Σε μια γιορτή του αναπτυξιακού αθλητισμού εξελίχθηκε η αγωνιστική δράση της πρώτης ημέρας της α’ φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στιβου Κ16 σε Χαλκίδα και Σέρρες.
Αθλητές και αθλήτριες της κατηγορίας Κ16 είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη συμμετοχή τους, να δείξουν τα ταλέντα τους και να χειροκροτηθούν από συγγενείς και φίλους, που βρέθηκαν στις εξέδρες των σταδίων.
Περισσότερο από όλα οι νεαροί αθλητές και αθλήτριες έδειξαν να ζουν έντονα την κάθε στιγμή της συμμετοχής τους είτε συνοδευόταν από χαρά είτε από απογοήτευση.
Οι τρεις πρώτοι σε κάθε αγώνισμα σε αγόρια και κορίτσια πήραν την πρόκριση για την τελική φάση, την ερχόμενη εβδομάδα στη Θήβα, ενώ θα προκριθούν και οι δύο καλύτερες επιδόσεις στο σύνολο των δύο αγωνισμάτων.
Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι είχαμε δύο πρωτιές από Κομοτηναίους. Στα 300 μέτρα των κοριτσιών η Σωτηρια Κουντα της Ολυμπιάδας Κομοτηνης σημείωσε χρόνο 41.32 που συνιστά ατομικο ρεκορ και πήρε ως πρωτη απο τον Βορειο Ομιλο την προκριση. Δευτερη ηταν η Μαρια Ελενη Καληντερη του ΟΚΑ Καβαλας και τριτη η Κατερινα Παπαδημητρίου του ΓΣ Κέρκυρας.
Στο επι κοντώ των αγοριών πρώτευσε ο Στελιος Μαρτινιδης του ΠΑΣ πρωταθλητών Κομοτηνης με 3.40μ. Δευτερος με 3.30μ ηταν ο Βασιλης Δανδικας και τριτος με 3.20μ ο Στελιος Σταμπολιδης, αμφότεροι του ΓΣ Σέρρες ’93.
Μεγάλο άλμα έγινε στο τετραπλούν από τον Χρήστο Κωνσταντάκο (ΑΣ Ωρίων Καρδίτσας) με 17,17 μ. (0,8), επίδοση που αποτελεί ατομικό του ρεκόρ και την δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών. Δεύτερος με 16,78 μ. (αλλα και ευνοϊκο ανεμο 3,4) ήταν ο Οι τρεις πρώτοι σε κάθε αγώνισμα σε αγόρια και κορίτσια πήραν την πρόκριση για την τελική φάση, την ερχόμενη εβδομάδα στη Θήβα, ενώ θα προκριθούν και οι δύο καλύτερες επιδόσεις στο σύνολο των δύο αγωνισμάτων. (ΠΑΣ Πρωτέας Αλεξανδρούπολης) και τρίτος ο Βασίλης Γεωργίου (ΑΓΣΙ) με 16,76 μέτρα.
Θρακιωτικη πρόκριση ειχαμε και στο αντιστοιχο αγωνισμα των κοριτσιών. Η Ελβίρα Μουρατίδου του ΑΠΟΦΚΑ Ξάνθης πήδηξε 14.83 με αρνητικο ανεμο ενα μετρο και κατέκτησε την 2η θέση, πίσω από την Δαναη Βλασερου του ΓΣ Κέρκυρας (15.01) και μπροστά από την Θεοδωρα Σπαχου του ΓΣ Βολου (13.71).
Την πρόκριση για την τελικη φάση της Θηβας πήρε και η σκυταλοδρομια 4×80 κοριτσιών της Ολυμπιάδας Κομοτηνης που τερματισε πρωτη στην σειρα της με χρονο 40.09 και ειχε την τριτη επιδοση μεταξυ των πεντε συνολικα σειρών (καλυτερο ειχαν μονο οι ομαδες του Πυρρου Δημα και του Ηρακλή Θεσσαλονικης που κατέβηκαν τα 40 δευτερα).
Τέλος, στο συνολο της πρώτης ημέρας των αγωνων στις Σερρες ξεχώρισε η Φανή Μαρκούλη, που πέτυχε μεγάλη επίδοση στα 150 μ. στον όμιλο των Σερρών και έγινε η κορυφαία όλων των εποχών στην κατηγορία της.

Η Μαρκούλη (ΓΣ Έδεσσας) επιβεβαίωσε το μεγάλο της ταλέντο διανύοντας τα 150 μ. σε 17.84 (1,4) πετυχαίνοντας την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στην απόσταση. Η μόλις 15 ετών αθλήτρια της Σμαρώς Δημητριάδου στη διάρκεια της σεζόν είχε κάνει μια σειρά από εμφανίσεις που προμήνυαν το σημερινό αποτέλεσμα. Η νεαρή άφησε δεύτερη θέση την Κωνσταντίνα Γαλάνη (ΑΣ Πύρρος Δήμας), με 18.91 και στην τρίτη την Κατερίνα Ουζούνη (ΑΦ Θέρμης) με 19.03, όσο έκανε και η τέταρτη αθλήτρια από τον Αρίωνα Καρδίτσας, Αριάννα Ζάχου ενω εκτη εμεινε η Στελλα Αραπατζιδη της Ολυμπιαδας Κομοτηνης, που ειχε προωτεύσει στην πρωτη τελικη σειρά. Η Μαρκούλη νωρίτερα στη σεζόν έτρεξε σε 24.78 τα 200 μ. και έκανε 5,89 μ. στο μήκος. Η νεαρή βελτίωσε το ρεκόρ της Σοφίας Κοντογιάννη, που ήταν 18.11 από το 2023.
Τους αγώνες στις Σέρρες παρακολούθησε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Δημήτρης Χαχάμης, ο ταμίας Γιάννης Λιούμπας και το μέλος του συμβουλίου Γιάννης Μυστακίδης. Τον βόρειο όμιλο διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και με την υποστήριξη του Δήμου Σερρών, του επιμελητηρίου Σερρών και της Περιφέρειας.




























