα εντυπωσιακό γκολ που σημείωσε από εκτέλεση φάουλ ενθουσιάζοντας τους φιλάθλους.

Το 2001 ανηφόρισε ξανά προς της Βόρειο Ελλάδα για χάρη του ΠΑΟΚ όπου έμεινε μόλις μία χρονιά και σημείωσε 9 συμμετοχές στο πρωτάθλημα χωρίς να πετύχει κάποιο γκολ. Παραμένει αγαπημένο παιδί των Ξανθιωτών φιλάθλων και ήταν βοηθός του Λουτσέσκου πριν φύγει για τον ΠΑΟΚ, αλλά και του Ράσταβατς μέχρι πριν ένα χρόνο.

Στέλιος Βενετίδης

Γεννημένος στην Ορεστιάδα και με μεγάλη καριέρα στην Ξάνθη, το 1999 έκανε το μεγάλο βήμα, παίρνοντας μεταγραφή στον ΠΑΟΚ, όπου και πάλι πολύ γρήγορα βρέθηκε στις βασικές επιλογές για το αρχικό σχήμα. Έμεινε 2 χρόνια και πραγματοποίησε 55 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, ενώ παράλληλα σημείωσε και ένα γκολ.

Το 2001 υπέγραψε στον Ολυμπιακό, όπου βρέθηκε στη σπουδαία ομάδα των “ερυθρολεύκων” έχοντας συμπαίκτες, μεταξύ άλλων, τους Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Στέλιο Γιαννακόπουλο και Τζιοβάνι, καταγράφοντας 77 εμφανίσεις με την “ερυθρόλευκη” φανέλα στο πρωτάθλημα.

Από τους προνομιούχους που έζησε ως παίκτης μέσα από τον αγωνιστικό χώρο την Ελλάδα να στέφεται το 2004 πρωταθλήτρια Ευρώπης. Πλέον ακολουθεί καριέρα προπονητή, βοηθού του Δημήτρη Ελευθερόπουλου για την ακρίβεια, έχοντας περάσει και από τον πάγκο του Πανθρακικού.

Γιάννης Γούναρης

Οπως προαναφέρθηκε, έχει υπηρετήσει τις δυο ομάδες και σαν παίκτης και σαν προπονητής. Ο Γιάννης Γούναρης αγωνιζόταν στη θέση του αμυντικού και στην καριέρα του ως παίκτης έχει μάλιστα το χαρακτηριστικό ότι πέρασε μόνο από 2 ομάδες, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό.

Υπήρξε για περίπου μια 12ετία αναντικατάστατος στην άμυνα του “Δικεφάλου του Βορρά” (1971-1983), σημειώνοντας 378 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα και πετυχαίνοντας 8 γκολ, ενώ παράλληλα κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 1972 και το 1974, καθώς και το πρωτάθλημα το 1976.

Το καλοκαίρι του 1983 αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό, όπου αγωνίστηκε για 2 σεζόν και συμμετείχε σε 50 παιχνίδια των “ερυθρολεύκων”. Όπως προαναφέρθηκε, τα χρόνια πέρασαν, ακολούθησε και προπονητική καριέρα που τον έφερε μάλιστα για τρεις σεζόν στην Θράκη και για μία στον Πανθρακικό, αλλά όταν την περίοδο 1989-1991 ήταν στον ΑΟΞ, πιο πριν ήταν προπονητής στον Ολυμπιακό και αμέσως μετά πήγε στον ΠΑΟΚ, πριν επιστρέψει και πάλι στην Ξάνθη το 1994. Στον Πανθρακικό ήρθε το 2006, όταν ήταν στη Β’ Εθνική.

Οι 24 παίκτες «διπλοί πράκτορες»

Πέραν από τους Θρακιώτες ή «Θρακιώτες» που προαναφέραμε, υπήρχαν ασφαλώς και αρκετοί ακόμα. Στο τέλος της δεκαετίας του ’90 βρέθηκε ο πρώτος ξένος που φόρεσε τη φανέλα και των δυο ομάδων. Ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς από τον Ολυμπιακό πήγε στον ΠΑΟΚ, όπως κι οι Τοχούρογλου, Αμπονσά και Λουτσιάνο μερικά χρόνια αργότερα. Στην αυγή του 2000 ήρθε ξανά η ώρα για να αλλάξει η αφετηρία κι ο προορισμός, με τον Στέλιο Βενετίδη να πηγαίνει στον Ολυμπιακό από τον ΠΑΟΚ, όπως και οι Γεωργιάδης, Καφές κι Οκκάς με τον πρώτο να πηγαίνει ξανά στη συνέχεια στον «δικέφαλο του Βορρά».

Στη Θεσσαλονίκη, από τον Πειραιά αλλά με ενδιάμεσους σταθμούς, πήγε ο Λάμπρους Χούτος ενώ απευθείας πήγε ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ Λεονάρντο. Προτελευταίος που μετακινήθηκε από τη μία ομάδα στην άλλη, ήταν ο Πάμπλο Κοντρέρας. Ο Χιλιανός μάλιστα αποδοκιμάστηκε πάρα πολύ έντονα στην επιστροφή του στην Τούμπα όντας ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, αφού ήταν εκ των αγαπημένων των οπαδών του ΠΑΟΚ όσο έπαιζε εκεί. Ο τελευταίος, με ενδιάμεσο σταθμό την ΑΕΚ, είναι ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος.

Αναλυτικά, οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν και στις δυο ομάδες:
Κώστας Ορφανός, Γιάννης Γούναρης, Πιτ Σκούρας, Γιώργος Κωστίκος, Χάρης Μπανιώτης, Σωτήρης Μαυρομμάτης, Μάκης Χάβος, Γιώργος Μητσιμπόνας, Βαγγέλης Καλογερόπουλος, Αλέξης Αλεξίου, Γιώργος Σκαρτάδος, Γιώτης Τσαλουχίδης, Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, Κυριάκος Τοχούρογλου, Κόφι Αμπονσά, Λουτσιάνο ντε Σόουζα, Στέλιος Βενετίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, Γιάννης Οκκάς, Παντελής Καφές, Λάμπρος Χούτος, Λεονάρντο, Πάμπλο Κοντρέρας, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος

Οι 9 προπονητές «διπλοί πράκτορες»

Εκτός των ποδοσφαιριστών, όμως, κι αρκετοί προπονητές έκατσαν στον πάγκο και των δυο ομάδων. Ο μεγάλος Άγγλος δάσκαλος, Λες Σάνον, μετά από μια τριετία στον ΠΑΟΚ, κι έναν χρόνο στον Ηρακλή ενδιάμεσα, βρέθηκε στον Ολυμπιακό. Αυτός που έκανε το αντίστροφο δρομολόγιο, ήταν ο Λάκης Πετρόπουλος που βρέθηκε στον ΠΑΟΚ το 1978 έχοντας προπονήσει πρώτα τον Ολυμπιακό αλλά και τον Παναθηναϊκό, την Εθνική, τον Ηρακλή και τη Σερκλ Μπριζ!

Ο Νίκος Αλέφαντος έχει προπονήσει και τις δυο ομάδες, ενώ όπως προαναφέρθηκε, ο μοναδικός που έχει διατελέσει τόσο παίκτης όσο και προπονητής και στους δυο συλλόγους, είναι ο Γιάννης Γούναρης!

Ακολούθησε το 1987 η μετακίνηση του Τάις Λίμπρεχτς στον Ολυμπιακό, ενώ την προηγούμενη σεζόν ήταν στον ΠΑΟΚ με τη μετακίνηση του Λιούπκο Πέτροβιτς να γίνεται στα μέσα της σεζόν 1993-1994, από τους Θεσσαλονικείς στους Πειραιώτες, με τον Όλεγκ Μπλαχίν να πηγαίνει στην Τούμπα σε μια… ιδιότυπη «τράμπα» προπονητών επί της ουσίας μεταξύ των δυο ομάδων! Ο τελευταίος που προπόνησε και τις δυο ομάδες ήταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο «πρίγκιπας» φεύγοντας από τον Ολυμπιακό το 1999 βρέθηκε στον πάγκο του ΠΑΟΚ κι έμεινε ως το 2002, ενώ το 2004 επέστρεψε στους «ερυθρόλευκους».

Οι 9 προπονητές που βρέθηκαν στον πάγκο και των δυο ομάδων:
Λες Σάνον, Λάκης Πετρόπουλος, Χάινζ Χέχερ, Νίκος Αλέφαντος, Γιάννης Γούναρης, Τάις Λίμπρεχτς, Λιούπκο Πέτροβιτς, Όλεγκ Μπλαχίν, Ντούσαν Μπάγεβιτς